Hacker και Cracker. Πρόσφατα είδαμε το ρεπορτάζ του Mega λόγω του φιλικά προσκείμενου SecNews και μόνο γιατί τα παιδιά το είχαν ανεβάσει στο YouTube. Προσωπικά έχω να δω τηλεόραση από το 1999, πόσο μάλλον να δω Mega.
Στο ρεπορτάζ μας έκανε εντύπωση ο όρος Cracker που χρησιμοποίησε ο κ. Σφακιανάκης για να περιγράψει κάποιο είδος hacker.
Το άρθρο δεν έχει σκοπό να προσβάλει τις γνώσεις του κ.Σφακιανάκη, ή του κάθε ένα που χρησιμοποιεί τον όρο και αναφέρεται στους hackers, αλλά να υπενθυμίσει μερικά πράγματα. Ο όρος (στην ευρεία έννοια του) όπως τον χρησιμοποίησε δεν είναι λάθος, όμως υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.






@ethan νομίζω αναφέρουμε ότι κ. Σφακιανάκης δεν έκανε λάθος, απλώς μας έκανε εντύπωση και δώσαμε μια επιπλέον παράμετρο στον όρο cracker, που ίσως κάνει τη διαφορά από τον όρο black hat hacker. Μπορεί να
χρησιμοποιήθηκε brute-force αλλά αυτό δεν κάνει τον άλλο cracker.
Εξάλλου τα εργαλεία για brute-force attacks κυκλοφορούν ελεύθερα στο
διαδίκτυο και για να χρησιμοποιηθούν δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες
δεξιότητες.
Δεν κατάλαβα αν τελικά θεωρείτε ότι ο όρος cracker που χρησιμοποίησε ο κ. Σφακιανάκης ήταν λάθος, αλλά κατ' εμέ ήταν σωστός επειδή εκμεταλλεύτηκαν το ότι δεν υπήρχε όριο δοκιμών log-in και χρησιμοποιήθηκε brute-force για την εύρεση ή αν θέλετε σπάσιμο των κωδικών των λογαριασμών των διασήμων.