Περισσότερα προβλήματα για την Google: Οι Financial Times αναφέρουν ότι η έρευνα σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ για το Android ολοκληρώνεται και το πρόστιμο αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά το Android της Google, αφού έλαβε καταγγελίες από ανταγωνιστές που αναφέρουν ότι η Google χειρίζεται την κυριαρχία της στα smartphones.
Η Google έχει κατηγορηθεί ότι περιορίζει την πρόσβαση στο Google Play Store, εκτός και αν οι κατασκευαστές των τηλεφωνικών συσκευών χρησιμοποιήσουν το Google Search και την εφαρμογή Chrome, μια πρακτική που ενδεχομένως παραβιάζει τους κανόνες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
Επίσης, η Google φέρεται να εμποδίζει τους κατασκευαστές τηλεφωνικών συσκευών να δημιουργούν συσκευές που τρέχουν διαδοχικές εκδόσεις του Android, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατά του κατακερματισμού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την FT το πρόστιμο αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, αλλά προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό. Η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στην Google μέχρι και 11 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ένα ποσοστό 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της Alphabet (η μητρική εταιρεία της Google).
Μάλλον είναι απίθανο να πληρώσει η Google πρόστιμο ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αν είναι λίγο πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ. Στην εταιρεία έχει ήδη επιβληθεί ένα πρόστιμο ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (το 2017) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάλι για παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών νόμων. Η ΕΕ κατηγόρησε την Google για την υποβάθμιση των αντιπάλων της και την προώθηση μόνο των δικών της υπηρεσιών στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Το προηγούμενο πρόστιμο της Goοgle δεν επέφερε σημαντικές αλλαγές στην εταιρεία, αλλά η υπόθεση του Android θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.
Η Goοgle έχει κατηγορηθεί για τη συσχέτιση της μηχανής αναζήτησης με το Android και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αναγκάσει την εταιρεία να κάνει αλλαγές στην συγκεκριμένη πρακτική.
Η Goοgle θα μπορούσε να ζήσει την εμπειρία της Microsoft, που η ΕΕ την παρακολουθούσε για χρόνια μέχρι να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνεται με τις αλλαγές που επιβάλλει ο νόμος.
Η Microsoft είχε μια αντιπαράθεση με την ΕΕ που κράτησε περισσότερα από 10 χρόνια. Η Microsoft κατηγορήθηκε για τη συσχέτιση του Windows Media Player με τα Windows και η ΕΕ την ανάγκασε να αποσύρει την εφαρμογή, για να έχουν και οι ανταγωνιστές της μια ευκαιρία.
Αρχικά η Microsoft δημιούργησε μια ειδική έκδοση των Windows για την Ευρώπη χωρίς την εφαρμογή, αλλά η ΕΕ δεν σταμάτησε. Κατηγόρησε την Microsoft για τη συσχέτιση του προγράμματος περιήγησης Internet Explorer με τα Windows και ανάγκασε την εταιρεία να εμφανίζει μια οθόνη με τα προγράμματα περιήγησης που δεν ανήκουν στην Microsoft σε μια προσπάθεια βελτίωσης του ανταγωνισμού.
Οι αλλαγές της ΕΕ συνέβαλαν στην προώθηση των εναλλακτικών browsers, όπως ο Firefox και ο Chrome, απευθείας μέσα στα Windows.
Αν η ΕΕ αναγκάσει την Goοgle να προβεί σε παρόμοιες αλλαγές στο Android, θα είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από το πρόστιμο που θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Η Microsoft με την εποπτεία της ΕΕ έπρεπε να σκεφτεί πολύ σοβαρά τις επόμενες επιχειρηματικές της αποφάσεις. Τον επόμενο μήνα θα δούμε αν συμβεί το ίδιο και με την Goοgle.
______________________________
- Ερευνητές κατασκεύασαν φτηνό χαρτί αφής
- iPhone X αξίζει η αγορά του; Γιατί μερικοί είπαν όχι
- Facebook: γιατί πρέπει να σταματήσετε την χρήση του
- Chrome και Firefox Web Authentication API: κωδικοί πρόσβασης τέλος