Κατάσκοποι και κυβερνήσεις που κλέβουν, hackάρουν, διαχειρίζονται και συλλέγουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων από το Internet, bloatware και adware στους υπολογιστές, μαζική εισβολή κατά της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, τηλεοράσεις που ακούνε τι λέτε, τηλέφωνα που μεταφέρουν αυτά που λέτε ή αυτά κάνετε, δωρεάν εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό το κέρδος, και η λίστα συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι η Lenovo χρησιμοποιεί adware στους υπολογιστές της, ότι οι υπηρεσίες διαδικτυακής κατασκοπείας κατάφεραν να παραβιάσουν το υλικολογισμικό μιας εταιρείας κλέβοντας τα κλειδιά κρυπτογράφησης καρτών SIM.
Κάθε εβδομάδα, συνεχίζουν και έρχονται νέες αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν πόσο πολύ μας κατασκοπεύουν, μας παρακολουθούν, και μας χειραγωγούν με διάφορους τρόπους.
Ένα παράδειγμα: τα bloatware ή adware, έρχονται προ-εγκατεστημένα με συντομεύσεις για κακόβουλες εφαρμογές στην επιφάνεια εργασίας. Οι εφαρμογές αυτές συλλέγουν δεδομένα για τους online εμπόρους λιανικής πώλησης και ερχόταν σαν μέρος των περισσότερων υπολογιστών με Windows για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όταν αγοράζετε ένα PC, η πιθανότητα να το πάρετε με προγράμματα και άλλα πράγματα που δεν χρειάζεστε είναι πολύ μεγάλη. Οι κατασκευαστές κερδίζουν αρκετά χρήματα από προσφορές τρίτων που προσθέτουν στα συστήματα τους.
Οι περισσότεροι υπολογιστές που έρχονται με adware καθιστώντας τα συστήματα πολύ πιο αργά από ό, τι θα ήταν χωρίς αυτά, και αυτό αντανακλά αρνητικά όχι μόνο για τον κατασκευαστή του υπολογιστή, αλλά και το λειτουργικό σύστημα της Microsoft τα Windows.
Ορισμένοι κατασκευαστές μάλιστα είχαν την έξυπνη ιδέα να χρεώνουν την απομάκρυνση των προγραμμάτων που εγκατέστησαν οι ίδιοι.
Υπάρχουν εναλλακτικές; Μόνο με δραστικά μέτρα για να είστε απόλυτα σίγουροι.
- Format και εγκατάσταση των Windows (φυσικά όχι OEM έκδοση) από την αρχή.
- Αγοράστε Mac
- ή εγκαταστείστε Linux (με επιφύλαξη πάντα)
Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ τι θα γίνει όταν εισβάλει η εικονική πραγματικότητα στο σπίτι σας μέσω Internet; Εικονικές φιλίες στο Internet, από το Facebook, ή άλλα κοινωνικά δίκτυα. Έρχεται το τέλος των ανθρώπινων σχέσεων όπως τις ξέραμε, μοναξιά και απομόνωση, και τα prozac θα κάνουν θραύση. Ήδη οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αλλάξει τη θλιβερή ονομασία “αντικαταθλιπτικό” στην πιασάρικη “ρυθμιστικό διάθεσης.”
Κάθε διαρροή του Snowden αποκαλύπτει τρομακτικά νέα σχετικά με (γνωρίζετε όλοι τις αδελφές υπηρεσίες όπως η βρετανική GCHQ και NSA) το παγκόσμιο πρόγραμμα κατασκοπείας. Το τελευταίο που ακούσαμε πριν από τις hacked SIM, ήταν το hack στο firmware των σκληρών δίσκων, κάτι το οποίο είναι αδύνατο να ανιχνευθεί από τους τελικούς χρήστες.
Το hack του μεγαλύτερου κατασκευαστή καρτών SIM που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς στο smartphone θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια κοινότητα, δεδομένου ότι επιτρέπει στις υπηρεσίες να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα που περνούν από τα κινητά στα κέντρα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Φαίνεται ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τίποτα πια από συσκευές και λογισμικό, μέχρι και τις εταιρείες η τους κατασκευαστές που τα παράγουν.
Ακόμα και αν έχετε αγοράσει ένα σύστημα με Microsoft Signature Edition (πουλάμε και καθαρούς υπολογιστές αν θέλετε με κάτι “ψιλά” παραπάνω) από καταστήματα της Microsoft, που έρχονται χωρίς εγκαταστάσεις λογισμικού τρίτων και bloatware, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι κάποια κατασκοπευτική υπηρεσία δεν παρακολουθεί το πακέτο, τροποποιώντας το firmware της συσκευής ή φυτεύοντας κάποια άλλη κρυφή εφαρμογή εντοπισμού.
Ψυχαγωγία μέσω Internet
Όσον αφορά την ψυχαγωγία στο Internet τώρα, μάλλον γνωρίζετε τι συμβαίνει στην βιομηχανία παιχνιδιών.
Ενώ τα παιχνίδια υπολογιστή συνεχίζουν να κοστίζουν στην αγορά, πολλά από αυτά έρχονται με επιλογές αγοράς DLC, προσφέροντας downloadable περιεχόμενο, καθώς premium εκδόσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, με τη πρώτη ματιά, αλλά ήδη γίνεται κατάχρηση από ορισμένες εταιρείες.
Μπορεί να χρειαστεί να αγοράσετε DLC για να έχετε την πλήρη εμπειρία παιχνιδιού ενώ κάποια παιχνίδια έρχονται με όλα τα περιεχόμενά τους, αγοράζοντας μια έκδοση premium που φυσικά κοστίζει περισσότερο.
Θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης τα δωρεάν παιχνίδια, στον τομέα των κινητών επικοινωνιών.
Πολλά από αυτά τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν το μέγιστο κέρδος και όχι για να παρέχουν στους gamers απολαυστικές εμπειρίες gaming. Αυτό γίνεται μέσω τεχνικών που αποσκοπούν στον πλουτισμό του developer ή της εταιρείας. Για παράδειγμα, με την προσθήκη χρονομέτρων σε διάφορες δραστηριότητες του παιχνιδιού αναγκάζουν τους παίχτες να περιμένουν ή να πληρώσουν για να επιταχύνουν τη διαδικασία.
Μερικοί λένε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή, και ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στο μελλοντικό Internet. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) μόλις αρχίζει να εισβάλει στα σπίτια όλου του κόσμου, προσφέροντας στις επιχειρήσεις νέες επιλογές παρακολούθησης και χειραγώγησης των πελατών τους.
Μην παραξενευτείτε αν σε λίγο δείτε διαφημίσεις στο ψυγείο σας.