Οι αρχές ανακοινώνουν πως έκλεισαν το Hansa στο Dark Web

Το 2017 το FBI μαζί με τις Αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας κατάφεραν να κλείσουν τη ναρκοαγορά του Dark Web, Hansa. Χθες η εθνική τηλεόραση της Ολλανδίας παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες για το πως κατάφερε η Ολλανδική Αστυνομία να κλείσει την διαβόητη ιστοσελίδα.

Το 2016, η Bitdefender ανέφερε για πρώτη φορά ότι η Hansa, μία από τις πιο δημοφιλείς αγορές στο Dark Web, φιλοξενούνταν κάπου στην Ολλανδία. Η δημοτικότητα της Hansa κίνησε το ενδιαφέρον των αρχών, οι οποίες άρχισαν να αναζητούν τρόπους κλείσουν την ιστοσελίδα, και να συλλάβουν τους εμπλεκόμενους.

Οι αγορές του Dark Web, όπως η Hansa, πωλούν ναρκωτικά, κλεμμένα δεδομένα πιστωτικών καρτών και διάφορα άλλα απαγορευμένα αγαθά, ή υπηρεσίες.

Η ανωνυμία εξασφαλίζεται μέσω του Tor, αλλά και του bitcoin που χρησιμοποιείται στις συναλλαγές.Hansa

“Θέλαμε να γνωρίζει ο κόσμος ότι δεν μπορείτε να υπολογίζετε στην ανωνυμία του διαδικτύου για να διαπράξετε έγκλημα – ακόμη και στο Dark Web”, δήλωσε ο Gert Ras, επικεφαλής της Netherlands National High Tech Crime Unit, στo Kaspersky Security Analyst Summit που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Ας δούμε πως κινήθηκαν οι Αρχές.

Τον Οκτώβριο του 2016, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο του ιδιωτικού διακομιστή της Hansa σε δικό τους δίκτυο. Με έρευνες στα δεδομένα βρήκαν αρχεία καταγραφής συνομιλιών και έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν δύο από τους διαχειριστές του site, υπηκόους Γερμανίας.

Όταν ήρθαν σε επαφή με τη γερμανική αστυνομία, ενημερώθηκαν ότι και οι δύο ήταν ήδη υπό έρευνα για τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης διανομής πειρατικών ebook. Ωστόσο, οι έρευνες έκαναν τους διαχειριστές της Hansa να υποψιαστούν ότι κάτι δεν πάει καλά. Έτσι μετάφεραν τον server εκτός της δικαιοδοσίας της Ολλανδίας.
Ωστόσο, οι διαχειριστές χρησιμοποίησαν το ίδιο Bitcoin wallet για να πληρώσουν τη νέα εταιρεία φιλοξενίας του server με το wallet που χρησιμοποιούσαν για τον server στην Ολλανδία. Έτσι η ιστοσελίδα βρέθηκε ότι φιλοξενείται στην Λιθουανία.

Η αστυνομία κατόρθωσε να συλλέξει πλήθος πληροφοριών, όπως το μέγεθος της κίνησης από τους διακομιστές Hansa, τα ονόματα των τεσσάρων διαχειριστών και τα στοιχεία σύνδεσης τους στην ιδιωτική υπηρεσία συνομιλίας που χρησιμοποίησαν.

Μετά ήρθε και το FBI. Οι Ομοσπονδιακοί την ίδια εποχή είχαν καταφέρει να κλείσουν μια ακόμα μεγάλη ναρκοαγορά, του Dark Web το Alphabay, και ανακάλυψαν ότι κάποιες από τις υποδομές της σελίδας φιλοξενούνταν στην Ολλανδία. Οι αρχές των δύο χωρών συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ένα πονηρό σχέδιο. Αρχικά θα έκλειναν το Alphabay, και θα περίμεναν να γεμίσει το Hansa, ούτως ώστε να συλλάβουν περισσότερους.

Έτσι στις 20 Ιουνίου του περασμένου έτους, η σελίδα άρχισε να λειτουργεί με διαχειριστές τις Αστυνομικές αρχές. Οι δύο Γερμανοί διαχειριστές συνελήφθησαν στα σπίτια τους και ανακρίθηκαν. Γρήγορα παραδέχτηκαν τη λειτουργία του ιστότοπου και παρέδωσαν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για τους λογαριασμούς τους, επιτρέποντας στην αστυνομία να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των διακομιστών του Hansa.

Έτσι με λογαριασμούς διαχειριστών μπορούσαν να δουν κάθε συναλλαγή, τις διευθύνσεις αποστολής, αλλά και κάθε επιπλέον πληροφορίες έδιναν οι πωλητές για να μην συλληφθούν οι αγοραστές.

Αμέσως μετά μια ειδική μονάδα ομάδα, ανέλαβε έργο. Ενημερώθηκε η EUROPOL, και άλλες αστυνομικές αρχές της ΕΕ για να πραγματοποιηθούν όλες οι συλλήψεις.

Στις 4 Ιουλίου, συνέλαβαν τον διαχειριστή του Alphabay, αποκτώντας πρόσβαση και σε ένα μη κρυπτογραφημένο φορητό υπολογιστή αλλά και σε κωδικούς πρόσβασης. Την επόμενη μέρα η σελίδα έκλεισε και τα μέλη της άρχισαν να μετακομίζουν στη Hansa.

Η κίνηση ήταν τόσο μεγάλη που έπρεπε να σταματήσουν τις νέες εγγραφές για λίγο, επειδή οι διακομιστές δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μιας ταυτόχρονης συνέντευξης στην Ολλανδία και τις ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι οι διακομιστές σταμάτησαν να λειτουργούν. Η αστυνομία κατάσχεσε πάνω από 2.500 Bitcoins και κατέγραψε λεπτομέρειες για πάνω από 26.000 συναλλαγές. Ακολούθησαν εκατοντάδες συλλήψεις.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).