Το Android έκανε το ντεμπούτο του το 2008 και μετά από μία 13 χρόνια είναι πλέον το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας.
Το λειτουργικό σύστημα Android της Google έχει γίνει πλέον το γνωστότερο όνομα στα κινητά τηλέφωνα. Μέσα στην τελευταία 30ετή ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας που ανέδειξε κολοσσιαίες εταιρείες, το Android έχει και αυτό την δικιά του φωτεινή ιστορία. Σήμερα, είναι σχετικά κοινό γνωστό ότι η Google αν και κατέχει το λειτουργικό σύστημα Android δεν ήταν αυτή που το δημιούργησε.
Η αρχή του Android
Η Android Inc. ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια το 2003, πέντε χρόνια πριν κυκλοφορήσει το πρώτο smartphone Android. Ιδρύθηκε από τους Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears και Chris White. Αρχικά, το Android προοριζόταν να είναι ένα λειτουργικό σύστημα για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
Ωστόσο, αυτή η ιδέα δεν κράτησε πολύ. Τελικά, οι δημιουργοί του συνειδητοποίησαν ότι το Android είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες και μπορεί να ανταγωνιστεί τα Windows Mobile και τα Symbian, τα τότε κορυφαία λειτουργικά συστήματα για κινητά της εποχής. Το 2005, ο Andy Rubin προσπάθησε να κάνει συμφωνίες με τη Samsung και την HTC, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Τον Ιούλιο του 2005, η Google εξαγόρασε την Android Inc. για 50 εκατομμύρια δολάρια. Ο Andy Rubin, ο Rich Miner, ο Nick Sears και ο Chris White εντάχθηκαν επίσης στην Google, ως μέρος της εξαγοράς, με τον Rubin να ηγείται της ομάδας. Η Google άρχισε να εμπορεύεται το λειτουργικό σύστημα σε κατασκευαστές τηλεφώνων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ήταν η ανοιχτή και ευέλικτη φύση που γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα.
Το Apple iPhone κυκλοφόρησε το 2007 και άλλαξε δραστικά το τοπίο των κινητών τηλεφώνων. Η Google κυκλοφόρησε το 2008 την πρώτη Android συσκευή, το T-Mobile G1. Έκτοτε οι συσκευές Android συνέχισαν να κυκλοφορούν με αξιοσημείωτο ρυθμό.
Από πού προήλθε το όνομα “Android”;
Η λέξη «Android» προϋπήρχε πριν την εμφάνιση του λειτουργικού συστήματος Android. Ο όρος “Android” είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει ρομπότ που έμοιαζαν με τον άνθρωπο. Η πρώτη χρήση ανιχνεύθηκε πίσω στο 1700, για να περιγράψει μηχανικές συσκευές που έμοιαζαν με ανθρώπους.
Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν έχει καμία σχέση με το πού πήρε το όνομά του το λειτουργικό σύστημα Android, όχι άμεσα, τουλάχιστον.
Πριν ιδρύσει την Android Inc. και γίνει μέλος της Google, ο Andy Rubin εργάστηκε στην Apple από το 1989 έως το 1992. Στην Apple, του δόθηκε το παρατσούκλι “Android” λόγω της αγάπης του για τα ρομπότ. Στην πραγματικότητα, το Android.com ήταν ο προσωπικός ιστότοπος του Rubin μέχρι το 2008.
Είναι αστείο πώς έρχονται τα πράγματα μερικές φορές. Το “Android” είναι ένα πολύ κατάλληλο όνομα για ένα λειτουργικό σύστημα που υπερηφανεύεται για την εξατομίκευση, αλλά το όνομα δεν δημιουργήθηκε ειδικά για το λειτουργικό σύστημα.
Όλα υποδεικνύουν ένα παρατσούκλι που δόθηκε σε έναν τύπο που ονομάζεται Andy. Ο Ρούμπιν δεν είναι πλέον στην Google, αλλά το όνομά του παραμένει.
Εξέλιξη του Android
Στην Google, η ομάδα με επικεφαλής τον Rubin ανέπτυξε μια πλατφόρμα κινητών συσκευών που τροφοδοτείται από τον πυρήνα του Linux. Η Google προώθησε την πλατφόρμα στους κατασκευαστές συσκευών με την υπόσχεση παροχής ενός ευέλικτου, αναβαθμίσιμου συστήματος.
Και ήταν αλήθεια. Η εταιρεία υποστήριξε το Android, κάνοντας συνεχώς αναβαθμίσεις. Άλλαξε πολύ άμεσα τις προδιαγραφές του λειτουργικού συστήματος υποστηρίζοντας τις νεοφερμένες “Οθόνες αφής”. Θυμηθείτε ότι τα πρώτα κινητά είχαν κουμπιά και η οθόνη ήταν μικρή και απλή.
Από το 2008, το Android έχει δει πολλές αναβαθμίσεις, οι οποίες έχουν βελτιώσει σταδιακά το λειτουργικό σύστημα, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά και διορθώνοντας σφάλματα σε προηγούμενες κυκλοφορίες. Κάθε μεγάλη κυκλοφορία ονομάζεται με αλφαβητική σειρά και με όνομα που αναφέρεται σε κάποιο επιδόρπιο ή γλυκό.
Έτσι, οι πρώτες εκδόσεις του Android να ονομάζονται, με την σειρά:”Cupcake”, “Donut”, “Eclair”, “Froyo”, “Gingerbread”, “Honeycomb”, “Ice Cream Sandwich”, και “Jelly Bean“. Κατά την ανακοίνωση του Android “KitKat” το 2013, η Google εξήγησε ότι “Δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές κάνουν τη ζωή μας τόσο γλυκιά, κάθε έκδοση Android ονομάζεται με βάση ένα επιδόρπιο”.
Το 2014 κυκλοφόρησε το “Lollipop“, και ακολούθησαν “Marshmallow”, “Nougat”, “Oreo”, “Pie”. Το 2019 η ονομασία άλλαξε και έτσι βγήκαν πλέον τα “11” και “12” που τρέχει μέχρι και σήμερα.
Το λογότυπο του Android έχει αλλάξει και αυτό στην μέχρι τώρα ιστορία του, τέσσερεις φορές.
Γλώσσες προγραμματισμού
Οι εφαρμογές , οι οποίες επεκτείνουν τη λειτουργικότητα των συσκευών, γράφονται χρησιμοποιώντας το κιτ ανάπτυξης λογισμικού Android (SDK) και, συχνά, τη γλώσσα προγραμματισμού Java.
Η Java μπορεί να συνδυαστεί με την C / C ++. Η γλώσσα προγραμματισμού Go υποστηρίζεται επίσης, αν και με περιορισμένο σύνολο διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API). Τον Μάιο του 2017, η Google ανακοίνωσε την υποστήριξη για την ανάπτυξη εφαρμογών Android στη γλώσσα προγραμματισμού Kotlin.