Εντολές Sudo και Kill στα Windows!

Όσοι από εσάς έχετε χρησιμοποιήσει Linux ή Unix, θα γνωρίζετε τις εντολές Sudo και Kill. H εντολή Sudo σας δίνει τη δυνατότητα να εκτελείτε εντολές με αυξημένα δικαιώματα (δικαιώματα root) και δεν υπάρχει διαθέσιμη στα Windows, η δεν υπάρχει κάποια άλλη ισοδύναμη. gear tools Sudo

Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών του PowerShell για να εκτελέσετε μια εντολή με αυξημένα δικαιώματα (δικαιώματα διαχειριστή), αν το παράθυρο της γραμμής εντολών που ανοίξατε δεν είναι έχει ανοίξει με δικαιώματα διαχειριστή, δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο τρέχοντας την εντολή sudo.

Η NTwind, ανέπτυξε το Hstart που θα σας βοηθήσει να προσθέσετε αυτή τη λειτουργικότητα στα Windows. Το Hstart είναι με ένα μικρό βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών Sudο.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε sudo και την εντολή που θέλετε να τρέξει με αυξημένα προνόμια, π.χ. sudo cmd.exe για να ανοίξετε το cmd.exe με δικαιώματα διαχειριστή.

Φυσικά θα υπάρχει και μια προτροπή επιβεβαίωσης του UAC κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την εντολή sudo.
Όπως φαίνεται όμως η Hstart φρόντισε και για αυτό. Στη νέα έκδοση (όχι σε αυτή που διατίθεται δωρεάν) υπάρχει η εντολή NOUAC.
NOUAC σημαίνει όπως καταλαβαίνετε NO UAC.

Έτσι με την εντολή

/NOUAC regedit.exe

Θα ανοίξει ο επεξεργαστής μητρώου χωρίς την παρέμβαση του UAC!

H εντολή Kill από την άλλη πλευρά τερματίζει διεργασίες. Η χρήση είναι ακόμα πιο απλή, και την χρησιμοποιείτε για να σταματήσετε διαδικασίες με το όνομα ή το αναγνωριστικό της διαδικασίας.

Απλά χρησιμοποιήστε τις εντολές kill 6555 για να σταματήσετε μια αργή διαδικασία του Chrome. Τους αριθμούς της διαδικασίας μπορείτε να τους βρείτε από τη Διαχείριση Εργασιών στην καρτέλα Λεπτομέρειες εκεί που αναγράφεται το PID.

Υπάρχει επίσης η εντολή ASudο η οποία λειτουργεί σαν Sudο αλλά διατηρεί την αυξημένο παράθυρο εντολών ανοικτό μετά την ολοκλήρωση της εντολής.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την δωρεάν έκδοση της μικρο-εφαρμογής από το παρακάτω link

http://www.ntwind.com/download/Hstart_4.2-bin.zip

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).