Firefox 83 διορθώνει ευπάθεια zero-day

Η Mozilla κυκλοφόρησε τον Firefox 83 με μια νέα λειτουργία που ονομάζεται «HTTPS-Only Mode» που διασφαλίζει τις περιόδους περιήγησής σας γράφοντας ξανά διευθύνσεις URL για να ασφαλίσει τις εκδόσεις HTTPS.

Οι χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών Windows, Mac και Linux μπορούν να πραγματοποιήσουν αναβάθμιση σε Firefox 83 μεταβαίνοντας στις Επιλογές -> Βοήθεια -> Σχετικά με τον Firefox. Το πρόγραμμα περιήγησης θα ελέγξει αυτόματα τη νέα ενημέρωση και θα την εγκαταστήσει όταν είναι διαθέσιμο.

Με την κυκλοφορία του Firefox 83, όλοι οι άλλοι κλάδοι ανάπτυξης του Firefox έχουν επίσης ανεβάσει μια έκδοση που φέρνει το Firefox Beta στην έκδοση 84 και το Nightly βασίζεται στην έκδοση 85.

Μπορείτε να κατεβάσετε τον Firefox 83 από τους παρακάτω συνδέσμους:

Εάν οι παραπάνω σύνδεσμοι δεν έχουν ενημερωθεί για λήψη του Firefox 83, μπορείτε να το κατεβάσετε μη αυτόματα από τον κατάλογο έκδοσης του Mozilla FTP .

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στον Firefox 83 – αν θέλετε να διαβάσετε τις πλήρεις σημειώσεις έκδοσης, μπορείτε να το κάνετε εδώ.

Λειτουργία μόνο HTTPS

Με την κυκλοφορία του Firefox 83, η Mozilla εισάγει μια νέα «λειτουργία HTTPS-Only» που τροποποιεί αυτόματα τις διευθύνσεις URL έτσι ώστε να χρησιμοποιούν μια ασφαλή έκδοση HTTPS.

Εάν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία μόνο HTTPS, ο Firefox θα ξαναγράψει τυχόν διευθύνσεις URL http:// που επισκέπτεστε στα ασφαλή αντίστοιχα https://, όπως φαίνεται παρακάτω.

Εάν ο Firefox δεν μπορεί να συνδεθεί με την ασφαλή διεύθυνση URL, θα εμφανιστεί το σφάλμα “Ασφαλής σύνδεση δεν είναι διαθέσιμη”, το οποίο ρωτά εάν θέλετε να συνεχίσετε στον ασφαλή ιστότοπο.

Από προεπιλογή, αυτή η νέα δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη στον Firefox 83 αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια.

Διορθώθηκε ευπάθεια Zero-Day

Η Mozilla έχει επίσης διορθώσει 21 ευπάθειες στον Firefox 83, συμπεριλαμβανομένης και ενός zero day που ανακαλύφθηκε από το Google Project Zero.

Τον Οκτώβριο, το Google Project Zero αποκάλυψε ένα zero day στο Freetype που χρησιμοποιείται σε ενεργές επιθέσεις εναντίον του Google Chrome. Αυτή η ευπάθεια, ωστόσο, επηρέαζε οποιοδήποτε λογισμικό που χρησιμοποιεί το Freetype, συμπεριλαμβανομένου και του Mozilla Firefox.

Με αυτήν την κυκλοφορία, η Mozilla έχει διορθώσει την ευπάθεια “CVE-2020-15999: Heap buffer overflow in freetype” σε εκδόσεις Firefox Linux και Android.

Για μια πλήρη λίστα ενημερώσεων ασφαλείας στον Firefox 83, μπορείτε να επισκεφθείτε τις συμβουλές ασφαλείας του Mozilla.

Άλλες αλλαγές στον Firefox 83

Ενώ η λειτουργία μόνο HTTPS είναι η πιο σημαντική νέα δυνατότητα με αυτήν την έκδοση, δεν είναι η μόνη βελτίωση.

Ακολουθεί το αρχείο καταγραφής αλλαγών για τον Firefox 83:

 • Ο Firefox συνεχίζει να γίνεται γρηγορότερος ως αποτέλεσμα σημαντικών ενημερώσεων του SpiderMonkey, της μηχανής JavaScript, τώρα θα έχετε βελτιωμένη απόδοση φόρτωσης σελίδας έως και 15%, ανταπόκριση σελίδας έως και 12% και μειωμένη χρήση μνήμης έως και 8%. Αντικαταστήσαμε μέρος της μηχανής JavaScript που βοηθά στη συλλογή και προβολή ιστότοπων για εσάς, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και τη συντήρηση του κινητήρα.
 • Η εστίαση με ζουμ θα υποστηρίζεται τώρα για τους χρήστες μας με συσκευές οθόνης αφής Windows και επιφάνειες αφής σε συσκευές Mac. Οι χρήστες του Firefox μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν πρέζα για μεγέθυνση σε συσκευές με δυνατότητα αφής για μεγέθυνση και σμίκρυνση ιστοσελίδων.
 • Το Picture-in-Picture υποστηρίζει τώρα συντομεύσεις πληκτρολογίου για γρήγορη προώθηση και επαναφορά βίντεο: χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα βέλους για να μετακινηθείτε προς τα εμπρός και προς τα πίσω 15 δευτερόλεπτα, μαζί με τα στοιχεία ελέγχου έντασης. Για μια λίστα υποστηριζόμενων εντολών, ανατρέξτε στην ενότητα  Υποστήριξη Mozilla
 • Όταν παρουσιάζετε την οθόνη σας σε μια διάσκεψη βίντεο στον Firefox, θα δείτε τη βελτιωμένη διεπαφή χρήστη που καθιστά σαφέστερο ποιες συσκευές ή οθόνες κοινοποιούνται.
 • Έχουμε βελτιώσει τη λειτουργικότητα και το σχεδιασμό για ορισμένες δυνατότητες αναζήτησης του Firefox:
  • Επιλέγοντας μια μηχανή αναζήτησης στο κάτω μέρος του πλαισίου αναζήτησης μπαίνει τώρα στη λειτουργία αναζήτησης για τη συγκεκριμένη μηχανή, επιτρέποντάς σας να βλέπετε προτάσεις (εάν υπάρχουν) για τους όρους αναζήτησης. Η παλιά συμπεριφορά (αμέσως πραγματοποιώντας αναζήτηση) είναι διαθέσιμη με ένα shift-click.
  • Όταν ο Firefox συμπληρώνει αυτόματα τη διεύθυνση URL μιας από τις μηχανές αναζήτησης, μπορείτε τώρα να πραγματοποιήσετε αναζήτηση με αυτήν τη μηχανή απευθείας στη γραμμή διευθύνσεων επιλέγοντας τη συντόμευση στα αποτελέσματα της γραμμής διευθύνσεων.
  • Έχουμε προσθέσει κουμπιά στο κάτω μέρος του πλαισίου αναζήτησης για να σας επιτρέψουμε να αναζητήσετε τους σελιδοδείκτες, τις ανοιχτές καρτέλες και το ιστορικό σας.
 • Ο Firefox υποστηρίζει το AcroForm, το οποίο σας επιτρέπει να  συμπληρώσετε, να εκτυπώσετε και να αποθηκεύσετε υποστηριζόμενες φόρμες PDF  και το πρόγραμμα προβολής PDF έχει επίσης μια νέα νέα εμφάνιση.
 • Οι χρήστες μας στην Ινδία σχετικά με την αγγλική έκδοση του Firefox θα δουν τώρα προτάσεις Pocket στη νέα τους καρτέλα με μερικές από τις καλύτερες ιστορίες στον Ιστό. Εάν δεν τα βλέπετε, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα άρθρα Pocket στη νέα καρτέλα σας  ακολουθώντας αυτά τα βήματα .
 • Για τις συσκευές Apple που κυκλοφόρησαν πρόσφατα κατασκευασμένες με επεξεργαστές Apple Silicon, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Firefox 83 και τις μελλοντικές εκδόσεις χωρίς καμία αλλαγή. Αυτή η κυκλοφορία (83) θα υποστηρίξει την εξομοίωση με το  Apple Rosetta 2  που διατίθεται με macOS Big Sur. Εργαζόμαστε για τον Firefox να μεταγλωττιστεί εγγενώς για αυτές τις CPU σε μελλοντική έκδοση.
 • Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση για το WebRender καθώς κυκλοφορεί σε  περισσότερους χρήστες του Firefox  στα Windows 7 και 8, καθώς και στο macOS 10.12 έως 10.15.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.110 εγγεγραμμένους.

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).