Το Firefox θα υποστηρίξει τη μορφή εικόνας WebP της Google

Tο 2010 η Google εισήγαγε τη μορφή εικόνας WebP, ένα νέο format για εικόνες που δημιουργεί έως και 45% μικρότερες σε όγκο εικόνες σε σχέση με το PNG, για παρόμοια ποιότητα.

Η μορφή εικόνας WebP της Google υποστηρίζεται προφανώς από το Google Chrome και τα προγράμματα περιήγησης που υποστηρίζονται από το Chromium, όπως η Opera. Δεν έτυχε, όπως ευκόλως αντιλαμβάνεστε, ιδιαίτερης αποδοχής από τους υπόλοιπους κατασκευαστές browser λόγω της μεταξύ τους ανταγωνιστικότητας. Μέχρι και σήμερα κανένας browser, εκτός του Chrome και του Opera δεν μπορεί να “διαβάσει” και να προβάλει WebP εικόνες. Τα μεγάλα προγράμματα προβολή και επεξεργασίας εικόνας την υποστηρίζουν εδώ και καιρό.

Μπορείτε να συγκρίνετε την φωτογραφία αυτού του άρθρου που ουσιαστικά είναι ένα screenshot της τελευταίας έκδοσης του Firefox 62.0.3 όπου δεν μπορεί να δείξει τις WebP εικόνες και στην θέση τους εμφανίζει μόνο τα tags αυτών (δεξιά).

Όμως με την νέα ενημέρωση των Windows 10 του Οκτωβρίου 2018 (αυτήν που κάποιοι έχασαν τα αρχεία τους) ο browser Microsoft Edge υποστηρίζει την μορφή εικόνας WebΡ. Φαίνεται με την σειρά της ότι και η Mozilla θα αγκαλιάσει επίσης την τεχνολογία της Google. Σύμφωνα με το CNET, ο περιηγητής Firefox της Mozilla θα υποστηρίξει τελικά τη μορφή εικόνας WebP της Google.

  Η Samsung παρουσίασε το Galaxy Folder 2

Συγκεκριμένα η είδηση που μας φέρνει το CNET είναι ότι ο Mozilla προχωράει στην υποστήριξη του format WebΡ για το Firefox που θα τρέχει σε desktop και Android. Αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν θα υποστηρίξει το WebP ο Firefox που θα τρέχει σε iOS.

Είμαστε σε αναμονή λοιπόν να δούμε τις εξελίξεις πάνω στο θέμα. Μας ενδιαφέρει άλλωστε γιατί οι μικρότερες σε όγκο φωτογραφίες, με την ίδια ποιότητα εξασφαλίζουν μείωση στο bandwidth, λιγότερη κίνηση στα δίκτυα και άρα ένα πιο γρήγορο internet.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

3  +  1  =  

Previous Story

Windows 10 drivers εκτυπωτών & scanners από το Windows Update

Next Story

Windows 10 αύξηση στην τιμή του λειτουργικού!