GaN τι είναι και γιατί πρέπει να με ενδιαφέρει

Η γρήγορη είναι μια από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες στα τα τελευταία δύο χρόνια. Ορισμένες εταιρείες έχουν αναπτύξει τα δικά τους πρότυπα φόρτισης, και έτσι συχνά βλέπουμε ογκώδεις φορτιστές.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι κατασκευαστές αξεσουάρ χρησιμοποιούν ένα νέο υλικό που ονομάζεται Gallium Nitride () αντί για πυρίτιο. Παρακάτω θα δούμε πώς αυτό το νέο υλικό θα μεταμορφώσει τις λύσεις φόρτισης και θα δημιουργήσει gadget ακόμα πιο μικρά.

Τι είναι το GaN;

Για την γρήγορη φόρτιση της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, οι μέθοδοι γρήγορης φόρτισης που χρησιμοποιούνται αυξάνουν ή το ρεύμα ή την τάση. Η ιδέα είναι να στείλουν περισσότερη ισχύ στην μπαταρία για να φορτίσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, αυτοί οι φορτιστές (πολλοί από τους οποίους περιέχουν πυρίτιο) θερμαίνονται και περιορίζουν την ασφάλεια. Το Gallium Nitride είναι ένα εναλλακτικό υλικό ημιαγωγών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη θέση του πυριτίου.

Ας μιλήσουμε λίγο για το Gallium Nitride. Χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή συστοιχιών LED και ηλιακών κυττάρων σε δορυφόρους και, ζωτικά, έχει υψηλότερο εύρος ζώνης από το πυρίτιο. Το Bandgap είναι η ενέργεια (ή ενεργειακό χάσμα) που απαιτείται για την αποστολή ηλεκτρονίων από τη ζώνη βαλβίδων (η εξώτατη ζώνη ενός ατόμου) στην αγώγιμη ζώνη (όπου θα μπορούσαν να περιφέρονται ελεύθερα και αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος).

  Χρειάζεστε λογισμικό προστασίας στο Android κινητό σας;

Το εύρος ζώνης του GaN (3.4eV) είναι μεγαλύτερο από αυτή του το πυριτίου (1.1eV). Αυτό σημαίνει ότι το GaN θα μπορούσε να λειτουργεί σε υψηλότερες τάσεις και να παράγει λιγότερη θερμότητα.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα της χρήσης GaN;

Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης GaN είναι ότι παράγει λιγότερη θερμότητα από το πυρίτιο. Έτσι τα εξαρτήματα δεν χρειάζονται πάρα πολύ “χώρο αναπνοής” και θα μπορούσατε να τα συσκευάσετε σε ένα μικρότερο χώρο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε την ίδια ποσότητα ισχύος με έναν φορτιστή πυριτίου σε σχεδόν το μισό μέγεθος χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GaN. Αυτό σας επιτρέπει να φτιάξετε μικρότερους φορτιστές.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το Gallium Nitride και τη χρήση του στα ηλεκτρονικά σε αυτό το βίντεο:

Το υλικό μπορεί επίσης να διατηρήσει υψηλότερες τάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορτιστές GaN μπορούν να παράγουν περισσότερη ισχύ από αυτούς που χρησιμοποιούν πυρίτιο του ίδιου μεγέθους.

Χρησιμοποιείται ευρέως το GaN;

  Redmi Note 12 της Xiaomi: Πλήρης φόρτιση σε 9 λεπτά

Οι φορτιστές GaN δεν είναι ακριβώς νέοι. Η Anker κυκλοφόρησε ένα το 2018. Ωστόσο, η διανομή ήταν περιορισμένη λόγω της διαφοράς τιμής μεταξύ των φορτιστών πυριτίου και των ακριβότερων εναλλακτικών GaN.

Ο Steven Yang, Διευθύνων Σύμβουλος της Anker, δήλωσε ότι το 20% των φορτιστών που πούλησε πέρυσι ήταν μοντέλα GaN. Ωστόσο, η εταιρεία σημείωσε ότι κάθε χρόνο σχεδόν 4 δισεκατομμύρια φορτιστές πωλούνται παγκοσμίως – και επί του παρόντος, η GaN αντιπροσωπεύει μόνο το 1%. Τον περασμένο μήνα, η έγινε μία από τις πρώτες εταιρείες που διέθεσε ένα φορτιστή GaN με το Mi 11.

Ποιο είναι το μέλλον και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Η και η Samsung έχουν ήδη ξεκινήσει την αφαίρεση των φορτιστών από τις συσκευασίες τους. Ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλοι κατασκευαστές smartphone.
Επομένως, αν θα πρέπει να αγοράζετε τους φορτιστές οι GaN φαίνεται να υπόσχονται περισσότερα.

Οι φορτιστές GaN θα κοστίζουν όσο και αυτοί του πυριτίου τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).