Τα τελευταία δεκατρία χρόνια, το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation ή απλά FSF) δημοσίευσε τον Οδηγό Παροχής Ηθικής Τεχνολογίας (Ethical Tech Giving Guide). Αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι ο φετινός οδηγός επισημαίνει μερικές εταιρείες και προϊόντα με αρνητικές συστάσεις και γιατί να “μείνετε μακριά”.
Μείνετε μακριά από: iPhone
Δεν είναι μόνο το Siri που είναι ανατριχιαστικό: όλες οι συσκευές της Apple περιέχουν λογισμικό που είναι εχθρικό προς τους χρήστες. Αν και ισχυρίζονται ότι ανησυχούν για το απόρρητο των χρηστών τους, δεν διστάζουν να τους παρακολουθούν.
Η Apple σας εμποδίζει να εγκαταστήσετε δωρεάν λογισμικό τρίτων στο δικό σας τηλέφωνο και αυτό το χρησιμοποιεί για να λογοκρίνει εφαρμογές που ανταγωνίζονται ή υπονομεύουν τα κέρδη της εταιρείας.
Η Apple έχει μια μακρά ιστορία εκμετάλλευσης του απόλυτου ελέγχου των χρηστών της για να φιμώνει τους πολιτικούς ακτιβιστές και να βοηθάει τις κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν εκατομμύρια χρήστες.
Μείνετε μακριά από: M1 MacBook και MacBook Pro
Το macOS είναι ιδιόκτητο λογισμικό που περιορίζει τις ελευθερίες των χρηστών του.
Τον Νοέμβριο του 2020, το macOS πιάστηκε να ειδοποιεί την Apple κάθε φορά που ένας χρήστης ανοίγει μια εφαρμογή. Παρόλο που η Apple έχει κάνει αλλαγές στην υπηρεσία, το γεγονός δείχνει ποιοι είναι μέχρι να υπάρξει γενική κατακραυγή.
Μείνετε μακριά από: Amazon
Η Amazon είναι ένας από τους πιο διαβόητους παραβάτες του DRM. Χρησιμοποιούν ένα οργουελικό έλεγχο συσκευών και υπηρεσιών τους για να κατασκοπεύουν τους χρήστες και να τους κρατούν παγιδευμένους στον περιφραγμένο κήπο τους.
Λάβετε υπόψη ότι η Amazon δεν είναι πωλητής ebook με DRM. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι υποστηρίζεται με ενθουσιασμό από τους περισσότερους μεγάλους εκδοτικούς οίκους.
Διαβάστε περισσότερα για τους κινδύνους του DRM μέσω της καμπάνιας μας Defective by Design.
Μείνετε μακριά από: Spotify, Apple Music και όλες τις άλλες σημαντικές streaming υπηρεσίες
Εκτός από το streaming μουσικής που επιβαρύνεται από το DRM, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Spotify πρέπει να εγκαταστήσουν πρόσθετο αποκλειστικό λογισμικό. Ακόμη και η εφαρμογή του Spotify για το GNU/Linux βασίζεται σε ιδιόκτητο λογισμικό.
Το Apple Music δεν είναι καλύτερο και θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη μουσική που μεταδίδεται μέσω της πλατφόρμας.
Μείνετε μακριά από: Netflix
Το Netflix συνεχίζει την ανησυχητική τάση του να κάνει το επαχθές DRM κανόνα για τα μέσα streaming. Γι’ αυτό ήταν στόχος στην περσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του DRM (IDAD).
Επίσης, αξιοποιούν τη θέση τους στην Ένωση Κινηματογράφου της Αμερικής (MPAA) για να υποστηρίξουν αυστηρότερους περιορισμούς στους χρήστες και προωθούν την προσπάθεια ενσωμάτωσης του DRM στο Web.
“Στο δώρα σας φέτος, βάλτε πρώτη την ελευθερία”, ξεκινά ο οδηγός τους.
Σαν μια ιδέα δώρου της τελευταίας στιγμής που σέβεται την ελευθερία, προτείνουν να κάνετε δώρο μια συνδρομή στο FSF (η οποία συνοδεύεται από έναν κωδικό και μια εκτυπώσιμη σελίδα “ώστε να μπορείτε να παρουσιάσετε το δώρο σας σαν φυσικό αντικείμενο, αν θέλετε.”)
Η συνδρομή ισχύει για ένα έτος και περιλαμβάνει πολλά οφέλη, όπως USB member card, email forwarding, πρόσβαση στον διακομιστή τηλεδιάσκεψης Jitsi Meet και στο φόρουμ μελών, εκπτώσεις στο FSF shop, στο ThinkPenguin hardware, κι άλλα.