Το νέο GoldBrute botnet προσπαθεί να παραβιάσει 1,5 εκατ. διακομιστές με RDP

Ένα botnet σαρώνει το διαδίκτυο προς αναζήτηση μη προστατευμένων μηχανών Windows με ενεργοποιημένη τη σύνδεση πρωτοκόλλου Remote Desktop Protocol (RDP).

Ονομάζεται GoldBrute και σαρώνει συστηματικά μια λίστα με πάνω από 1,5 εκατομμύριο συστήματα, προσπαθώντας να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά με επιθέσεις brute-force. Η σάρωση συνεχίζεται ακόμα και τώρα και το GoldBtute αυξάνει την λίστα των πιθανών στόχων του.

Μια αναζήτηση στο Shodan (μηχανή συνδεδεμένων μηχανών στο διαδίκτυο) δείχνει ότι υπάρχουν περίπου 2,4 εκατομμύρια μηχανές που είναι προσβάσιμες στον ιστό με ενεργοποιημένο το πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας (Remote Desktop Protocol).

Ο Renato Marinho της Morphus Labs αναλύοντας την μέθοδο brute-force του GoldBrute, πιθανολογεί ότι οι hackers συλλέγουν για να πουλήσουν σε hacker φόρουμ ή σε αγορές στο dark web. Ο ερευνητής αναφέρει ότι τα στοιχεία κατευθύνονται στη διεύθυνση IP 104.156.249.231, η οποία δείχνει μια τοποθεσία στο New Jersey στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κώδικας του GoldBrute Botnet είναι αρκετά μεγάλος, περίπου 80MB, επειδή περιλαμβάνει το πλήρες Java Runtime. Τα συστήματα που έχουν προσβληθεί από το GoldBrute ξεκινάνε μία σάρωση του ιστού, για κεντρικούς υπολογιστές με εκτεθειμένους διακομιστές RDP και αναφέρουν τα αποτελέσματα στην IP 104.156.249.231, μέσω κρυπτογραφημένης σύνδεσης WebSocket στη θύρα 8333, που χρησιμοποιείται συνήθως για συνδέσεις .

Αφού στείλει τις διευθύνσεις για 80 θύματα, το bot στην συνέχεια προσπαθεί να κάνει brute-force σε αυτά. Είναι ενδιαφέρον ότι το bot προσπαθεί να ελέγξει μόνο ένα ζεύγος ονόματος χρήστη και κωδικού , για κάθε στόχο.

Πιθανότατα, αυτή η τακτική προορίζεται για να κρύψει μια συντονισμένη Brute-force επίθεση, αφού το θύμα θα δει τις πολλαπλές προσπάθειες σύνδεσης.

Κατά την ανάλυση του botnet GoldBrute , ο ερευνητής μπόρεσε να τροποποιήσει τον κώδικα του κατά τρόπο που του επέτρεψε την αποθήκευση της λίστας με όλα τα “host + username + password” σε δικό του υπολογιστή.

“Μετά από 6 ώρες, λάβαμε 2,1 εκατομμύρια διευθύνσεις IP από το bot, από τις οποίες οι 1.596.571 είναι μοναδικές. Φυσικά, δεν εκτελέσαμε τη επόμενη φάση του brute-force”.

Τα συστήματα είναι κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Δεν υπάρχει τίποτα καινοτόμο στη μέθοδο επίθεσης, αλλά το GoldBrute ξεχωρίζει στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το brute-force. Η μέθοδος βοηθά να κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ, ώστε να μην γίνεται εύκολα αντιληπτό.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).