Hoaxes πόσα είδη υπάρχουν. Προσέξτε τι λέτε

Κατα καιρούς παρατηρούμε διάφορες φάρσες (hoaxes) στο Facebook και όχι μόνο. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες φάρσες στο Facebook (εννοούμε τις αναρτήσεις που γίνονται viral παρόλο που είναι άχρηστες και ανακριβείς), δεν είναι στην πραγματικότητα απάτες ή ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Συνήθως έχουν μία από τις τρεις μορφές:

  • Προειδοποιήσεις για να προσέχετε για κάτι που υποτίθεται ότι είναι επικίνδυνο που δεν πρόκειται να συμβεί αν κάνετε κάτι άλλο.
  • Οδηγίες για την ακριβή αντιγραφή μιας συγκεκριμένης παραγράφου ψευδών πληροφοριών και αναδημοσίευση με το όνομά σας.
  • Συμβουλές για τον τρόπο ελέγχου των ρυθμίσεων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να σας δώσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Στο πρώτο είδος φάρσας έχουμε δει κατά καιρούς δημοσιεύσεις που προειδοποιούν ότι κάποιος δικός μας θα πάθει κακό αν δεν κοινοποιήσουμε κάποιο κείμενο, ή προειδοποιήσεις για διαρροή δεδομένων, hacking λογαριασμών και όλα τα κακά του , που μπορούν να διορθωθούν μόνο με μια απλή κοινοποίηση της φάρσας.

Στο δεύτερο είδος οι απατεώνες ποντάρουν στο ότι υπάρχουν απελπισμένοι που θέλουν περισσότερους διαδικτυακούς φίλους, και αναμφίβολα τους ακούγεται πολύ ελκυστικό να ξεγελάσουν τους του Facebook ώστε να δημοσιεύουν το περιεχόμενό τους σε όλους, απλά δημοσιεύοντας κάποιο ειδικό κείμενο.

Ο τρίτος τύπος φάρσας στη λίστα είναι πιθανώς ο χειρότερος, επειδή οι ψεύτικες συμβουλές ασφαλείας μπορεί να οδηγήσουν καλοπροαίρετους να πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς.

Μια φάρσα που κυκλοφόρησε πάρα πολύ το 2019, είναι η φάρσα του “BFF” που σας λέει να πληκτρολογήσετε τον συγκεκριμένο όρο σε μια ανάρτηση σαν τρόπο ελέγχου του για το αν οι πρόσθετες προφυλάξεις ασφαλείας του Facebook είναι ενεργοποιημένες στον λογαριασμό σας.

Η φάρσα αναφέρει ότι αν το κείμενο BFF, (συντομογραφία του best friend forever), γίνει πράσινο όταν το πληκτρολογήσετε σε μια ανάρτηση, η ασφάλειά σας είναι επαρκής.

Σήμερα η λέξη δεν γίνεται πράσινη (αν και γινόταν παλαιότερα), αλλά ακόμα κι αν το έκανε, δεν έλεγε τίποτα για τις ρυθμίσεις ασφαλείας σας.

Πολλές λέξεις που γράφονται σε αναρτήσεις στο Facebook αλλάζουν αυτόματα χρώμα, αλλά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Text Delights (επιλεγμένες λέξεις ενεργοποιούν κινούμενες εικόνες, όπως μπαλόνια και αντίχειρες) και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Που είναι η ζημιά;

Τα παραπάνω μηνύματα μπορεί να είναι ψεύτικα, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουν ηλεκτρονικό ψάρεμα για να μαζέψουν προσωπικές πληροφορίες.

Ακόμα κι αν είναι ένα , σας φαίνεται ακίνδυνο, σας προετοιμάζει ή σας εκπαιδεύει να αποδέχεστε πληροφορίες χωρίς καμία κριτική. Και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε εύκολα να καταλήξετε με απόψεις που αργότερα αποδεικνύονται ότι είναι απαράδεκτες, και θα ευχόσαστε να μην τις είχατε αναφέρει ποτέ.

Η διάδοση μιας φάρσας μπορεί να μην έχει σημασία για εσάς, αλλά ρωτήστε και τους άλλους που την διαβάζουν. Όσο περισσότερο έχετε την συνήθεια να μεταδίδετε πληροφορίες χωρίς να τις έχετε ελέγξει και αποδεικνύονται ψευδείς, τόσο περισσότερο αναξιόπιστοι γίνεστε.

Προσέξτε πριν μοιραστείτε κάτι και μην αφήνετε άλλους να βάζουν λέξεις στο στόμα σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).