Ερευνητές της ESET εντόπισαν updates του ransomware TorrentLocker

Το TorrentLocker, που η ESET είχε αναλύσει το 2014, εξακολουθεί να είναι ενεργό, και, χάρη στον τρόπο ς των υποψήφιων θυμάτων με στοχευμένα spam, αποφεύγει την προσοχή που λαμβάνουν τα πιο γνωστά crypto-ransomware. Ωστόσο, οι ερευνητές της ESET εξακολουθούν να παρακολουθούν το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό. 

«Η συμμορία πίσω από TorrentLocker φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι στο παιχνίδι. Έχουν βελτιώσει την τακτική τους και έχουν ανανεώσει σιγά-σιγά αυτό το ransomware, προσπαθώντας να το διατηρούν μη ανιχνεύσιμο» λέει ο Marc-Etienne M. Léveillé, ερευνητής malware της ESET. TorrentLocker

Το TorrentLocker εξαπλώνεται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού υ με μια που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει λήψη ενός «εγγράφου» (υποτίθεται ότι πρόκειται για τιμολόγιο ή αρχείο με κωδικό εντοπισμού). Αν γίνει λήψη του κακόβουλου «εγγράφου» και ανοιχτεί από το χρήστη, το TorrentLοcker εκτελείται. Ξεκινά την επικοινωνία του με το C&C server και κρυπτογραφεί τα αρχεία του θύματος.

Ένα πολύ γνωστό χαρακτηριστικό του TorrentLοcker είναι το πόσο τοπικά εστιασμένες είναι οι λειτουργίες της λήψης, των λύτρων και των σελίδων ς. Στα θύματα παρέχονται στη δική τους και στο τοπικό τους νόμισμα.

Οι βελτιώσεις στο TorrentLocker ξεπερνούν τους μηχανισμούς προστασίας των χρηστών του διαδικτύου σε επιλεγμένες χώρες, δηλαδή οι τρόποι επικοινωνίας του TorrentLοcker με τους διακομιστές Command-and-, η προστασία του C&C server με ένα επιπλέον στρώμα ς, οι τεχνικές αποφυγής του εντοπισμού και η διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων των χρηστών.

Ένα από τα σημαντικότερα βελτιωμένα χαρακτηριστικά του CryptoLocker είναι η προσθήκη ενός script στην αλυσίδα που οδηγεί στο τελικό κακόβουλο εκτελέσιμο αρχείο.

«Ο σύνδεσμος στο spam μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οδηγεί σε ένα PHP script που φιλοξενείται σε ένα παραβιασμένο διακομιστή. Αυτό το script ελέγχει αν ο επισκέπτης περιηγείται στη στοχευμένη χώρα και, αν ναι, θα εμφανιστεί η σελίδα με το επόμενο στάδιο αυτού του κακόβουλου λογισμικού. Σε αντίθετη περίπτωση, ο επισκέπτης ανακατευθύνεται στην Google» εξηγεί ο Marc-Etienne M. Léveillé.

Στην ανάλυση αυτού του κακόβουλου λογισμικού και των εκστρατειών του, οι ερευνητές της ESET διαπίστωσαν ότι 22 χώρες έλαβαν μια μεταφρασμένη της σελίδας για λύτρα ή για πληρωμή. Ωστόσο, 7 από αυτές δεν έχουν πληγεί μέχρι στιγμής από οποιαδήποτε σημαντική εκστρατεία spam TorrentLocker. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Μαρτινίκα, την Πορτογαλία, τη Δημοκρατία της Κορέας, την και την Ταϊλάνδη.

Λεπτομέρειες σχετικά με τις βελτιώσεις στο crypto-malware TorrentLocker είναι διαθέσιμες στο αναλυτικό άρθρο στο  επίσημο blog της ESET, WeLiveSecurity.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).