Η Google κατάργησε 25 Android εφαρμογές

H Google κατάργησε 25 Android εφαρμογές που έκλεβαν τα διαπιστευτήρια για το Facebook. Δείτε τη λίστα και καταργήστε τις από την συσκευή σας άμεσα.

Οι κινητές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν όλο και μία αυξανόμενη παρουσία ως ισχυρά μηχανήματα παραγωγικότητας, αλλά είναι επίσης και μία σημαντική κερκόπορτα, εάν δεν τα διαχειριστείτε σωστά. Τελευταίο παράδειγμα η Google που κατάργησε στο τέλος Ιουνίου, 25 Android εφαρμογές από το Google Play Store, γιατί “πιάστηκαν” να κλέβουν διαπιστευτήρια στο Facebook.

Οι 25 αυτές κακόβουλες εφαρμογές κατασκευάστηκαν όλες από την ίδια ομάδα (Rio Reader LLC) και παρά την προσφορά διαφορετικών λειτουργιών, υπογείως όλες λειτούργησαν το ίδιο. Προτού τις αντιληφθεί η ασφάλεια της Google και τις καταργήσει, οι 25 εφαρμογές είχαν συνολικά πάνω από 2,34 εκατομμύρια κατεβάσματα.

Σύμφωνα με μια έκθεση της γαλλικής εταιρείας ασφάλειας Evina, οι εφαρμογές παρουσιάζονται ως μετρητές βημάτων, επεξεργαστές εικόνων, επεξεργαστές βίντεο, εφαρμογές ταπετσαριών, εφαρμογές φακών, διαχειριστές αρχείων και παιχνίδια για κινητά.

  Ο David Bowie έγινε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα

Οι εφαρμογές προσέφεραν μια νόμιμη λειτουργικότητα, αλλά περιείχαν επίσης και κακόβουλο κώδικα. Οι ερευνητές της Evina λένε ότι οι εφαρμογές περιείχαν κώδικα που εντοπίζει ποια εφαρμογή άνοιξε πρόσφατα ένας χρήστης μέσα από το προσκήνιο του τηλεφώνου.

Εάν αυτή η εφαρμογή ήταν το Facebook, η κακόβουλη εφαρμογή επικάλυπτε με μία δική της οθόνη την επίσημη εφαρμογή του Facebook και φόρτωνε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης στο Facebook (δείτε την παρακάτω εικόνα: μπλε γραμμή = πραγματική εφαρμογή Facebook, μαύρη γραμμή = σελίδα ηλεκτρονικού ψαρέματος).

Εάν οι χρήστες εισήγαγαν τα διαπιστευτήρια τους σε αυτήν τη σελίδα ηλεκτρονικού ψαρέματος, η κακόβουλη εφαρμογή θα τα κατέγραφε και θα τα έστελνε σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή που βρίσκεται στον τομέα airshop.pw (που δεν λειτουργεί τώρα).

Η Evina είπε ότι βρήκε τον κακόβουλο κώδικα ενσωματωμένο σε 25 εφαρμογές και το ανέφερε στην Google στα τέλη Μαΐου. Η Google αφού επαλήθευσε τα ευρήματα της γαλλικής εταιρείας ασφαλείας, κατάργησε τις επικίνδυνες εφαρμογές. Ορισμένες από τις εφαρμογές ήταν διαθέσιμες στο Play Store για περισσότερο από ένα χρόνο!!!.

  Τμήμα Καταναλωτών ερευνά τα hacks στις κάμερες παρακολούθησης μωρών

Η πλήρης λίστα των 25 εφαρμογών, τα ονόματά τους και το αναγνωριστικό πακέτου, παρατίθενται παρακάτω. Όταν η Google καταργεί κακόβουλες εφαρμογές από το Google Store, απενεργοποιεί επίσης τις εφαρμογές και στις συσκευές του χρήστη και τους ειδοποιεί μέσω της υπηρεσίας Play Protect (που περιλαμβάνεται στην επίσημη εφαρμογή Play Store).

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω email

Το email σας για την αποστολή κάθε νέας δημοσίευσης

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

29  +    =  35

Previous Story

Clonezilla Live 2.6.7-28 μόλις κυκλοφόρησε

Next Story

Τελικά μπορούν να σας βρουν από μια διεύθυνση IP;