Internet για τα γερόντια ; Γιατί όχι ;


-”Έλα να μιλήσουμε για λίγο στη γιαγιά μου στο skype

Τι εννοείς ; Έχει η γιαγιά skype ;

Ναι αμέ. Της αγόρασα ένα κινητό των 60 € και ακόμη και την ώρα που είναι στο βουνό με τα πρόβατα, το έχει μαζί της. Το ωραίο είναι πως μιλάει με το γιό για να έλθει με το ΙΧ του να την πάρει, ακούει ράδιο από αυτό ενώ απαντά ακόμη και στο skype, όταν την καλώ εγώ ή η κόρη μου. Άλλωστε, δεν κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Ένα “κουμπάκι” στην οθόνη του κινητού κάνει προς τα επάνω και έτοιμη η επικοινωνία μας”.

Αυτά μου είπε ο Βασίλης και όντως μιλήσαμε με τη γιαγιά για 2-3 λεπτάκια στο skype.

Φεύγοντας από το Βασίλη σκεπτόμουν πόσες διαφορές έχουν οι σημερινοί 70-80άρηδες από εκείνους, της ίδια ηλικίας, που ζούσαν προ 20 – 30 ετών.

Ας κάνουμε λίγο πιο εύκολη τη ζωή των ηλικιωμένων.

Ας θεωρηθεί ως δεδομένο ότι η χρήση ενός smart phone κινητού από έναν ηλικιωμένο, δεν είναι η παράμετρος που θα του λύσει τα προβλήματα της ζωής του, αφού αυτά ξεκινούν από τις κουτσουρεμένες συντάξεις και φτάνουν σε όσες έννοιες φέρνουν τα γηρατειά (είτε είναι ασθένειες είτε σκέψεις και αγωνίες στα περί του θανάτου).

Με αυτά τα δεδομένα έχουμε τις εξής προτάσεις που μπορούν άνετα να χειριστούν οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, χωρίς να είναι ανάγκη να γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στο android και στα windows ή τι είναι browser, Sql και άλλα πολλά.

Μπορούν όμως να ξέρουν πως εύκολα θα βρουν μια συνταγή πατώντας το “κουμπάκι” με την αλεπουδίτσα (βλ. Firefox) και πληκτρολογώντας π.χ. φτιάχνω παστό με τα μπαχαρικά

Προτάσεις αναζήτησης – εξοικείωσης και εξεύρεσης λύσεων, από ηλικιωμένους (έχοντας στο πλάι τους νεώτερους) με το διαδίκτυο

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες :

  • δημιουργία διαφόρων γεύσεων ψωμιού, γλυκών και φαγητών
  • συντήρηση και επεξεργασία βρώσιμων (π.χ. φρούτων και μυρωδικών, λαχανικών κλπ)
  • κατασκευές (π.χ. από κοτέτσια μέχρι πλέξιμο χαλιών ή/και δημιουργία ασβεστόνερου [που καταπραΰνει τα συμπτώματα από τα εγκαύματα])
  • κλείσιμο ραντεβού με ιατρούς του (τέως) ΙΚΑ
  • επικοινωνία με την οικογένεια που ζει μακρυά μέσω κάποια πλατφόρμας (π.χ. skype, viber)
  • θέαση video με τους ίδιους (τους ηλικιωμένους) και την οικογένεια τους στα προπέρσινα γενέθλια της γιαγιάς. Video που “σήκωσε” ο εγγονός στο youtube.

Αν σας φανεί “προχωρημένη και ακραίαη πρότασή μας, σας θυμίζουμε πως γέροντες είναι. Όχι μελλοθάνατοι που τους “γανώνουν” τα αυτιά σύσσωμα τα ΜΜΕ.

Από ιδία πείρα δε, σας λέμε με σιγουριά πως οι προτάσεις μας θα τους δώσουν ένα παράθυρο χαράς στην (όποια) ζωή κάνουν οι ηλικιωμένοι στην covid εποχή ενώ τα αποτελέσματα που θα πάρετε από την εφαρμογή της πρότασής μας, θα σας εκπλήξουν.

Όπως εξέπληξαν κι εμάς.

Σύσταση :

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

  1. καλύτεροι δάσκαλοι δεν θα είναι τα έφηβα παιδιά σας διότι θα τους μιλήσουν με “περίεργες” ορολογίες στα γερόντια. Όπως επί παραδείγματι : “λαγκάρει το video” ..
  2. συνιστούμε να μη τους μιλήστε και να μη πάτε να τους μάθετε το facebook. Ας μη τους φορτώσουμε με άλλα δεινά τη ζωή τους.

 

Γιώργος Θ. Κανελλάκης


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news