Αυτό είναι το σχέδιο για το δωρεάν Wi-Fi

wifiΩς το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη των ανοιχτών διαγωνισμών για την εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον 3.000 νέων σημείων δωρεάν ς σύνδεσης στο Διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στους δήμους όλης της Ελλάδας.

Στόχος είναι έως τον ερχόμενο Οκτώβριο να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες σε όλη την επικράτεια να συνδέονται δωρεάν στο Ιντερνετ από κεντρικά σημεία πόλεων και χωριών (πλατείες, πεζοδρόμους, βιβλιοθήκες, αξιοθέατα κ.λπ.).

Τα νέα σημεία στους δήμους όλης της χώρας θα προστεθούν στα 606 υφιστάμενα, εκ των οποίων πολλά είναι ήδη εκτός λειτουργίας. Θα έχουν ανώτατο όριο λήψης δεδομένων ώστε να αποτρέπεται και η δυνατότητα να «κατεβάσει» κανείς τραγούδια ή κινηματογραφικές ταινίες.

Ηδη οι περισσότεροι δήμοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην επιστολή που τους έστειλε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης, υποδεικνύοντας τα σημεία στα οποία επιθυμούν την εγκατάσταση Wi-Fi.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» με κεντρική ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών χωρίς καμία επιβάρυνση των δήμων που θα συμμετάσχουν, ενώ το ύψος του προϋπολογισμού του θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των σημείων.

Αυτήν την περίοδο στο υπουργείο Υποδομών ολοκληρώνεται η των στοιχείων ώστε να προκύψει ο τελικός πίνακας με τα σημεία από τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σε περίπου 1,5 μήνα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, ενώ οι ανάδοχοι που θα προκύψουν από αυτούς θα αναλάβουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία των σημείων για χρόνια. Στη συνέχεια τη λειτουργία θα αναλάβει η Γ.Γ. Επικοινωνιών ή οι δήμοι.

Αν και ο αριθμός των σημείων ασύρματης πρόσβασης ανά δήμο θα προκύψει από τον πληθυσμό, τον τουρισμό και άλλες τοπικές ανάγκες, υπολογίζεται ότι τα σημεία δεν θα ξεπερνούν τα είκοσι ανά ΟΤΑ.

Παράλληλα στο προσεχές διάστημα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία συντήρησης και επαναλειτουργίας των περισσότερων από 600 υφιστάμενων σημείων που υπάρχουν σε χώρους συγκέντρωσης των δήμων και είχαν χρηματοδοτηθεί από παλαιότερα . Τα περισσότερα από αυτά είχαν σταματήσει να λειτουργούν, καθώς το ισχύον πλαίσιο δεν προέβλεπε τη χρήση κονδυλίων για τη συντήρησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κυβερνητικού για την εξάπλωση του Wi-Fi αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 250 σημεία σε αρχαιολογικούς χώρους, 250 σε νοσοκομεία, 1.000 σε λιμάνια και αεροδρόμια, στο σύνολο των πανεπιστημίων.

Επιπλέον ήδη λειτουργεί Wi-Fi σε 17 οχήματα δύο λεωφορειακών γραμμών και μίας τρόλεϊ, ενώ έχει εγκατασταθεί και στους σταθμούς του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς και Νερατζιώτισσα.

Επίσης από τον δορυφόρο Hellas Sat θα προσφερθούν 250 συνδέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η σύνδεση σε απομακρυσμένα σημεία, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση κεραιών σε τηλεφωνικούς θαλάμους. Αντίστοιχες εγκαταστάσεις εξετάζεται να τοποθετηθούν και σε ορισμένα ΑΤΜ τραπεζών.

Τουλάχιστον 3.000 νέα σημεία και επαναλειτουργία των 606 υφιστάμενων στους δήμους όλης της χώρας

250 σημεία σε αρχαιολογικούς χώρους

250 σε νοσοκομεία

1.000 σε λιμάνια και αεροδρόμια και πανεπιστήμια

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε 17 οχήματα της ΟΣΥ (2 λεωφορειακές γραμμές και 1 τρόλεϊ), καθώς επίσης και στους σταθμούς του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς και Νερατζιώτισσα

250 συνδέσεις από τον Hellas Sat για τις απομακρυσμένες περιοχές

Παράλληλα γίνονται:

Συζητήσεις με τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση κεραιών σε τηλεφωνικούς θαλάμους

Σκέψεις για εγκατάσταση κεραιών και σε ΑΤΜ τραπεζών.

zougla.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).