Οι ΗΠΑ επιτρέπουν τη ανέξοδη ταφή στην θάλασσα

Δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι δεν μπορείς να πετάξεις πτώματα στον ωκεανό.

Μία περίεργη νομοθεσία στις ΗΠΑ ουσιαστικά επιτρέπει στους πολίτες της να ποντίσουν τον νεκρό συγγενή τους στην θάλασσα, γλυτώνοντας τα τεράστια έξοδα της κηδείας και των μνημόσυνων, με την λογική ότι ει φιλικό προς το περιβάλλον.

ταφή,θάλασσα

Η αμερικανική βιομηχανία διαχείρισης των νεκρών είναι πάρα πολύ ακριβή. Όλα είναι υπερτιμημένα. Το μέσο φέρετρο θα κοστίζει μεταξύ 2.000 και 5.000 δολάρια και το κόστος μιας αποτέφρωσης κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 4.000 και 7.000 δολαρίων ανά σώμα. Και χωρίς να περιλαμβάνεται το μνημόσυνο.

Όμως η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει να ποντίσετε ανέξοδα τον αγαπημένο σας στη θάλασσα. Απίστευτο που όμως ήδη λειτουργεί. Πάνω από 2.500 άτομα επέλεξαν αυτήν την επιλογή κηδείας μόνο το 2020 και κυρίως στη Φλόριντα.

Υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν πλήρεις υπηρεσίες θαλάσσιας ταφής, αλλά οι τιμές τους είναι και εκεί αρκετά υψηλές. Όμως μπορείτε να το κάνετε νόμιμα μόνοι σας, αρκεί να έχετε πρόσβαση σε ένα σκάφος. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια δωρεάν άδεια και το μέσο για να πάρετε τον θανόντα και να τον ποντίσετε τρία μίλια μακριά από την ακτή (περίπου 5,5 χιλιόμετρα).

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), η οικολογικά ορθή και ποιητική επιλογή μιας θαλάσσιας ταφής είναι απολύτως νόμιμη, τόσο για τα αποτεφρωμένα όσο και για τα μη αποτεφρωμένα λείψανα. Ο νόμος για την προστασία της θάλασσας παρέχει γενικές άδειες στους πολίτες να απορρίπτουν πτώματα μακριά στη θάλασσα.

Φυσικά στην διαδικασία υπάρχουν και ορισμένοι κανόνες. Δεν μπορείτε να ρίξετε τη θεία σας, για παράδειγμα, σε μια τοπική λίμνη ή σε υδάτινο πάρκο. Για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι ταφές στη θάλασσα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον τρία ναυτικά μίλια από τη ξηρά και σε ωκεάνια ύδατα που έχουν βάθος τουλάχιστον 180 μέτρα.

Ορισμένα μέρη απαιτούν βαθύτερα νερά, που φτάνουν και στο όριο των 550 μέτρων, αλλά ως επί το πλείστον, εφόσον είστε τρία μίλια έξω και τα νερά είναι βαθιά, κανείς δεν θα δώσει σημασία.

Το να φτάσετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο στην ακτή είναι μια διαφορετική ιστορία. Υπάρχουν τοπικοί και πολιτειακοί νόμοι που καλύπτουν τη μεταφορά ανθρώπινων λειψάνων που δεν έχουν αποτεφρωθεί και ποικίλλουν ανά πολιτεία, επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διευθετήσετε την μεταφορά μέχρι την ακτή με ένα γραφείο τελετών.

Επειδή κανείς δεν θέλει να ανασύρει ένα πτώμα ενώ ψαρεύει βαθιά με δίκτυα, η EPA (Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος) συνιστά να τυλίξετε το πτώμα με ένα «κάλυμμα φυσικών ινών» και να προσθέσετε επιπλέον βάρος, όπως μια χαλύβδινη αλυσίδα, για να βεβαιωθείτε ότι θα παραμείνει στον πάτο.

Εάν επιλέξετε να βυθίσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο σε ένα φέρετρο, το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε οποιοδήποτε μη βιοδιασπώμενο υλικό, όπως πλαστικά κλπ. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσθέσετε λίγη άμμο ή σκυρόδεμα για να διευκολύνετε τη βύθιση. Και τέλος να ανοίξετε τρύπες στο φέρετρο σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΡΑ.

Δεν χρειάζεται να λάβετε ομοσπονδιακή άδεια προτού θάψετε το αγαπημένο σας πρόσωπο στη θάλασσα, αλλά μόλις ολοκληρώσετε την πράξη, έχετε 30 ημέρες για να ενημερώσετε την EPA για το τι κάνατε. Υπάρχει ένα διαδικτυακό σύστημα αναφοράς «Burial at Sea» που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Λέτε να δούμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

ταφή,θάλασσα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).