Γιατί οι υπολογιστές της δεκαετίας του 90 είχαν κλειδαριά και τι έκανε;

Τη δεκαετία του 1990, πολλά μηχανήματα, συμβατά με υπολογιστή IBM, περιλάμβαναν κλειδαριά στην θήκη τους, ακριβώς δίπλα στα κουμπιά Turbo και Reset. Τι έκαναν αυτές οι κλειδαριές και γιατί ήταν εκεί; Ας το ανακαλύψουμε!

Η εποχή πριν από τους κωδικούς πρόσβασης
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι υπολογιστές που ήταν συμβατοί με τον υπολογιστή της IBM, ήταν σε μεγάλο βαθμό μηχανές ενός χρήστη που χρησιμοποιούσε το MS-DOS, και δεν περιλάμβαναν κάποιου είδους ενσωματωμένη με κωδικό πρόσβασης. Όποιος κάθιζε μπροστά στον υπολογιστή σας θα μπορούσε να το εκκινήσει και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σας.

Όπως και σήμερα, οι υπολογιστές τότε εκτελούσαν συχνά λογισμικό διακομιστή ή εντατικές εργασίες, που θα μπορούσαν να διαρκέσουν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν. Εάν έπρεπε να φύγετε, φυσικά δεν θα θέλετε να έρθει κάποιος και να πατήσει ένα πλήκτρο που θα διέκοπτε τη διαδικασία, σωστά; Σήμερα, απλά θα κλειδώνατε τον υπολογιστή σας με έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά τότε, δεν είχατε αυτή την επιλογή.

Έτσι μπήκε το κλείδωμα του πληκτρολογίου (ή “keylock”, όπως το ονόμασε η IBM).

Από περίπου το 1984 έως τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’90, πολλές θήκες υπολογιστή περιλάμβαναν μία μικρή σωληνοειδές κλειδαριά με πείρο στο μπροστινό πλαίσιο. Βρισκόταν συνήθως κοντά στα κουμπιά Turbo και Reset.

Όταν είναι συνδεδεμένη (γιατί μερικές φορές το πρόγραμμα δημιουργίας του PC παρέλειπε αυτό το βήμα), αυτές οι κλειδαριές απότρεπαν τη χρήση του πληκτρολογίου. Θα μπορούσατε να πληκτρολογήσετε ό, τι θέλετε, αλλά ο υπολογιστής δεν θα σας άκουγε.

Σε ορισμένα συστήματα, αυτή η κλειδαριά απέτρεπε επίσης και την εκκίνηση ενός υπολογιστή όταν ήταν κλειδωμένη, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται το σφάλμα “302-System Unit Keylock is Locked“.

Η προέλευση του κλειδώματος του πληκτρολογίου
Το κλείδωμα του πληκτρολογίου μπορεί να εντοπιστεί σε διακομιστές IBM και mainframe, που προηγήθηκαν των υπολογιστών της εταιρείας. Ένα φυσικό κλείδωμα ήταν ένα μέτρο ασφαλείας για την αποφυγή μη εξουσιοδοτημένης χρήσης.

Το κλείδωμα πληκτρολογίου προήλθε από το IBM Computer AT, ένα ακριβό μηχάνημα με βάση το 286, που κυκλοφόρησε το 1984. Η IBM με το μηχάνημα των 4.000- 6.700 $ (περίπου 10.000- $ 16.800 σήμερα), στόχευε αρχικά σε επαγγελματίες μικρών επιχειρήσεων, αλλά τα νέα χαρακτηριστικά του σύντομα έγιναν de facto πρότυπο σε συμβατούς υπολογιστές.

Όταν η IBM περιλάμβανε μία μικρή κλειδαριά στο μπροστινό μέρος του υπολογιστή AT, το ακολούθησαν και οι κατασκευαστές κλώνων, παρουσιάζοντας τις δικές τους κλειδαριές πληκτρολογίου σε μηχανήματα συμβατά με το AT. Πρόσθεσαν το κλείδωμα και για να συμπεριλάβουν χαρακτηριστικά που ήταν ισοδύναμα με τα μηχανήματα της IBM και επίσης για να διατηρήσουν τη συμβατότητα με τα συστήματά της. Η συμβατότητα ήταν ένα βασικό σημείο πώλησης για κλώνους υπολογιστών εκείνη την εποχή.

Για το PC IBM AT, το κλείδωμα στο μπροστινό μέρος της θήκης όχι μόνο απενεργοποίησε το πληκτρολόγιο και διέκοψε τη διαδικασία εκκίνησης, αλλά και μετακίνησε μια εσωτερική μεταλλική φλάντζα. Αυτό εμπόδισε το άνοιγμα της μεταλλικής θήκης του υπολογιστή.

Σε πολλούς κλώνους υπολογιστών IBM που ακολούθησαν, μόνο τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας έτειναν να αντιγράφουν τη δυνατότητα κλειδώματος θήκης. Στους περισσότερους άλλους υπολογιστές, το κλείδωμα απλώς απενεργοποίησε το πληκτρολόγιο.

Το λυκόφως του κλειδώματος πληκτρολογίου
Όσο έξυπνο και να ήταν μια θήκη υπολογιστή με κλειδαριά, λίγοι άνθρωποι το χρησιμοποίησαν πραγματικά. Καθώς η αγορά κλώνων Η/Υ έγινε ολοένα και πιο σημαντική επιχείρηση, με λιγότερα περιθώρια κέρδους, οι κατασκευαστές υπολογιστών άρχισαν να αποκόπτουν χαρακτηριστικά. Σταματούσαν τα ειδικά χαρακτηριστικά, παλαιού τύπου, που χρησιμοποιούσαν λίγα άτομα, όπως το κλείδωμα πληκτρολογίου και το κουμπί Turbo.

Οι κλειδαριές του πληκτρολογίου πραγματικά δεν ευνοήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι κωδικοί πρόσβασης έφτασαν σε σύγχρονα λειτουργικά συστήματα πολλαπλών λειτουργιών, όπως Windows NT, Novell NetWare, Linux και (σε ​​κάποιο βαθμό) Windows 95. Το τελευταίο χρησιμοποίησε, ως επί το πλείστον, τους κωδικούς πρόσβασης για την αποθήκευση προσωπικών προσεων, παρά για ασφάλεια.

Ποιος χρειάζεται ένα ακριβό κλείδωμα υλικού όταν έχει το λογισμικό;

Οι κωδικοί πρόσβασης έγιναν επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό για κλώνους υπολογιστών, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Υπήρχε τώρα ένας τρόπος που βασίζεται σε λογισμικό για να αποτρέψει την εκκίνηση ενός υπολογιστή από άσχετα άτομα.

Με τους κωδικούς πρόσβασης του λειτουργικού συστήματος και τους κωδικούς πρόσβασης BIOS ευρέως διαθέσιμους, το κλείδωμα του πληκτρολογίου δεν φαίνεται πλέον χρήσιμο. Εξαφανίστηκε τελικά στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο τελευταίος κλώνος υπολογιστή που έχουμε δει με ένα κλείδωμα πληκτρολογίου, ήταν κάπου στο 1996.

Χάσατε το κλειδί σας; Πώς να παρακάμψετε ένα vintage κλείδωμα πληκτρολογίου
Εάν έχετε ένα παλιό IBM συμβατό υπολογιστή, που είναι κλειδωμένος και έχετε χάσει το κλειδί, υπάρχουν μερικές λύσεις. Πρώτον, προφανώς δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να παρακάμψετε μια κλειδαριά σε έναν υπολογιστή χωρίς την του κατόχου. Είναι μάλλον παράνομο. Να το κάνετε μόνο σε μία εκλεκτής ποιότητας μηχανή, που κατέχετε νόμιμα ή έχετε την άδεια να ξεκλειδώσετε.

Εάν πρόκειται απλώς για κλείδωμα πληκτρολογίου και δεν κλειδώνει φυσικά τη θήκη, μπορείτε να ανοίξετε την θήκη του υπολογιστή και να βρείτε τα δύο καλώδια που οδηγούν από το διακόπτη πληκτρολογίου στη μητρική πλακέτα. Αποσυνδέστε απαλά το βύσμα τους από τη μητρική πλακέτα. Αφού το κάνετε αυτό, θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή.

Αν είναι κλειδωμένη η θήκη και το πληκτρολόγιο, τότε αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Ίσως θέλετε να συμβουλευτείτε έναν κλειδαρά. Εάν προσπαθήσετε να παραβιάσετε την κλειδαριά με αιχμηρά εργαλεία, μάλλον θα το χαλάσετε.

Εναλλακτικά, ενδέχεται να μπορείτε να αγοράσετε ένα εφεδρικό κλειδί για το μηχάνημά σας. Ελέγξτε το eBay και πραγματοποιήστε αναζήτηση στον ιστό.  Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι διαφορετικοί υπολογιστές χρησιμοποίησαν κλειδαριές με διαφορετικά διαμετρήματα τρύπας, οπότε δεν υπάρχει εγγύηση ότι ένα συγκεκριμένο κλειδί θα λειτουργήσει με το σύστημά σας.

Καλή τύχη!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).