Η IBM ζητά συγγνώμη για την απόλυση κορυφαίας τρανσέξουαλ επιστήμονος 52 χρόνια μετά


Η IBM σε ανακοίνωσή της, ζητά επίσημα συγγνώμη για την απόλυση πρωτοπόρου επιστήμονος στους υπολογιστές, μόνο … 52 χρόνια μετά.

Στις 29 Αυγούστου 1968, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM απέλυσε την πρωτοπόρο για την εποχή της επιστήμονα υπολογιστών και τρανσέξουαλ Lynn Conway (Λιν Κόνγουεϊ), ώστε να αποφύγει τη δημόσια αμηχανία της εταιρείας,…. εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεων της. Σχεδόν 52 χρόνια αργότερα, σε μια ανακοίνωση της, η IBM ζητά συγγνώμη.

Σύμφωνα με το Forbes, στις 2 Ιανουαρίου 1938, η ζωή της Lynn Conway ξεκίνησε στο Mount Vernon, στην Νέα Υόρκη. Με αναφερόμενο IQ 155, η Conway ήταν ένα εξαιρετικό και περίεργο παιδί που αγαπούσε τα μαθηματικά και την επιστήμη κατά την εφηβεία της.

Συνέχισε σπουδάζοντας φυσική στο MIT και έβγαλε το μεταπτυχιακό της στην ηλεκτρολογία στη Μηχανική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Το 1964, η Conway εντάχθηκε στην IBM Research, όπου έκανε σημαντικές καινοτομίες στον σχεδιασμό υπολογιστών, διασφαλίζοντας μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον διεθνή όμιλο (η IBM ήταν η 7η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο εκείνη την εποχή). Στην ιδιωτικής της ζωή παντρεύτηκε και με δύο μικρές κόρες, έζησε μια φαινομενικά τέλεια ζωή. Αλλά η Conway αντιμετώπισε μια βαθιά υπαρξιακή πρόκληση: είχε γεννηθεί ως αγόρι.

Ενώ η IBM γνώριζε τον βασικό της ρόλο που διαδραμάτισε η Conway για την εταιρεία, όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε σιωπηλή. Μέχρι τον  Αύγουστο του 2020, μετά από 52 χρόνια. Η IBM παραδέχτηκε το λάθος της και ανέλαβε την ευθύνη για την απόλυση της Conway, δηλώνοντας, «Λυπούμαστε βαθιά για την κακουχία που αντιμετώπισε η Lynn».

Η εταιρεία εξήγησε επίσης ότι ήταν σε επικοινωνία με την Conway για μια επίσημη λύση, η οποία ήρθε δύο μήνες αργότερα. Η Arvind Krishna, Διευθύνων Σύμβουλος της IBM και άλλα ανώτερα στελέχη είχαν αποφασίσει ότι η Conway πρέπει να αναγνωριστεί και να απονεμηθεί κάποιο είδους βραβείο “για το σύνολο των τεχνικών της επιτευγμάτων”.

Ο Dario Gil, διευθυντής της IBM Research, αποκάλυψε το βραβείο και ανέφερε σχετικά:
“Στην Lynn απονεμήθηκε πρόσφατα το σπάνιο βραβείο Lifetime Achievement IBM, που δίνεται σε άτομα που έχουν αλλάξει τον κόσμο μέσω τεχνολογικών εφευρέσεων. Τα εξαιρετικά τεχνικά επιτεύγματα της Lynn βοήθησαν στον καθορισμό της σύγχρονης πληροφορικής βιομηχανίας. Άνοιξε το δρόμο για το πώς σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε υπολογιστικά τσιπ σήμερα και άλλαξε για πάντα τη μικροηλεκτρονική, τις συσκευές και τη ζωή των ανθρώπων”.

Η εταιρεία αναγνώρισε επίσης ότι μετά την αποχώρηση της Conway το 1968, η έρευνά της βοήθησε τη επιτυχία της εταιρείας. Το 1965 η Lynn δημιούργησε τον προσομοιωτή Advanced Computing System-1 αρχιτεκτονικού επιπέδου και εφηύρε μια μέθοδο που οδήγησε στην ανάπτυξη ενός υπερβαθμισμένου υπολογιστή. Αυτή η δυναμική εφεύρεση προγραμματισμού εντολών, χρησιμοποιήθηκε αργότερα σε τσιπ υπολογιστών.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news