Η Google απειλεί να κλείσει τη μηχανή αναζήτησης από μια ολόκληρη ήπειρο (*) – την Αυστραλία – εάν τεθεί σε ισχύ ένας προτεινόμενος νόμος που θα αναγκάσει την εταιρεία να πληρώνει τους εκδότες ειδήσεων για το περιεχόμενό τους.
“Εάν γίνει νόμος, δεν θα μας έδινε καμία πραγματική επιλογή παρά να σταματήσουμε να διαθέτουμε την Αναζήτηση της Google στην Αυστραλία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google Australia και της Νέας Ζηλανδίας Meg Silva στην Επιτροπή Οικονομικής Νομοθεσίας της Γερουσίας της Αυστραλίας σήμερα.
“Έπρεπε να αποφασισουμε αφού εξετάσαμε λεπτομερώς τη νομοθεσία και δεν βρίσκουμε ένα τρόπο, με τους οικονομικούς και λειτουργικούς κινδύνους, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την υπηρεσία στην Αυστραλία», πρόσθεσε, σύμφωνα με την The Sydney Morning Herald.
Η εταιρεία, η οποία ασκεί πιέσεις εναντίον του νομοσχεδίου της Αυστραλίας για μήνες, ισχυρίζεται ότι η χώρα προσπαθεί να την κάνει να πληρώσει για να εμφανίζει συνδέσμους και αποσπάσματα στις ειδήσεις στην Αναζήτηση της Google, και όχι μόνο στο τμήμα Google News.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACCC), η οποία συνέταξε το νόμο, φάνηκε να προτείνει τον Αύγουστο ότι αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιχείρηση αναζήτησης της Google:
“Η Google δεν θα υποχρεωθεί να χρεώσει τους Αυστραλούς για τη χρήση των δωρεάν υπηρεσιών της, όπως η Αναζήτηση της Google και το YouTube, εκτός εάν το επιλέξει.”
Είναι σαφές όμως ότι η Google διαφωνεί.
Όπως εξηγεί η Google με την δήλωση της Silva και σε μια ανάρτηση στο blog της, θα προτιμούσε να πληρώnει τους εκδότες για τα προϊόντα τους στο Google News. (Ήδη ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για την πληρωμή εκδοτών στην Αυστραλία, τη Γερμανία και τη Βραζιλία τον Ιούνιο.)
Ωστόσο, η Αυστραλία δεν πιστεύει ότι αυτό αρκεί. Η ACCC πιστεύει ότι ο προτεινόμενος νόμος αντιμετωπίζει “μια σημαντική ανισορροπία διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ των αυστραλιανών επιχειρήσεων ειδήσεων της Google και του Facebook”.
Ο προτεινόμενος νόμος της Αυστραλίας για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος επί του παρόντος στοχεύει το Facebook και την Google, ακολουθεί μια έρευνα του 2019 στην Αυστραλία που διαπίστωσε ότι οι εταιρείες λαμβάνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο εσόδων από τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, παρόλο που μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους προέρχεται από τις εταιρείες ειδήσεων. Από τότε, η βιομηχανία ειδήσεων και μέσων ενημέρωσης έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία. Η Guardian αναφέρει ότι πάνω από εκατό τοπικές εφημερίδες στην Αυστραλία έπρεπε να απολύσουν δημοσιογράφους είτε να κλείσουν είτε να σταματήσουν την εκτύπωση καθώς τα έσοδα από τις διαφημίσεις μειώθηκαν.
* Διόρθωση μετά από σχόλιο στο Facebook.