Δικογραφία για οργανωμένες ψηφιακές επιθέσεις σε βάρος e-shops

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκε υπόθεση που αφορούσε οργανωμένες ψηφιακές επιθέσεις σε βάρος e-shops.

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 45χρονου ημεδαπού hacker για παράνομη χρήση ή πρόσβαση σε προγράμματα ή στοιχεία ηλεκτρονικού υπολογιστή. hacker e-shops

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, διερευνήθηκε υπόθεση παράνομης χρήσης ή πρόσβασης σε προγράμματα ή στοιχεία και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 45χρονου ημεδαπού.

Ειδικότερα, διερευνήθηκαν ψηφιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο 45χρονος ημεδαπός, μαζί με άλλους διαδικτυακούς χρήστες, προβαίνουν σε ηλεκτρονικές επιθέσεις μαζικής άρνησης παροχής υπηρεσιών (Distributed Denial of Service – DDoS) σε βάρος ιστοσελίδων.

Πιο αναλυτικά, οι δράστες έναντι αμοιβής, προξενούν φθορές σε ιστοσελίδες και διαδικτυακά καταστήματα πώλησης προϊόντων (e-shops), αποκτώντας πρόσβαση σε κωδικούς πιστωτικών καρτών τρίτων ατόμων και στοιχεία διαδικτυακών πληρωμών, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνούσε υπόθεση που αφορούσε διαδικτυακή επίθεση σε βάρος διαδικτυακού καταστήματος (e-shop) φαρμακείου, που διήρκησε πέραν του ενός χρόνου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει στην επιχείρηση, συνολική ζημία ύψους 350.000 ευρώ.

Οι διαδικτυακές επιθέσεις ήταν τύπου μαζικής άρνησης παροχής υπηρεσιών (Distributed Denial of Service – DDoS) ήταν ιδιαιτέρως σφοδρές καθώς κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές «φαντάσματα» που προκαλούσαν 70.000.000 επισκέψεις ημερησίως στο παραπάνω ηλεκτρονικό κατάστημα, καθιστώντας το έτσι μη λειτουργικό.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα, προς διερεύνηση και διαλεύκανση των παραπάνω υποθέσεων. Από τη διενεργηθείσα ψηφιακή έρευνα και μετά από συσχετισμό και ανάλυση των διαδικτυακών επιθέσεων ως προς τον τρόπο τέλεσης τους (modus operandi) προέκυψε ότι δράστης ήταν ο 45χρονος.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στην πατρική του οικία και στο σπίτι του 45χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) σκληροί δίσκοι και φορητό αποθηκευτικό μέσο ( usb stick ). Από την επιτόπια έρευνα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές διαπιστώθηκε ότι πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί διαγραφή -διαμόρφωση των σκληρών δίσκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά ευρήματα και αποθηκευτικά μέσα θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις.

Η ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών μέσω των οποίων έγιναν οι διαδικτυακές επιθέσεις συνεχίζεται, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Χώρες της αλλοδαπής για τον εντοπισμό και ταυτοποίηση περισσοτέρων προσώπων που ενεργούσαν οργανωμένα σε βάρος διαδικτυακών επιχειρήσεων «εκτελώντας» συμβόλαια από ανταγωνίστριες εταιρείες, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος από τους ψηφιακούς βανδαλισμούς που ενεργούσαν.

Η δικογραφία που σχηματίζεται θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).