Fedora 28: αναβάθμιση συστήματος από 27 με dnf χωρίς ISO

Fedora 28: H ομάδα του Fedora Project ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου beta 2 για την επόμενη μεγάλη έκδοση της διάσημης διανομής. Η νέα final έκδοση της διανομής Fedora 28, θα κυκλοφορήσει επίσημα από πρώτη Μαίου 2018 (ημερομηνία που προτιμούν οι προγραμματιστές) ή στις 8 Μαίου 2018 αν κάτι δεν πάει καλά.

Το Fedora είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές GNU/Linux. Είναι αποτέλεσμα του Fedora Project, μιας ευρείας κοινότητας εθελοντών και χρηματοδοτείται και γενικότερα υποστηρίζεται από την διάσημη Red Hat. Αυτό φυσικά σημαίνει, αξιοπιστία… RedHat.

Το Fedοra είναι ελεύθερο για οποιονδήποτε. Οπότε καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει, τροποποιήσει και να το διανέμει. Αναπτύσσεται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο οι οποίοι δουλεύουν μαζί σαν μία κοινότητα. Το Έργο Fedοra ή Fedοra Project, είναι ανοιχτό και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να γίνουν μέλη του.

Το Fedοra κυκλοφορεί νέα έκδοση κάθε 6 μήνες και μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κύκλο ζωής του Fedοra στη σχετική σελίδα wiki του project.

Σήμερα αποφάσισα να εγκαταστήσω τη νέα έκδοση beta, αν και θεωρώ ότι σαν cutting edge διανομή και beta μπορεί να παρουσιαστούν αρκετές αστάθειες.

Ο πιο απλός τρόπος εγκατάστασης είναι από το Live DVD που συμπεριλαμβάνει τη σχετική εφαρμογή (Anaconda) εγκατάστασης του Fedοra, αλλά λόγω του ότι διαθέτω ήδη την προηγούμενη σταθερή έκδοση της διανομής εγκατεστημένη, αποφάσισα να αναβαθμίσω χρησιμοποιώντας το dnf. Παρακάτω θα δούμε πως γίνεται η αναβάθμιση συστήματος χωρίς να κατεβάσετε κάποιο ISO.

Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και με τις εκδόσεις netinstall CDs που εκδίδει η διανομή, αλλά με το Live DVD γίνεται πολύ πιο γρήγορα, αφού δεν κατεβάζει πακέτα από το internet.

Ας αρχίσουμε με το dnf:

Πριν ξεκινήσουμε καλό θα ήταν να δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων σας. Κάθε αλλαγή στο σύστημά σας είναι δυνητικά επικίνδυνη, και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Σε περίπτωση που ενημερώσετε κάποια σταθερή έκδοση, καλό θα ήταν να κατεβάσετε και ένα ISO Live και να βεβαιωθείτε ότι το hardware σας (κάρτα γραφικών, wifi κ.λπ.) λειτουργούν καλά με τον πιο πρόσφατο πυρήνα (ο kernel που χρησιμοποιεί η διανομή Fedora στην έκδοση 28 είναι ο τελευταίος που κυκλοφορεί: linux 4.16.2) και τα drivers.

Ενημερώστε το σύστημά σας χρησιμοποιώντας την τυπική εντολή του dnf:

sudo dnf upgrade --refresh

Μετά την ενημέρωση, σας συνιστούμε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας, ειδικά μετά την εγκατάσταση κάποιου νέου kernel.

Εγκαταστήστε το πακέτο Package-x-generic-16.pngdnf-plugin-system-upgrade:

sudo dnf install dnf-plugin-system-upgrade

Κατεβάστε τα ενημερωμένα πακέτα:

sudo dnf system-upgrade download --refresh --releasever=28

Αν κάνετε αναβάθμιση σε Rawhide, θα πρέπει να εισαγάγετε το κλειδί rpm gpg (με τον τρόπο που περιγράφουμε σε αυτή την δημοσίευση δεν χρειάζεται το επόμενη βήμα. Το κλειδί θα το πάρει ημι-αυτόματα ζητώντας την αδειά σας).fedora 28

fedora 28

sudo rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-fedora-29-primary 

Μην ανησυχείτε για το 29 παραπάνω, αν δεν υπάρχει το rpm θα κάνει εισαγωγή του αμέσως μικρότερου κλειδιού.
Αν έχετε πακέτα που έχουν εγκατασταθεί από αποθετήρια τρίτων δεν θα εγκατασταθούν. Κανένα από αυτά όμως δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητο για τη λειτουργικότητα του συστήματος. Αν υπάρχουν κάποια τα οποία σας είναι απαραίτητα μπορείτε να τα εγκαταστήσετε αργότερα.

Ας συνεχίσουμε με τη διαδικασία της αναβάθμισης. Αφού κατέβουν όλα τα απαραίτητα πακέτα στον υπολογιστή σας, μπορείτε να ξεκινήσετε την αναβάθμιση με την παρακάτω εντολή. Λόγω της πλήρους αναβάθμισης του συστήματός σας θα χρειαστεί επανεκκίνηση.

sudo dnf system-upgrade reboot

Η εντολή θα επανεκκινήσει αμέσως το μηχάνημά σας. Το Fedora θα ξεκινήσει χρησιμοποιώντας τον ίδιο πυρήνα, αλλά αυτή τη φορά, θα δείτε την διαδικασία της αναβάθμισης στην οθόνη εκκίνησης. Περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της έκδοσης Fedora 28.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).