Θα έχετε δει φωτογραφίες στο Facebook, στο Google Plus ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, που μαρτυρούν την τοποθεσία που τραβήχτηκαν. Η λειτουργία εντοπισμού θέσης χρησιμοποιούν τα geotags. Όμως το μέλλον έρχεται…
Σήμερα, το MIT Tech Review ανακοίνωσε λεπτομέρειες για ένα νέο project που έχει επικεφαλή τον Tobias Weyand, έναν ειδικό τεχνητής νοημοσύνης του Google. Το project “σπάει” φωτογραφίες μέχρι σε επίπεδο pixel και στη συνέχεια προσπαθεί να παραβάλει αυτά τα pixels με τεράστια βιβλιοθήκη εικόνων για να προσδιορίσει πού ταιριάζουν καλύτερα.
Είναι το ψηφιακό ισοδύναμο του παζλ όπου έχετε ένα κομμάτι και προσπαθείτε να βρείτε την ακριβή θέση του. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια εναλλακτικές.
Το εξελιγμένο AI, που ονομάζεται PlaNet χρησιμοποιεί πάνω από 90 εκατομμύρια εικόνες με γεωγραφικές συντεταγμένες από όλη την υδρόγειο. Σε μια δοκιμή με 2,3 εκατομμύρια εικόνες, το PlaNet μπόρεσε να καθορίσει τη χώρα καταγωγής 28,4% και τον χρόνο και την ήπειρο προέλευσης στο 48% των περιπτώσεων.
Αν και τα αποτελέσματα δεν είναι τέλεια, οι πρώτοι αριθμοί είναι σημαντικά καλύτεροι από τους αριθμούς αποτελεσμάτων των δοκιμών που έγιναν με ανθρώπους.