Η Google επαναφέρει το “ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα” (digital fingerprinting) σε πέντε εβδομάδες. Θα είναι μια διαδικασία συλλογής δεδομένων που θα απορροφά όλα τα σήματα μας στο διαδίκτυο (από τη διεύθυνση IP έως τις σύνθετες πληροφορίες του προγράμματος περιήγησης) και θα εντοπίζει μοναδικούς χρήστες ή συσκευές”.
Ή, για να το θέσουμε αλλιώς, η Google θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά μας στο διαδίκτυο στο όνομα της διαφήμισης.
Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε την απόφαση της Google “ανεύθυνη”:
Είναι πιθανό να μειώσει τον έλεγχο των ανθρώπων στον τρόπο συλλογής των πληροφοριών τους. Η αλλαγή στην πολιτική της Google σημαίνει ότι το fingerprinting θα μπορούσε πλέον να αντικαταστήσει τις λειτουργίες των cookie τρίτων…
Η ίδια η Google έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι το δακτυλικό αποτύπωμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών για το απόρρητο, καθώς οι χρήστες δεν μπορούν εύκολα να συναινέσουν σε αυτό όπως θα έκαναν τα cookies.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν μπορούν να ελέγξουν πώς συλλέγονται οι πληροφορίες τους.
Για να αναφέρω τη θέση της Google σχετικά με το fingerprinting από το 2019:
“Πιστεύουμε ότι αυτό υπονομεύει την επιλογή των χρηστών και είναι λάθος….”
Όταν η νέα πολιτική τεθεί σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου 2025, οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν διαφημίσεις της Google θα μπορούν να σερβίρουν fingerprinting χωρίς να παραβιάζουν τις πολιτικές της Google. Δεδομένης της θέσης και της κλίμακας της Google στο οικοσύστημα της διαδικτυακής διαφήμισης, αυτό είναι σημαντικό.
Ο ερευνητής ασφάλειας και απορρήτου Lukasz Olejnik αναφέρει ότι η κίνηση της Google είναι η μεγαλύτερη διάβρωση της ιδιωτικής μας ζωής εδώ και 10 χρόνια.
Θα μπορούσε αυτό να σηματοδοτήσει το τέλος μιας σχεδόν δεκαετίας προόδου στο απόρρητο στο διαδίκτυο και στον ιστό;
Και μια ανησυχητική σκέψη.
“Η αντιστροφή της στάσης σχετικά με το fingerprinting θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για περαιτέρω συλλογή δεδομένων, με την δημιουργία δυναμικών, παραγωγικών διαφημίσεων με τεχνητή νοημοσύνη, που σερβίρονται με τεράστια ακρίβεια. Πράγματι, τέτοιες εφαρμογές θα απαιτούσαν νέα δεδομένα…”