Η IBM ανακοίνωσε τον στόχο της να κατασκευάσει μια κβαντική υπολογιστική μηχανή 100.000 qubit μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το MIT Technology Review αναφέρει:
Στα τέλη του περασμένου έτους, η IBM κατέκτησε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο σύστημα κβαντικών υπολογιστών με έναν επεξεργαστή που περιείχε 433 κβαντικά bit ή qubits, τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της κβαντικής επεξεργασίας πληροφοριών.
Τώρα, η εταιρεία έστρεψε το βλέμμα της σε έναν πολύ μεγαλύτερο στόχο: μια μηχανή 100.000 qubit που σκοπεύει να κατασκευάσει μέσα σε 10 χρόνια. Η IBM έκανε την ανακοίνωση στις 22 Μαΐου στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Η εταιρεία θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σε μια πρωτοβουλία 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσει τον κβαντικό υπολογισμό στη σφαίρα της λειτουργίας πλήρους κλίμακας, όπου η τεχνολογία θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πιεστικά προβλήματα που κανένας τυπικός υπερυπολογιστής δεν μπορεί να λύσει.
Η ιδέα είναι ότι τα 100.000 qubits θα λειτουργούν μαζί με τους καλύτερους “κλασικούς” υπερυπολογιστές για να επιτύχουν νέες ανακαλύψεις στην ανακάλυψη φαρμάκων, την παραγωγή λιπασμάτων, την απόδοση της μπαταρίας και μια σειρά από άλλες εφαρμογές.
“Αυτό το ονομάζω κβαντοκεντρικό υπερυπολογιστή”, είπε ο αντιπρόεδρος του κβαντικού τομέα της IBM, Jay Gambetta, στο MIT Technology Review σε μια προσωπική συνέντευξη στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.
Η IBM έχει ήδη κάνει πειράματα απόδειξης αρχής ή proof-of-principle experiments (PDF) που δείχνουν ότι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα που βασίζονται στην τεχνολογία “συμπληρωματικού ημιαγωγού μεταλλικού οξειδίου” (CMOS) μπορούν να εγκατασταθούν δίπλα στα ψυχρά qubits για τον έλεγχο τους με μόλις δεκάδες milliwatt . Πέρα από αυτό, παραδέχεται, η τεχνολογία που απαιτείται για τους κβαντοκεντρικούς υπερυπολογιστές δεν υπάρχει ακόμη: γι’ αυτό η ακαδημαϊκή έρευνα είναι ζωτικό μέρος του έργου.
Τα qubits θα υπάρχουν σε έναν τύπο αρθρωτού chip που μόλις αρχίζει να διαμορφώνεται στα εργαστήρια της IBM.
Ο “Kookaburra” της IBM, ένας επεξεργαστής πολλαπλών chip 1.386 qubit με κβαντική σύνδεση επικοινωνίας, βρίσκεται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025.
Για τις άλλες απαραίτητες καινοτομίες μπαίνουν τα πανεπιστήμια. Ερευνητές στο Τόκιο και το Σικάγο έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε τομείς όπως τα εξαρτήματα και τις καινοτομίες επικοινωνίας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ζωτικά μέρη του τελικού προϊόντος, αναφέρει ο Gambetta.
Πιστεύει ότι πιθανότατα θα υπάρξουν πολλές περισσότερες συνεργασίες βιομηχανίας-ακαδημαϊκών για την επόμενη δεκαετία. “Πρέπει να βοηθήσουμε τα πανεπιστήμια να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα”.