TrueNorth έρχονται υπολογιστές με εγκεφαλικές συνάψεις

TrueNorth: Η IBM παρουσίασε πρόσφατα αυτό που αποκαλεί το πρώτο νευροσυναπτικό chip υπολογιστών στον κόσμο, έναν επεξεργαστή που μιμείται τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

TrueNorth

Το chip της IBM είναι γνωστό και ως TrueNorth, και θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνάμεις ενός υπερυπολογιστή με ένα μικροεπεξεργαστή ου έχει το μέγεθος ενός γραμματοσήμου. Αντί για την επίλυση των προβλημάτων μέσω μαθηματικούς υπολογισμούς, όπως κάνουν οι σημερινοί επεξεργαστές, σχεδιάστηκε για να κατανοεί το περιβάλλον του, να διευκρινίζει την ασάφεια, και να αναλαμβάνει δράση σε πραγματικό χρόνο κινούμενο σε αυτό το πλαίσιο.

Ένας υπολογιστής που “φοράει” TrueNorth είναι διαμορφωμένος σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το chip TrueNorth ενσωματώνει 5,4 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, τα περισσότερα που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ η IBM σε ένα chip. Διαθέτει επίσης 1 εκατομμύριο προγραμματιζόμενους νευρώνες και 256 εκατομμύρια προγραμματιζόμενες συνάψεις. Φυσικά οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τα 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και τις 100000 δισεκατομμύρια με 150 τρισεκατομμύρια συνάψεις που υπάρχουν για αρχή είναι μάλλον αρκετοί.

Το chip είναι το βασικό στοιχείο του γνωστικού πρόγραμματος υπολογιστών της IBM, που είναι γνωστό σαν Synapse.

Είναι ακόμα στο στάδιο της έρευνας, και η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει τη δεύτερη γενιά σχεδιασμού του. Η IBM κυκλοφόρησε την πρώτη γενιά πριν από ένα χρόνο. Ενώ είναι ακόμη στο στάδιο του πρωτοτύπου, θα μπορούσε μετά από ή τρία χρόνια να έχουμε και την πρώτη εμπορική χρήση του. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια καινοτομία όπως την TrueNorth του Synapse θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα όρια των επιδόσεων της αρχιτεκτονικής von Neumann, το μαθηματικό σύστημα του πυρήνα που βασίζεται σχεδόν κάθε υπολογιστής που κατασκευάστηκε από το 1948 και μετά.

“Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την επεκτασιμότητα και τη χαμηλή κατανάλωση ς”, δήλωσε ο Horst Simon στο CNET, διευθυντής του Αμερικάνικου Τμήματος του Energy's Berkeley Lab και ειδικός στην των υπολογιστών. “Το πρόγραμμα Synapse της IBM είναι ένας αλλαγής που θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.”

Η νέα τεχνική που δεν θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική του von Neumann θα μπορούσε μια μέρα να μας δώσει συσκευές που θα καταλαβαίνουν τον κόσμο μέσω της όρασης, της όσφρησης, της ακοής, όπως ακριβώς τον καταλαβαίνει και τον αισθάνεται ένας άνθρωπος.
Η IBM σχεδιάζει να διαθέσει το TrueNorth – μαζί με μια νέα προσαρμοσμένη γλώσσα προγραμματισμού – πρώτα στα πανεπιστήμια και αργότερα σε επιχειρηματικούς πελάτες.
Φανταστείτε τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα τέτοιο project.
Οι μελλοντικοί υπολογιστές που ξεπερνούν σε ευφυΐα τον άνθρωπο, έχει γίνει ήδη θέμα ταινιών του Hollywood. Προσπαθώντας να δημιουργήσουμε υπολογιστές που αισθάνονται και σκέπτονται με τον ίδιο τρόπο που σκέπτεται ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, θα μπορούσαμε να περιμένουμε αυτόνομα οχήματα να εργάζονται σε αποθήκες, ή ρομπότ για τη διασφάλιση της ασφάλειας στο σπίτι ή στη πόλη.

Το project είναι ένα από τα σημαντικότερα της IBM, η οποία ξοδεύει 6.000.000.000 δολάρια το χρόνο για την έρευνα και την ανάπτυξη, και έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Το 2011, ο υπερυπολογιστής Watson νίκησε τους καλύτερους παίκτες του “Jeopardy”, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη της υπολογιστικής ισχύς.

Φανταστείτε όμως ότι ο Watson είναι η πιο ισχυρή μηχανή φτιαγμένη με την αρχιτεκτονική του von Neumann. Απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από οποιοδήποτε σπίτι και η τεχνολογία του θεωρείται ξεπερασμένη….

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).