Internet για τα γερόντια ; Γιατί όχι ;

-”Έλα να μιλήσουμε για λίγο στη γιαγιά μου στο skype

Τι εννοείς ; Έχει η γιαγιά skype ;

Ναι αμέ. Της αγόρασα ένα των 60 € και ακόμη και την ώρα που είναι στο βουνό με τα πρόβατα, το έχει μαζί της. Το ωραίο είναι πως μιλάει με το γιό για να έλθει με το ΙΧ του να την πάρει, ακούει ράδιο από αυτό ενώ απαντά ακόμη και στο skype, όταν την καλώ εγώ ή η κόρη μου. Άλλωστε, δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Ένα “κουμπάκι” στην του κινητού κάνει προς τα επάνω και έτοιμη η επικοινωνία μας”.

Αυτά μου είπε ο Βασίλης και όντως μιλήσαμε με τη γιαγιά για 2-3 λεπτάκια στο skype.

Φεύγοντας από το Βασίλη σκεπτόμουν πόσες διαφορές έχουν οι σημερινοί 70-80άρηδες από εκείνους, της ίδια ηλικίας, που ζούσαν προ 20 – 30 ετών.

Ας κάνουμε λίγο πιο εύκολη τη ζωή των ηλικιωμένων.

Ας θεωρηθεί ως δεδομένο ότι η χρήση ενός phone κινητού από έναν ηλικιωμένο, δεν είναι η παράμετρος που θα του λύσει τα προβλήματα της ζωής του, αφού αυτά ξεκινούν από τις κουτσουρεμένες συντάξεις και φτάνουν σε όσες έννοιες φέρνουν τα γηρατειά (είτε είναι ασθένειες είτε σκέψεις και αγωνίες στα περί του θανάτου).

Με αυτά τα δεδομένα έχουμε τις εξής προτάσεις που μπορούν άνετα να χειριστούν οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, χωρίς να είναι ανάγκη να γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στο android και στα windows ή τι είναι browser, Sql και άλλα πολλά.

Μπορούν όμως να ξέρουν πως εύκολα θα βρουν μια συνταγή πατώντας το “κουμπάκι” με την αλεπουδίτσα (βλ. Firefox) και πληκτρολογώντας π.χ. φτιάχνω παστό με τα μπαχαρικά

Προτάσεις αναζήτησης – εξοικείωσης και εξεύρεσης λύσεων, από ηλικιωμένους (έχοντας στο πλάι τους νεώτερους) με το διαδίκτυο

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες :

  • δημιουργία διαφόρων γεύσεων ψωμιού, γλυκών και φαγητών
  • συντήρηση και επεξεργασία βρώσιμων (π.χ. φρούτων και μυρωδικών, λαχανικών κλπ)
  • κατασκευές (π.χ. από κοτέτσια μέχρι πλέξιμο χαλιών ή/και δημιουργία ασβεστόνερου [που καταπραΰνει τα συμπτώματα από τα εγκαύματα])
  • κλείσιμο ραντεβού με ιατρούς του (τέως) ΙΚΑ
  • επικοινωνία με την οικογένεια που ζει μακρυά μέσω κάποια πλατφόρμας (π.χ. skype, viber)
  • θέαση video με τους ίδιους (τους ηλικιωμένους) και την οικογένεια τους στα προπέρσινα γενέθλια της γιαγιάς. Video που “σήκωσε” ο εγγονός στο youtube.

Αν σας φανεί “προχωρημένη και ακραίαη πρότασή μας, σας θυμίζουμε πως γέροντες είναι. Όχι μελλοθάνατοι που τους “γανώνουν” τα αυτιά σύσσωμα τα ΜΜΕ.

Από ιδία πείρα δε, σας λέμε με σιγουριά πως οι προτάσεις μας θα τους δώσουν ένα παράθυρο χαράς στην (όποια) ζωή κάνουν οι ηλικιωμένοι στην covid εποχή ενώ τα που θα πάρετε από την εφαρμογή της πρότασής μας, θα σας εκπλήξουν.

Όπως εξέπληξαν κι εμάς.

Σύσταση :

  1. καλύτεροι δάσκαλοι δεν θα είναι τα έφηβα σας διότι θα τους μιλήσουν με “περίεργες” ορολογίες στα γερόντια. Όπως επί παραδείγματι : “λαγκάρει το video” ..
  2. συνιστούμε να μη τους μιλήστε και να μη πάτε να τους μάθετε το facebook. Ας μη τους φορτώσουμε με άλλα δεινά τη ζωή τους.

 

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















George Kanellakis

Written by George Kanellakis

Νεανίας αρκετών δεκαετιών που ακόμη και στα 110 μου χρόνια θα ζω με νεωτεριστικές ιδέες αλλά παλαιές Αρχές

2 Comments

Leave a Reply
  1. Να υποθέσω ότι ο “νεανίας” που υπογράφει το άρθρο χρησιμοποιώντας ειρωνικούς χαρακτηρισμούς για άτομα της τρίτης ηλικίας, πιστεύει ότι δεν θα βρεθεί ποτέ σ’ εκείνη την ηλικιακή ομάδα; Γιατί αν ισχύει το αντίθετο, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η άποψή του πως θα του φαινόταν κάποιος πολύ νεότερος να αναφέρεται απαξιωτικά σ’ εκείνο. Κι ας προσπάθησε με εμφανή τρόπο να καλύψει τους χαρακτηρισμούς αυτούς στο άρθρο του με φράσεις του τύπου “δεν είναι μελλοθάνατοι”. Όλοι είμαστε μελλοθάνατοι αγαπητέ “νεανία”. Εκτός από εκείνους που έχουν κάνει πραγματικά συμφωνία με το διάολο του Φάουστ, ή τους ανόητους που πιστεύουν ότι θα ζήσουν μέχρι τα 200. Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει. Μάθε το έστω και με καθυστέρηση. Από έναν πολύ μικρότερο σε ηλικία αναγνώστη.

    • Αν εξαιρέσουμε την απορία που έχω, για το μειωτικό και που το διάβασες, μένω με κάποιες άλλες για τις οποίες δεν έχει νόημα ο διάλογος.

      Πάντως, συνέχισε να διαβάζεις Φάουστ μιας και κάποια στιγμή θα φτάσεις στο κεφάλαιο που μιλάει για το χάσιμο των λογικών. Αν δε σου αρκεί αυτό, σου συνιστώ να διαβάσεις και το Έγκμοντ, επίσης του Γκαίτε, από τα πρώιμα δημιουργικά του χρόνια.

      Μέχρι τότε, γεια και χαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).