Πώς να εκτελέσετε την εντολή sfc/scannow αν τα Windows 8/8.1 κρασάρουν

Windows Laptop in open fireΗ εντολή sfc / scannow  είναι ένας πολύ γνωστός τρόπος για να κάνετε έναν έλεγχο ακεραιότητας όλων των αρχείων συστήματος των . Μπορεί να είναι χρήσιμη σε πολλά σενάρια και να σας βοηθήσει  σε διάφορα προβλήματα των Windοws. Έτσι, αν για κάποιο λόγο δεν είστε σε θέση να εκκινήσετε τα Windοws, δηλαδή αν για κάποιο λόγο ο υπολογιστή σας αρνείται να ανοίξει, τότε ίσως ήρθε η ώρα να εκτελέσετε τον Έλεγχο Αρχείων Συστήματος (sfc – System File Check).

Ευτυχώς, η εντολή sfc υποστηρίζει offline σάρωση μιας εγκατάστασης των Windοws, ακόμη και αν δεν ξεκινήσει σωστά. Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα είναι να ελέγξει όλα τα αρχεία των Windοws (ακόμα και τα dll) και αν βρει κάποιο προβληματικό να το αντικαταστήσει με το πρωτότυπο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μέσο με δυνατότητα εκκίνησης που να περιέχει τα το setup των Windοws 8/8.1 setup, δηλαδή με λίγα λόγια το DVD εγκατάστασης των Windοws 8/8.1 ή ένα stick. Σε προηγούμενο άρθρο μας εδώ, θα βρείτε το τρόπο να κατεβάσετε το iso αρχείο εγκατάστασης των Windοws.

Τα βήματα που θα πρέπει να κάνετε για να εκτελέσετε μία σάρωση με την εντολή sfc και χωρίς την απαίτηση σύνδεσης με το διαδίκτυο, είναι:.

 1. Βάλτε το dvd εγκατάστασης ή όποιο αλλο bootable μέσο εγκατάστασης έχετε και εκκινήσετε τον υπολογιστή σας. (Ίσως χρειαστεί να πιέσετε κάποια πλήκτρα ή να αλλάξετε τις επιλογές του ώστε να κάνει πρώτα εκκίνηση από το DVD, μετά από το USB κλπ.)
 2. Όταν εμφανιστεί η “Εγκατάσταση των Windοws”, πατήστε τα πλήκτρα Shift + F10 μαζί. Αυτό θα ανοίξει τη γραμμή εντολών.
  run-sfc-scannow-command
  run-sfc-scannow-command
 3. Πληκτρολογήστε στο παράθυρο της γραμμής εντολών την λέξη notepad και πατήστε Enter. Μην κλείσετε το παράθυρο γραμμής εντολών. Στο σημειωματάριο που θα εμφανιστεί, ανοίξτε στο μενού τα  Αρχείο -> Άνοιγμα. Κάντε κλικ στο “Αυτός ο Υπολογιστής” στο αριστερό τμήμα του διαλόγου Άνοιγμα για να δείτε τους δίσκους του υπολογιστή σας. Σημειώστε το κατάλληλο γράμμα μονάδας δίσκου του διαμερίσματος όπου έχετε εγκαταστήσει τα κατεστραμμένα Windοws. Στην παρακάτω εικόνα, είναι στο δίσκο D:.
  run-sfc-scannow-command
  run sfc-scannow-command
 4. Τώρα, πληκτρολογήστε το ακόλουθο κείμενο στη γραμμή εντολών:
  sfc /scannow /offbootdir=D:\ /offwindir=D:\Windows

  Σημειώστε ότι offbootdir περιέχει το γράμμα του δίσκου που βρίσκεται το χαλασμένο λειτουργικό και offwindir είναι ο φάκελος στο οποίο βρίσκεται το χαλασμένο λειτουργικό.
  Πατήστε Enter για να εκτελέσει την εντολή.

  Η 0Patch θα υποστηρίξει για άλλα 2 χρόνια τα Windows 7 και Windows Server 2008 R2

Οταν τρέχετε κανονικά τον υπολογιστή συνήθως τα Windοws βρίσκονται στο C://Windοws. Όμως κάνοντας εκκίνηση του υπολογιστή σας από ένα bootable dvd ή οτιδήποτε άλλο εκτός του C:  τότε το γράμμα του δίσκου που βρίσκονται το κατεστραμμένο λειτουργικό μπορεί να μην είναι πλέον ο C αλλά κάποιο άλλο γράμμα. Γιαυτό είναι αναγκαίος ο έλεγχος του γράμματος του λειτουργικού δίσκου.

Αυτό είναι όλο. Τώρα αφήστε στο εργαλείο SFC τη διενέργεια του ελέγχου και την διόρθωση τυχόν προβλημάτων ακεραιότητας. Θα καθορίσει αυτόματα όποια προβλήματα εντοπίσει. Η διαδικασία θα σας πάρει περίπου 10 λεπτά. Να ξέρετε μόνο ότι αν έχετε μέσα στο υπολογιστή σας σπασμένα, πειραγμένα ή οτιδήποτε άλλα αρχεία στην θέση των κανονικών τότε το sfc λογικά θα τα δει σαν corrupted και θα τα αντικαταστήσει.

Στο τέλος κάντε μια επανεκκίνηση στον υπολογιστή σας, αφαιρώντας το bootable μέσο για να δείτε αν η εντολή sfc έλυσε το πρόβλημα.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


4  +  3  =