Ο O’Dowd είναι απόφοιτος του Caltech το 1976 και το πάθος του είναι η ακραία ασφάλεια. Το 1982 λοιπόν ίδρυσε μια εταιρεία για την ανάπτυξη του πιο ασφαλούς λειτουργικού συστήματος.
Το αποτέλεσμα ήταν μια αποπληρωμή δισεκατομμυρίων δολαρίων κάτι του επέτρεψε να αναπτύξει ένα προσωπικό στυλ που – δεδομένων των χρημάτων που εμπλέκονται – θα μπορούσε να περιγραφεί και σαν εκκεντρικό.
Ο O’Dowd είναι ο απόλυτος nerd και ισχυρίζεται ότι το λειτουργικό σύστημα Integrity-178B που χρησιμοποιείται από τον Trump, το FBI, τον αμερικανικό στρατό και διάφορους άλλους, δεν μπορεί να παραβιαστεί.
Αυτό φυσικά δεν ακούστηκε καλά σε κάποιους από την κοινότητα της ασφάλειας.
“Όποιος ισχυρίζεται ότι ένα λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να παραβιαστεί δεν πρέπει να τον εμπιστευόμαστε, απλώς για την γελοιότητα του ισχυρισμού του”, δήλωσε ο ειδικός κρυπτογραφίας Bruce Schneier στο The Register. “Κανένας αξιοσέβαστος επαγγελματίας ασφαλείας δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο”.
“Είναι το αποτέλεσμα 40 ετών τεχνολογίας. Ο στόχος ήταν να οικοδομήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές υψηλότερης ασφάλειας και αξιοπιστίας, γιατί δεν υπήρχε. Είναι ένα εντελώς πρωτότυπο σχέδιο, σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο, σε αντίθεση με τα Windows ή το Linux“, αναφέρει.
“Είναι σχεδιασμένο με μια απλή αρχή ότι τα πάντα πρέπει να είναι ασφαλή. Δεν υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιήσουμε κάτι μέχρι να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε ασφαλές. Απόλυτα ασφαλές. Κανένα από τα άλλα λειτουργικά συστήματα που θα το έχει κάνει αυτό. Έβαλαν το χαρακτηριστικά, και σκέφτηκαν αργότερα, πώς θα τα κάνουμε ασφαλή, τότε είναι ήδη πολύ αργά”.
Μέχρι σήμερα, το λειτουργικό σύστημα Integrity-178B έχει πιστοποιηθεί στο διεθνές Evaluation Assurance Level 6. Το Level 7 τείνει να χορηγείται σπάνια λόγω της πολυπλοκότητας.
Το κλειδί, υποστήριζει ο προγραμματιστής, είναι η απλότητα. Το λειτουργικό σύστημα έχει περίπου 10.000 γραμμές κώδικα, σε σύγκριση με τα εκατομμύρια γραμμές που έχουν τα εμπορικά λογισμικά. Κάθε γραμμή κώδικα ελέγχεται από μια ξεχωριστή και μεγαλύτερη ομάδα κωδικοποίησης, η οποία έχει οικονομικά κίνητρα για να βρει ελαττώματα.
“Έπρεπε να δώσουμε τον πηγαίο κώδικα στην NSA για να τον αξιολογήσει. Έκαναν πλήρη αξιολόγηση και έλεγξαν την ασφάλεια στο υποκείμενο λογισμικό. Είπαν ότι δεν θέλουμε απλώς τα binary για να δούμε αν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να το διαπεράσουμε. Πρέπει να μας δώσετε τον πηγαίο κώδικα.”
Βέβαια υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που βοηθάει στην ασφάλεια και αυτός είναι η αφάνεια. το Integrity-178B χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικούς και κυβερνητικούς κύκλους και η έκθεση του σε κοινούς hackers είναι πολύ μικρή.
Ο O’Dowd έβγαλε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια πουλώντας το λειτουργικό του σύστημα και τώρα προσπαθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητες του.