Η Γερμανία κλείνει τους 3 τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της

Η Γερμανία εγκαταλείπει την κλείνοντας τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της, σημαδεύοντας το τέλος της πυρηνικής εποχής της χώρας που έχει διαρκέσει περισσότερες από έξι δεκαετίες.

Παρά τις εκκλήσεις για διατήρηση των εγκαταστάσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ήταν σταθερή στην απόφασή της. “Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: η πυρηνική ενέργεια δεν είναι πράσινη. Ούτε είναι βιώσιμη”, δήλωσε στο CNN η Στέφι Λέμκε (Steffi Lemke), ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος και Προστασίας των Καταναλωτών της Γερμανίας και μέλος του Πράσινου Κόμματος.

πθρηνική,ενέργεια,nuclear,energy,πυρηνική ενέργεια

Το κλείσιμο των τριών εργοστασίων, Emsland, Isar 2 και Neckarwestheim, πραγματοποιήθηκε εχθές το Σάββατο και αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα ενός σχεδίου που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. Οι ρίζες του όμως είναι ακόμα πιο παλιές.

Στη δεκαετία του 1970, εμφανίστηκε ένα ισχυρό αντιπυρηνικό κίνημα στη Γερμανία. Διάφορες ομάδες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαρς, ανησυχώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνολογία και, για ορισμένους, η σύνδεση με τα πυρηνικά όπλα. Το κίνημα γέννησε το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο είναι πλέον μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Για τους επικριτές της πολιτικής της Γερμανίας, ωστόσο, είναι παράλογο να απενεργοποιείται μια πηγή ενέργειας μηδαμινών εκπομπών άνθρακα καθώς εντείνονται οι επιπτώσεις της ς κρίσης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να λειτουργούν τους υπάρχοντες, ασφαλείς πυρηνικούς αντιδραστήρες ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε στο CNN η Λία Στόουκς (Leah Stokes), καθηγήτρια κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Ο μεγάλος κίνδυνος, είπε, είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα καλύπτουν το ενεργειακό κενό που αφήνουν τα πυρηνικά. Οι μειώσεις στην πυρηνική ενέργεια της Γερμανίας αντισταθμίστηκαν κυρίως από τις αυξήσεις του άνθρακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρυσι.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το περίπου 6% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και φυσικό αέριο και με άνθρακα (!). Τώρα η Γερμανία πρέπει να βρει τι θα κάνει με τα θανατηφόρα, ραδιενεργά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας, τα οποία θα παραμείνουν επικίνδυνα για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Το CNN σημειώνει επίσης πώς προσεγγίζουν άλλες χώρες την πυρηνική ενέργεια:

  • Η Δανία ενέκρινε ψήφισμα τη δεκαετία του 1980 να μην κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς
  • Η Φινλανδία άνοιξε ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο πέρυσι
  • Η Ελβετία ψήφισε το 2017 υπέρ της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας
  • Η Γαλλία, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ενέργειας της από πυρηνικά, σχεδιάζει έξι νέους αντιδραστήρες.
  • Η Ιταλία έκλεισε τους τελευταίους αντιδραστήρες της το 1990
  • Η Τουρκία έχει 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο στάδιο της κατασκευής. Σχεδιάζει ένα μικρό εργοτάξιο εξόρυξης ουρανίου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
πθρηνική,ενέργεια,nuclear,energy,πυρηνική ενέργεια

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).