Windows 10 διαφήμιση τεσσάρων σελίδων: ενημερώστε σε Windows 11

Χρήστες των Windows 10 άρχισαν να βλέπουν αναδυόμενα παράθυρα πλήρους οθόνης μετά την εγκατάσταση μιας αθροιστικής ενημέρωσης τον Μάιο του 2023. Τώρα, το αναδυόμενο παράθυρο επιστρέφει ξανά σε υπολογιστές με Windows 10 μετά την εγκατάσταση της προαιρετικής ενημέρωσης που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2024. Φυσικά κανείς δεν θέλει μια τεράστια διαφήμιση πολλαπλών διαφανειών όταν πάει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του.

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από την κυκλοφορία των Windows 11, αλλά ένας μεγάλος αριθμός χρηστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα Windows 10. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα Windows 10 θα υποστηρίζονται (EOS) στις 14 Οκτωβρίου 2025 και άρχισε σιγά σιγά να προτρέπει τους χρήστες για την μετάβαση στσ Windows 11, χωρίς βέβαια να ρωτήσει αν διαθέτουν το κατάλληλο hardware.

Παρά την προσφορά της δωρεάν αναβάθμισης, πολλοί είναι που παραμένουν στα Windows 10, τουλάχιστον μέχρι να φτάσει η ημερομηνία του EOS (end of support).
Όπως μπορείτε να δείτε στα παραπάνω screenshots, η Microsoft προωθεί τα Windows 11 μέσω ενός αναδυόμενου παραθύρου τεσσάρων σελίδων:

Πρώτη οθόνη: Η Microsoft σας λέει ότι ο υπολογιστής σας μπορεί να πάει στα Windows 11 δωρεάν. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας ενώ ρυθμίζει το νέο σύστημα στο παρασκήνιο.
Δεύτερη οθόνη: Η Microsoft συνιστά τη μετάβαση στα Windows 11 επειδή είναι μια ομαλή διαδικασία. Τα πράγματά σας θα μετακινηθούν στο νέο σύστημα και θα είναι εύκολο να το συνηθίσετε.
Τρίτη οθόνη: Αυτό το μήνυμα παρουσιάζει τα Windows 11 σαν μια διασκεδαστική αναβάθμιση με νέα εμφάνιση, καλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα. Έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο στη χρήση και σας βοηθά να εργάζεστε και να παίζετε καλύτερα. Αναφέρει επίσης ότι ορισμένα πράγματα από τα Windows 10 ενδέχεται να μην βρίσκονται στα Windows 11.
Τέταρτη οθόνη: Τέλος, η Microsoft σας λέει ότι μπορείτε να παραμείνετε στα Windows 10 αν θέλετε, αλλά σας υπενθυμίζει ότι μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 11 δωρεάν.

Γιατί όμως οι χρήστες δεν αλλάζουν σε Windows 11, τα οποία υπόσχονται να είναι τόσο τέλεια; (καλύτερη διεπαφή χρήστη, βελτιωμένες εφαρμογές συστήματος και πλήρης ενσωμάτωση της AI);

Για κάποιους, είναι η έλλειψη σταθερότητας. για άλλους είναι η έλλειψη υποστήριξης για παλαιότερο hardware. Η αυστηρή απαίτηση των Windows 11 για ένα chip TPM 2.0 εμποδίζει την εγκατάσταση σε πολλούς χρήστες.

Ακόμα κι αν ένας υπολογιστής έχει πολύ καλές προδιαγραφές, τα παλαιότερα chip τους αποτρέπουν από τη χρήση των Windows 11.

Αν και το μερίδιο αγοράς των Windows 11 παρουσίασε μια μικρή αύξηση από 26,63 σε 27,82 τοις εκατό μετά την ενημέρωση του Σεπτεμβρίου 2023, η οποία έφερε το Copilot, και τα Windows 10 παρουσίασαν μια απότομη πτώση από 71,6 τοις εκατό σε 66,43 τοις εκατό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ποσοστά των 10 παραμένουν υψηλά.

Το 66,43% των χρηστών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows 10, επομένως η Microsoft μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του EOS. Διαφορετικά, αν το 60% των χρηστών των Windows δεν λαμβάνει ενημερώσεις, θα δούμε μια κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά ασφαλείας.

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Η Microsoft απέρριψε ναι μεν στα παλαιότερα κομπιούτερ να χρησιμοποιούν τα windows 11… αλλά η ίδια λίγες μέρες μετά μας έδειξε και τον τρόπο παράκαμψης των απαιτήσεων όπως TPM 2.0, επεξεργαστές νέας γενιάς, κτλ. Ο λόγος απλός… δεν νομίζω πως θα ήθελε τα εκατομμύρια των υπολογιστών που δεν πληρούν τις απαιτήσεις των νέων windows μετά το τέλος της υποστήριξης των 10 να μεταβούν στο Linux.

  2. Αν δεν με απατά η “υπολογιστική” μου μνήμη, ιστορικά δεν υπήρξε άλλη φορά που να απαξιώνονται μέσα σε μια μέρα (μιλώ για την 14 10 2025) εκατομμύρια (ίσως και πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια) Η/Υ. Διότι περί απαξίωσης θα μιλάμε εκείνη την ημέρα αν δεν επεκτείνει την υποστήριξη των 10αριών ή ΑΝ ΔΕΝ εκδόσει μια “lite” έκδοση των 11αριών (χωρίς TPM κλπ).

    Η επαφή μου με τους Η/Υ ξεκίνησε κάπου, σε μια πάροδο, στο Κολωνάκι εμπρός σε έναν Cromemco κάπου στα 1985.
    Έκτοτε “΄επαιξα” ως απλός χρήστης και καλύτερος με το πέρασμα των καιρών, με comodore, amiga, IBM και compatible της, Pc’s. Σε όλη αυτή την διαδρομή μου ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΜΙΑ συναφή περίπτωση όπου να απαξιώθηκαν μέσα σε μια μέρα μια ολόκληρη γραμμή κατασκευής υπολογιστών.

    Ναι, εταιρείες που ανάπτυσσαν λογισμικό έκλειναν, τροποποιούσαν άλλαζαν πυρήνες, όμως, έβρισκες για πολύ καιρό (μετά το όποιο κλείσιμο των όποιων εταιρειών) λογισμικό που να υποστηρίζει ότι Η/Υ είχες εμπρός σου.

    Εν τω προκειμένω, την στα τέλη του 2025, μια γενιά υπολιστών, μια τρομακτικά τεράστια γραμμή παραγωγής ram, cpu, mobo και controllers θα πάει “αδιάβαστη” (σε σκουπιδότοπους) καθόσον δεν θα υποστηρίζεται η πλατφόρμα των 10αριών. Μαζί θα πάνε “αδιάβαστα” και εκατομμύρια τόνων από fans, καλωδίων, PSU’s και κουτιών υπολογιστών.

    Κακά τα ψέματα. Ο κόσμος, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, έχει εξοικειωθεί με τα windows (και με το adroid στα κινητά), ασχέτως αν γράφω από Linux. Και χειρότερα τα ψέματα που τροφοδοτούν ορισμένοι … ειδικοί που λένε : έλα μωρέ ! και τι έγινε ! θα βάζεις ένα καλό antivirus στα 10άρια και όλα θα είναι καλά.

    Όμως δεν είναι έτσι και οι Η/Υ δεν αρκούνται (για την ασφάλεια τους) σε ένα καλό antivirus. Όσο καλό κι αν είναι αυτό.

    Επιστρέφοντας στα των 11αριών, ας σκεφτούμε κάτι. Αρκεί η τεχνολογία του TPM για να έχεις έναν ασφαλή υπολογιστή ;
    Μπα ! Ούτε για αστείο !
    Άρα, σε τι προσβλέπει άραγε η MS ; Τι επιθυμεί να κάνει ;
    Ότι έκανε πάντα αυτή και οι συνεργάτες της.
    Να δημιουργήσει μια νέα καταναλωτική αγορά με περιθώρια μόχλευσης τεραστίων οικονομικών διαστάσεων. Είτε οι συνεργάτες της αυτοί βρίσκονται στις ΗΠΑ, είτε στην Κίνα …

    Κάποιες οντότητες όπως είναι η Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και οι Βρυξέλες της Ε.Ε. έχουν μια ευκαιρία να πιέσουν την MS να συνεχίσει τα 11άρια, με μια lite έκδοση, χωρίς την αναγκαιότητα των GPU και των APU για σύγχρονες εκδόσεις directx.
    Χωρίς να αναγκαιότητα ύπαρξης TPM, χωρίς την αναγκαιότητα ύπαρξης UEFI, μιας και (ας το μάθει και η MS) υπάρχει κόοοσμος και κοσμάκης που έχει υπολογιστές όχι για το FSR και τα cuda του αλλά για να κάνει απλές καθημερινές του εργασίες και για να περνάει τον ελεύθερό του χρόνο. Ακόμη και κόσμος που έχει τους Η/Υ ως γραφομηχανές υπάρχει και που, ΝΑΙ, θέλει να μπαίνει στο internet την ώρα που γράφει και να ακούσει μουσική, να βρίσκει κάποιο λήμμα, να διαβάζει τίτλους ειδήσεων, χωρίς να εκτίθεται μπαίνοντας στο dark web ή/και σε τσοντες (που ναι μπαίνουν και από το ευρωκοινοβούλιο για όσους δεν το ξέρουν) …

    11άρια lite που -ναι ρε παιδί μου- ας μην έχουν AI και δυνατότητα πράξης τρισεκ/ρίων πράξεων κινητής υποδιαστολής. 11αριών που απλά θα λειτουργούν σβέλτα με έναν SSD κι ας μην είναι PCie5 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).