Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπόθεση απόπειρας απάτης από γραφείο ευρέσεως εργασίας, που λειτουργούσε παράνομα μέσω Internet
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονης ημεδαπής
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 22χρονης ημεδαπής, η οποία κατηγορείται για απόπειρα απάτης και παράβαση του νόμου σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας.
Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών, σχετικά με αγγελίες μέσω διαδικτύου, για υποτιθέμενη προσφορά εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων (νηπιαγωγοί, παιδαγωγοί, προγραμματιστές, ηλεκτρονικοί κ.λπ.) σε χώρες του εξωτερικού (Αυστραλία, Αφρική, Καναδά, Ευρώπη κ.λπ.). Για την υποτιθέμενη προσφορά εργασίας ζητούνταν προκαταβολικά χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα της κάλυψης εξόδων, προκειμένου ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος να καταλάβει την υποτιθέμενη θέση εργασίας στο εξωτερικό, ενώ συχνά ζητούνταν και προσωπικά δεδομένα και έγγραφα του υποψηφίου (ταυτότητα, πτυχίο, φωτογραφίες κ.λπ.).
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης, πρόεκυψε ότι οι συγκεκριμένες αγγελίες για εύρεση εργασίας, που βρίσκονταν αναρτημένες στο διαδίκτυο, είχαν απατηλό περιεχόμενο, ενώ δεν υπήρχε φυσική έδρα, ούτε νόμιμη άδεια λειτουργίας ιδιωτικού γραφείου εργασίας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε ενδελεχή ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών, επακολούθησε αλληλογραφία με τους αρμόδιους παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και, ως αποτέλεσμα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή της 22χρονης ημεδαπής στην υπόθεση.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιπτώσεις αναζήτησης εργασίας σε αγγελίες που δημοσιεύονται μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να μην αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα, ενώ θα πρέπει να διασταυρώνουν την ύπαρξη των εταιρειών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών.
Συγκεκριμένα, στους πολίτες δίνονται οι ακόλουθες συμβουλές:
-
Να διασταυρώνετε τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου εργοδότη, επαγγελματία ή γραφείου εύρεσης εργασίας και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου και στη συνέχεια να απευθύνεστε στον εργοδότη απευθείας.
-
Να μην εμπιστεύεστε όσους, μέσω διαδικτύου, σας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να σας βρουν δουλειά ή να σας προσφέρουν μια θέση εργασίας.
-
Ποτέ μην δεχθείτε να πληρώσετε για «αποκλειστικές» πληροφορίες για θέσεις εργασίας ή για να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση.
-
Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεστε σε εταιρείες που βρίσκονται έξω από τη χώρα σας ή γίνεστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.
-
Εάν κάποια ευκαιρία ή θέση εργασίας υπόσχεται υπερβολικά πολλά ή υψηλές αποδοχές, οι οποίες μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διπλασιαστούν ή αν κάτι άλλο δεν σας φαίνεται σωστό, μάλλον πρόκειται για παραπλανητικό – απατηλό μήνυμα.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
-
Τηλεφωνικά: 210-6476464
-
Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]
-
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERALERT