Σύμφωνα με τη νορβηγική ιστοσελίδα τεχνολογίας NRKbeta, το Facebook έχει αναφερθεί σε αρχές προστασίας δεδομένων (Data Protection Authority) για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ιδιωτικότητας στη Νορβηγία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
Μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου Faceboοk-Cambridge Analytica, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παραδέχθηκε ότι επηρεάστηκαν δεδομένα από 87 εκατομμύρια μέλη του ή περίπου 27 εκατομμύρια περισσότερα από όσα είχαν αναφερθεί αρχικά.
Η εταιρεία αναφέρει ότι επηρεάστηκαν κυρίως πολίτες των ΗΠΑ (sic, γιατί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο αυστηρή), αλλά είναι πλέον σαφές ότι η συλλογή δεδομένων επηρέασε και χρήστες από όλη την Ευρώπη
Οι καταγγελίες προς τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων, οι οποίες κατατέθηκαν ταυτόχρονα από πολλές οργανώσεις καταναλωτών, αναφέρουν ότι το Facebook δεν προστατεύει επαρκώς τα δεδομένα των χρηστών του, ότι η εταιρεία είναι απρόσεκτη όσον αφορά την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα που συλλέγει και, ότι δεν επιδιόρθωσε τίποτα παρά του ότι γνώριζε για την διαρροή από το 2015.
Οι Ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων (στην περίπτωση της Ελλάδας μιλάμε για την Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή Hellenic Data Protection Authority) μπορούν να αναγκάσουν το Facebook να σταματήσει ή να αλλάξει ορισμένες από τις πρακτικές του.
Ελληνική Νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων (PDF)
Από την σελίδα της Ελληνικής Αρχής;
Αποστολή της Αρχής αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής του ατόμου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2472/1997 και 3471/2006.
Πρωταρχικός σκοπός της Αρχής είναι η προστασία του πολίτη από την παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων αλλά και η συνδρομή προς αυτόν σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται παραβίαση των σχετικών δικαιωμάτων του σε κάθε επιχειρησιακό τομέα (χρηματοπιστωτικά, υγεία, ασφάλιση, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση, μεταφορές, ΜΜΕ, κ.ο.κ).
Επίσης, σκοπός της Αρχής είναι η υποστήριξη και καθοδήγηση των υπεύθυνων επεξεργασίας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους απέναντι στο νόμο, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες υπηρεσιών της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και την διείσδυση των σύγχρονων ψηφιακών επικοινωνιών και δικτύων. Ως εκ τούτου, η Αρχή στρέφει ιδιαίτερα την προσοχή της μεταξύ άλλων στην παρατήρηση και αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.