Google Don’t be evil ισχύει και για το 2020;

Η Google προσπαθεί πάρα πολύ να μας αποδείξει ότι έχει παραμείνει πιστή στις ηθικές αρχές της, τα τελευταία χρόνια. Όμως ο πρώην επικεφαλής διεθνών σχέσεων της εταιρείας, Ross LaJeunesse, κατήγγειλε ανοιχτά την εταιρεία.

Με κριτική διάθεση δημοσίευσε ένα άρθρο στο blog του. Ο επί 11 χρόνια βετεράνος της Google γράφει ότι δήλωσε την παραίτησή του επειδή προσπάθησε να πάει με το παλιό σύνθημα της εταιρείας – ‘Don’t be evil’ – ενώ άλλα στελέχη ενδιαφερόταν περισσότερο για τη συσσώρευση κερδών.

Google

Ο LaJeunesse υποστήριξε ότι μια πολιτισμική μετατόπιση που αγνοούσε τη σημασία του ‘Don’t be evil’, εισήλθε σταδιακά στην Google από τότε που άρχισε να δουλεύει για την εταιρεία το .

Μέχρι που το 2019 έφυγε. Το μότο ‘Don’t be evil’ δεν αντανακλά πραγματικά τις αξίες της εταιρείας”, αναφέρει ο LaJeunesse. “Δεν ήταν [τότε] τίποτα περισσότερο από ένα άλλο εταιρικού marketing.”

Κεντρικό στοιχείο της απόφασής του να αποχωρήσει ήταν η σχέση της Google με την κινεζική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η ιστορία ξεκινάει καλά: το 2010, τέσσερα χρόνια μετά την είσοδο της εταιρείας αναζήτησης στη χώρα, η Google έγινε η πρώτη μη κινέζικη εταιρεία που αντέδρασε στην ΚΙνέζικη κυβέρνηση αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις λογοκρισίας.

Η κίνηση απειλούσε την παρουσία της Google στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά του Διαδικτύου στον κόσμο – καθώς και όλα τα κέρδη που θα μπορούσε να κερδίσει από περίπου 400 εκατομμύρια χρήστες. Ο LaJeunesse ανέφερε ότι “ένιωθα περήφανος που η εταιρεία πήρε στην απόφαση αυτή”.

Γρήγορα τα επόμενα χρόνια, και τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν. Το 2017, ανακαλύφθηκε ότι η Google τελικά δούλευε για μια νέα έκδοση ενός αλγόριθμου, που παρείχε λογοκρισία, κατασκευασμένο ειδικά για την Κίνα με κωδικό όνομα Dragonfly.

Dragonfly

Ο LaJeunesse δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την ανησυχία του για τα νέα σχέδια της εταιρείας να συνεργαστεί με την Κινέζικη κυβέρνηση. Εκατοντάδες υπάλληλοι της Google υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή καλώντας την εταιρεία αναζήτησης να εγκαταλείψει το Project Dragonfly, το οποίο ισχυριζόταν ότι θα έκανε την Google “συνεργάτη” στις καταπιέσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, προέκυψε ότι οι ομάδες ς και προστασίας της ιδιωτικής ζωής είχαν εγκαταλείψει το project. Ο Yonatan Zunger, 14 χρόνια βετεράνος της Google που ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία ανασκόπησης απορρήτου για το Dragonfly, ανέφερε ότι οι ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Κίνα.

Από την πλευρά του, ο κ. LaJeunesse δήλωσε ότι “ένας που υποστήριζε σθεναρά τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είχε αποκλεισθεί εντελώς από το project και διορίστηκε ένας άλλος συνάδελφος για να οδηγήσει τις συζητήσεις της ομάδας πολιτικής για το Dragonfly.

Εν τω μεταξύ, το ίδιο έτος, η Google είχε ηθικές αντιπαραθέσεις από όλες τις πλευρές. Περίπου 4.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν μια αναφορά κατά της συμμετοχής της εταιρείας στο Project Maven, μια εταιρική σχέση με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη AI σε όπλα.

Περίπου 12 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την εταιρεία λόγω της πεποίθησής τους ότι η δουλειά τους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε πολέμου μέχρι που τελικά η Google ανέφερε ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή της με το Υπουργείο ς.

Ο LaJeunesse ανέφερε ότι αν και το Project Dragonfly τελικά τερματίστηκε του δόθηκε ένας άλλος ρόλος “σε αντάλλαγμα για τη σιωπή μου”.

“Όμως για μένα, η επιλογή ήταν πολύ ξεκάθαρη, έφυγα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα – μου κόστισαν τη σταδιοδρομία μου”.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η Google εξακολουθεί να αναπτύσσεται γρήγορα. Μένει να δούμε αν η εταιρεία θα καταφέρει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να διατηρήσει τους υπαλλήλους της τα επόμενα χρόνια.
Μήπως όμως ζητάμε πολλά; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε εταιρεία έχει σαν κύριο στόχο της το κέρδος.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).