Ένας ερευνητής ανακάλυψε ότι το κουμπί διαγραφής στο περιβάλλον εργασίας του Google AI Studio, χρησιμοποιεί μια παραπλανητική ένδειξη για να πει ψέματα ότι “τα αρχεία σας θα διαγραφούν οριστικά μετά από 30 ημέρες”. Στην πραγματικότητα, δεν διαγράφει το αρχεία, δεν διαγράφει τη συνομιλία και δεν καταστρέφει κανένα αντικείμενο στο backend σύστημα. Το μόνο που κάνει είναι να μετακινεί το αρχείο εκκίνησης που ανήκει στο περιβάλλον χρήστη —ένα απλό αρχείο JSON— στον φάκελο του κάδου ανακύκλωσης του Google Drive.
Το σχέδιο της Google ήταν ότι αφού ο κάδος του Drive αδειάζει αυτόματα μετά από 30 ημέρες, το αρχείο JSON θα εξαφανιζόταν για πάντα από τα μάτια του χρήστη. Η Google θεωρούσε ότι ήταν πλήρως καλυμμένη. Υπέθετε ότι ο χρήστης δεν θα είχε ποτέ ξανά τα τεχνικά μέσα για να δει τα αρχεία και σε μια συγκεκριμένη περίπτωση το JSON μιας συνομιλίας, καθαρίζοντας κάθε απόδειξη ότι δεν διέγραψε ποτέ τα αεχεία από τους εσωτερικούς της διακομιστές.




