Όταν συμβεί μια ολική έκλειψη ηλίου το φεγγάρι αρχίζει να καλύπτει τον ήλιο στον ουρανό. Έτσι μπορεί να σκεφτείτε ότι είναι ασφαλές να ρίξετε μια ματιά χωρίς γυαλιά.
Οι ειδικοί όμως αναφέρουν ότι το να κοιτάξετε τον ήλιο για μόλις πέντε δευτερόλεπτα μπορεί να βλάψει τα μάτια σας. Αν κοιτάξετε την έκλειψη ηλίου για μεγαλύτερο διάστημα αυτή η ζημιά θα μπορούσε να γίνει μόνιμη.
Τι συμβαίνει όταν βλέπουμε μια έκλειψη Ηλίου;
Το φως εισέρχεται στο μπροστινό μέρος του ματιού και εστιάζεται σε στο πίσω μέρος που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς απορροφούν αυτό το φως, μετατρέποντάς το σε ηλεκτρικό σήμα που ταξιδεύει στον εγκέφαλο και μας λέει τι βλέπουμε.
Ο ήλιος όμως έχει πολύ ισχυρό φως. Η εστίασή του στον αμφιβληστροειδή μπορεί να κάνει τους φωτοϋποδοχείς να απορροφήσουν υψηλές ποσότητες ενέργειας, καταστρέφοντάς τους ή σκοτώνοντάς τους.
“Βασικά, σκοτώνεις τους φωτοϋποδοχείς από μέσα”, δήλωσε ο Dimitrios Karamichos, εκτελεστικός διευθυντής του North Texas Eye Research Institute στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας.
Κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου, το φεγγάρι αρχίζει να καλύπτει τον ήλιο και στο τέλος τον κρύβει εντελώς. Αν και ο ήλιος φαίνεται μικρότερος στον ουρανό, οι ακτίνες του δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες.
“Ο ήλιος εξακολουθεί να είναι ήλιος, ακόμα κι αν είναι μερικώς καλυμμένος”, είπε ο Dr Rafael Ufret-Vincenty, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα οφθαλμολογίας στο UT Southwestern Medical Center.
Συμπτώματα οφθαλμικής βλάβης
Υπάρχει κάποια συζήτηση για το πόσο χρειάζεται να κοιτάξει κάποιος τον ήλιο και να προκαλέσει βλάβη στα μάτια. Οι ειδικοί βασίζονται σε ανέκδοτες αναφορές: Πολλοί είναι αυτοί που πάνε στο γιατρό με βλάβη στα μάτια αλλά μαντεύουν πόση ώρα κοίταζαν τον ήλιο.
Ο Καραμίχος είπε ότι μια μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή μπορεί να συμβεί σε 60 έως 100 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Ο αμφιβληστροειδής δεν έχει υποδοχείς πόνου, κάτι που σημαίνει ότι η βλάβη μπορεί να συμβεί χωρίς να νιώσουμε κάτι ιδιαίτερο.
Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή τον ήλιο θα δουν αλλαγή στην όρασή τους μετά από λίγα λεπτά αργότερα ή μέχρι τη νύχτα, είπε ο Καραμίχος. Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης, που ονομάζεται ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια, περιλαμβάνουν παραμόρφωση, σκοτεινά σημεία στην κεντρική όραση και απώλεια ευκρίνειας.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ηλιακή αμφιβληστροειδοπάθεια. Το μάτι θα μπορούσε να ανακάμψει μόνο του αλλά θα μπορούσε και να μην ανακάμψει. Ακόμα κι αν βελτιωθεί η όραση, μπορεί να παραμείνει κάποια παραμόρφωση ή και σκοτεινά σημεία. Δεν υπάρχει αντικατάσταση νεκρών φωτοϋποδοχέων.
Δεν διαιρούνται, και δεν πολλαπλασιάζονται. Οπότε μόλις τους χάσεις, τους χάνεις.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείτε με ασφάλεια μια ηλιακή έκλειψη.
Τα γυαλιά Eclipse έχουν ένα μαύρο πολυμερές που εμποδίζει τις ακτίνες UV και σχεδόν όλο το ορατό φως. Συνήθως κοστίζουν ελάχιστα χρήματα. Τα γυαλιά πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης. (Μια σημείωση στο πίσω μέρος των γυαλιών θα πρέπει να λέει ότι πληρούν τις απαιτήσεις ISO 12312-2.)
Τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν αρκετά.