watson

Η ΙΒΜ αναθέτει στον υπερυπολογιστή Watson να πολεμήσει τον καρκίνο

IBM Watson

Ο Watson, το σύστημα τεχνητής ς που έγινε διάσημο όταν νίκησε τους ανθρώπους στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, αναλαμβάνει τώρα να αναλύσει ωκεανούς γενετικούς και να προτείνει θεραπείες για τον καρκίνο -ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να φέρει νέα εποχή στην εξατομικευμένη ιατρική, εφόσον βέβαια πετύχει.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στα γραφεία του New York Genome Center, ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού φορέα που συνεργάζεται με την IBM όπου αναπτύχθηκε ο Watson.

Ο Τζον Κέλι της ΙBM Research περιέγραψε τον Watson ως «γνωσιακό σύστημα» που μιμείται ορισμένες από τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου: προσλαμβάνει μεγάλους όγκους πληροφοριών, αναγνωρίζει τα σχετικά δεδομένα, τα χρησιμοποιεί και μαθαίνει από τη χρήση τους.

Θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των ασθενών

Στο νέο πρόγραμμα, ο Watson θα προσφέρει προτάσεις για εξατομικευμένες θεραπείες, οι οποίες  σήμερα είναι σπάνια διαθέσιμες στους ασθενείς, και μπορούν να απαιτήσουν μια εβδομάδα δουλειάς από μια ομάδα γενετικών συμβούλων και άλλων ειδικών.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Ρόμπερτ Ντάνελ, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή 20 έως 25 ασθενών με γλοιοβλάστωμα, μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου που συνήθως αποβαίνει θανατηφόρος. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης μετά τη διάγνωση είναι μόλις 14 μήνες.

Σε αντίθεση με άλλες ερευνητικές προσπάθειες, οι οποίες εστιάζονται στην ανακάλυψη νέων μεταλλάξεων που πυροδοτούν καρκίνο, ο Watson θα προσπαθήσει μόνο να βρει τη βέλτιστη εξατομικευμένη θεραπεία.

Το σύστημα θα τροφοδοτηθεί με γενετικές αλληλουχίες DNA και mRNA από τους όγκους και τους υγιείς ιστούς των ασθενών. Σε πολλούς ασθενείς οι όγκοι περιέχουν στην πραγματικότητα πληθυσμούς διαφορετικών κυττάρων, τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικό συνδυασμό μεταλλάξεων -ένας παράγοντας που συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό της θεραπείας, θα λαμβάνεται όμως υπόψη από τον Watson.

Επιπλέον, ο Watson έχει εκπαιδευτεί στη βιοχημεία εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) έχουν καταρτίσει πίνακες των ανθρώπινων βιοχημικών μονοπατιών σε φορμά που μπορούν να διαβαστούν από μηχανές. Έχοντας αυτές τις γνώσεις, το σύστημα μπορεί να διαβάσει τη βάση δεδομένων PubMed των NIH, η οποία περιέχει περιλήψεις και πλήρη κείμενα σχεδόν όλων των βιοϊατρικών δημοσιεύσεων.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα υψηλής νοημοσύνης

Συνδυάζοντας τη βιβλιογραφία με τα γενετικά δεδομένα κάθε ασθενή, ο Watson θα προσπαθήσει να εντοπίσει τις μεταλλάξεις που χαρακτηρίζουν τους πληθυσμούς καρκινικών κυττάρων, να εξετάσει τα μεταβολικά μονοπάτια που επηρεάζονται, και να εντοπίσει φάρμακα που στοχεύουν πρωτεΐνες σε αυτά τα μονοπάτια.

Θα μπορεί έτσι να προσφέρει συμβουλές για τη βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση, αν και η τελική απόφαση θα λαμβάνεται από γιατρούς.

Εφόσον το σύστημα δώσει θετικά αποτελέσματα στους πρώτους 20-25 ασθενείς, το πρόγραμμα θα μπορούσε να μεγαλώσει -στην προσπάθεια έχουν εξάλλου δεχτεί να συμμετάσχουν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Η ΙBM έχει μεταφέρει τον Watson στο cloud (παλαιότερα καταλάμβανε μια μεγάλη συστοιχία ), κάτι που διευκολύνει τη χρήση του και από άλλα ιδρύματα.

tovima.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).