Θα δουλεύατε 1 χρόνο για ένα iPhone X;


Μετά την παρουσίαση των τριών νέων μοντέλων iPhone (iPhone 8, 8 Plus και iPhone X) που κυκλοφόρησαν την Τρίτη, οι online καταναλωτές άρχισαν να μοιράζονται τις σκέψεις τους για τις υπερβολικές τιμές των συσκευών.

Ο προγραμματιστής Felipe Schmitt εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα που παρουσιάζει το πραγματικό κόστος ενός iPhone, σε διάφορες χώρες.

Παράλληλα με το κόστος της κάθε συσκευής εμφανίζεται και το πόσες ώρες εργασίας χρειάζονται για την απόκτηση του κάθε μοντέλου.

Φυσικά ο κύριος στόχος του προγραμματιστή είναι να δείξει στους ενδιαφερόμενους την οικονομική ανισότητα που υπάρχει σε ορισμένες χώρες.

Σύμφωνα με ένα παλαιότερο άρθρο του BBC (2011), ένας 17χρονος Κινέζος πούλησε το νεφρό του για να αγοράσει ένα iPhone και ένα iPad. Δεδομένης της σταθερής αύξησης των τιμών του iPhone τα τελευταία έξι χρόνια, το 2017 μάλλον θα χρειαζόταν να πουλήσει περισσότερα όργανα.

Ο ιστότοπος του Felipe διευκολύνει στη σύγκριση διαφόρων χωρών. Βέβαια οι Ευρωπαικές χώρες δεν έχουν καμία σχέση με χώρες της Ασίας, ή της Νότιας Αμερικής, όπου οι μισθοί είναι γελοίοι.Για παράδειγμα στο Μεξικό θα χρειαζόταν 255 μέρες εργασίας (οκτώ ώρες), λόγω του χαμηλού κατώτατου μισθού που φτάνει περίπου τα 0,49 δολάρια ΗΠΑ.

Να αναφέρω ότι μετά από μια δοκιμή που πραγματοποίησα για τις ώρες εργασίας στην Ελλάδα, δεν βρήκα και τόσο ρεαλιστή τον Felipe.
Για παράδειγμα η τιμή για το iPhone X αναφέρει ότι είναι $999, πράγμα που δεν νομίζω ότι θα ισχύει τελικά.
iPhone X
Οι ώρες εργασίας φτάνουν τις 223 κάτι που δείχνει ότι ο προγραμματιστής υπολογίζει τον Ελληνικό κατώτατο μισθό στα 22 δολάρια (για 8 ώρες εργασίας). Έτσι κάποιος που ενδιαφέρεται για την συσκευή και κερδίζει αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να εργάζεται 28 μέρες, χωρίς να έχει επιπλέον έξοδα για να την αποκτήσει.

Δείτε τη σελίδα και κάντε τις δικές σας δοκιμές

Ο Felipe ελπίζει να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν την λογική για να υπολογίσουν αν είναι πρόθυμοι να βάλουν δουλεύουν μόνο για το iPhone. Ίσως ήρθε η ώρα να δημιουργήσει η Apple μια ισχυρή αλλά και προσιτή συσκευή ώστε να μπορούν ορισμένοι να διατηρήσουν τα μέλη τους….


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news