Ιστορική αναδρομή στον Παγκόσμιο Ιστό

Ο Παγκόσμιος Ιστός ή αλλιώς WWW δημιουργήθηκε το 1989. Δείτε μία ιστορική αναδρομή από την γέννησή του έως και σήμερα.

www

Ο Παγκόσμιος Ιστός. που στα Αγγλικά αναφέρεται ως World Wide Web (WWW) είναι ένα είναι ένα οργανωτικό σύστημα, ένα πρωτόκολλο, για πληροφορίες που είναι προσβάσιμες μέσω του διαδικτύου.

Εδώ ίσως θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο το Διαδίκτυο (internet) και άλλο ο Παγκόσμιος Ιστός (www). Το διαδίκτυο είναι η υποκείμενη τεχνολογία που επιτρέπει σε υπολογιστές, τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, έξυπνο οικιακό εξοπλισμό, διακομιστές και άλλες συσκευές με δυνατότητα δικτύου, να συνομιλούν μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο.

Ως εκ τούτου, το διαδίκτυο περιλαμβάνει όλη τη φυσική υποδομή που απαιτείται για τη συνεργασία αυτών των δικτύων. Είτε πρόκειται για τα τοπικά καλώδια που διαχειρίζεται ο ISP σας είτε για τα τεράστια υποβρύχια καλώδια που συνδέουν ηπείρους, και που είναι απαραίτητα για να λειτουργεί το διαδίκτυο, όπως λειτουργεί. Λόγω της φύσης του, κανείς δεν «κατέχει» το διαδίκτυο.

Στην έννοια “Διαδίκτυο” (internet) δεν περιλαμβάνονται μόνο τα φυσικά υλικά. Εμπεριέχονται και τα πρωτόκολλα και πρότυπα που έχουν ενσωματωθεί σε αυτό, ώστε να επικοινωνούμε σήμερα με χιλιάδες τρόπους.

Έτσι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια συλλογή δισεκατομμυρίων διασυνδεδεμένων ιστοσελίδων, προσβάσιμων σε ένα παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που είναι γνωστό ως “διαδίκτυο” (internet). Το δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN = Wide Αrea Νetworking) προϋπήρχε του Παγκόσμιου Ιστού για δεκαετίες.

Ωστόσο, μόλις ο Tim Berners Lee ανακάλυψε τις ιστοσελίδες το 1989, γεννήθηκε πραγματικά και το σημερινό διαδίκτυο. Ο Παγκόσμιος Ιστός εξελίσσεται από τότε. Έτσι, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του WWW, από τη σύλληψή του το 1989 έως σήμερα το 2023.

1989-1993: Ο Tim Berners-Lee εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ιστό

Ο Tim Berners-Lee (Τιμ Μπέρνερς Λι) είναι ένας επιστήμονας που εργαζόταν στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας) στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η ανάγκη του CERN να μοιράζεται δεδομένα ώθησε τον Tim Berners-Lee να υποβάλει μία πρόταση σε προσχέδιο για ένα νέο είδος κατανεμημένου πληροφοριακού συστήματος.

Αυτό το έγγραφο περιέγραφε την ιδέα της σύνδεσης σελίδων με hypertext. Το 1990, ο Lee υπέβαλε ένα άλλο έγγραφο με τίτλο “WorldWideWeb” που περιελάμβανε ένα εκτεταμένο σχέδιο για ένα νέο έργο hypertext.

Μέχρι τα τέλη του 1990, ο Τιμ είχε θέσει τα θεμέλια του σύγχρονου Παγκόσμιου Ιστού. Ανέπτυξε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού, το οποίο ονομάστηκε WorldWideWeb.

Μπορείτε να δείτε πώς ήταν αυτό το πρόγραμμα περιήγησης σε αυτήν τη σελίδα WorldWideWeb. Ο Tim δημιούργησε επίσης το 1990 τον πρώτο διακομιστή στον κόσμο στον υπολογιστή του, ένα μηχάνημα NeXT που κατείχε τότε.

worldwideweb browser

Το 1991 όλα ήταν έτοιμα για τον πρώτο ιστότοπο. Ο Tim φιλοσε εκείνη την χρονιά τον πρώτο ιστότοπο στον NeXT υπολογιστή του με τίτλο “World Wide Web”. Παρείχε μια σύντομη εισαγωγή στον Παγκόσμιο Ιστό περιγράφοντάς τον ως μια ευρεία πρωτοβουλία πληροφοριών για την πρόσβαση σε πολλά έγγραφα.

Το τελευταίο ορόσημο στην πρώιμη ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού ήρθε το 1993. Ο Tim Berners-Lee και το CERN υπέβαλαν ένα έγγραφο που έβαζε τον Ιστό σε δημόσια χρήση. Αυτό το έγγραφο όρισε περαιτέρω τον Παγκόσμιο Ιστό και επιβεβαίωσε ότι το CERN δεν διεκδίκησε κανένα δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας του. Ως εκ τούτου, κανείς δεν κατέχει το Web καθώς το CERN υιοθέτησε μια πολιτική ανοιχτού λογισμικού για όλους.

1992-1995: Οι πρώτοι browsers με γραφικά

Το πρόγραμμα περιήγησης WorldWideWeb που ανέπτυξε ο Tim ήταν λίγο παραπάνω από ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Μόλις το 1992 εμφανίστηκαν τα πρώτα περιήγησης με γραφικά που μπορούσαν να χειριστούν εικόνες.

Νέοι προγραμματιστές στη Φινλανδία ανέπτυξαν το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης με γραφικά και το ονόμασαν Erwise. Ωστόσο, οι προγραμματιστές του Erwise δεν επιδίωξαν να το εμπορευματοποιήσουν και έτσι δεν είχε καμία απήχηση.

Το NCSA κυκλοφόρησε το 1993 το Mosaic, το πρώτο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης με γραφικά. Το Mosaic μπορούσε να εμφανίζει εικόνες δίπλα στο κείμενο. Οι χρήστες μπορούσαν πλέον να βλέπουν ιστότοπους που ενσωματώνουν κείμενο, εικόνες, βίντεο και ήχο για πρώτη φορά. Το Mosaic έγινε σύντομα το μεγαλύτερο πρόγραμμα περιήγησης, με ένα εκατομμύριο χρήστες.

mosaic browser

Ωστόσο, δεν θα παρέμενε για πολύ το κορυφαίο πρόγραμμα περιήγησης ιστού στον κόσμο. Η Microsoft κυκλοφόρησε το 1995 τον Internet Explorer και τον συνέδεσε με τις πλατφόρμες Windows.

Ο Internet Explorer αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο πόλεμο των προγραμμάτων περιήγησης, με ένα μερίδιο χρηστών να έφτανε το 90 τοις εκατό στην εποχή της ακμής του.

internet explorer 11

Ο Internet Explorer είναι μία μεγάλη ιστορία από μόνος του.

1995: Η JavaScript προσγειώνεται και ταράσει τον Ιστό

Οι ιστότοποι κατά τα πρώτα χρόνια του Παγκόσμιου Ιστού ήταν μάλλον απλοί και βασικοί. Ωστόσο, αυτό άρχισε να αλλάζει το 1995 όταν ο προγραμματιστής Brandan Eich (Μπρένταν Άιχ) ανέπτυξε τη γλώσσα δέσμης ενεργειών JavaScript.

Η JavaScript έγινε σύντομα μια από τις βασικές γλώσσες για την ανάπτυξη ιστοτόπων μαζί με την HTML και το CSS. Έδωσε τη δυνατότητα στους σχεδιαστές ιστοτόπων να προσθέτουν διαδραστικά στοιχεία στις σελίδες και να δημιουργούν πιο δυναμικούς ιστότοπους.

1995-2000: Η εμπορική έκρηξη του Dot.com

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναγνωρίσουν οι πρώτοι επιχειρηματίες τις εμπορικές δυνατότητες των ιστοσελίδων. Ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε τον ιστότοπο του Amazon το 1995. Αν και ο Μπέζος αρχικά το ονόμασε Cadabara (ένα μαγικό ξόρκι), αργότερα επέλεξε ως όνομα το Amazon, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου.

Η Amazon ξεκίνησε ως ένας ιστότοπος που πωλούσε βιβλία, αλλά επεκτάθηκε για να πουλάει πολύ, πολύ περισσότερα πράγματα και εξελίχθηκε ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής στον κόσμο.

Οι επιστήμονες υπολογιστών Sergey Brin (Σεργέι Μπριν) και Page (Λάρι Πέιτζ) ίδρυσαν κατά την περίοδο 1997-1998 τη μηχανή αναζήτησης Google. Η μηχανή αναζήτησης Google ονομαζόταν αρχικά BackRub, αλλά οι Brin και Page σύντομα τη μετονόμασαν.

google backrub

Υποτίθεται ότι θα ονομαζόταν Googol, αλλά ένα τυπογραφικό λάθος καθιέρωσε το domain Google. Αυτή η μηχανή αναζήτησης έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία για την εύρεση ιστοσελίδων.

1999-2003: Ιδρύθηκαν οι πρώτες πλατφόρμες blogging

Τα Βlogs (ιστολόγια) ήταν διαδικτυακά ημερολόγια και περιοδικά και έγιναν το νέο μεγάλο βήμα στον Παγκόσμιο Ιστό. κατά την περίοδο 1999-2003.

Το Blogger ήταν μια από τις πρώτες αξιόλογες πλατφόρμες blogs που ιδρύθηκε το 1999 και επέτρεψε στους χρήστες να δημιουργήσουν διαδικτυακά περιοδικά με βάση πρότυπα σχέδια.

Οι χρήστες μπορούσαν πλέον να δημιουργήσουν μια διαδικτυακή παρουσία χωρίς να χρειάζεται να σχεδιάσουν και να ανεβάσουν ιστότοπους με λογισμικό. Έτσι ο καθένας μπορούσε δωρεάν να παρουσιάσει τον εαυτό του και τις ιδέες του δημόσια στο παγκόσμιο ιστό.

Το WordPress ήταν μια άλλη μεγάλη πλατφόρμα ιστολογίων που ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά το Blogger, το 2003. Ξεκίνησε ως πλατφόρμα δημοσίευσης ιστολογίων, σχεδόν το ίδιο με το Blogger. Ωστόσο, επεκτάθηκε για να γίνει μια ευρύτερη πλατφόρμα δημοσίευσης ιστού που επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργήσουν ιστότοπους βασισμένους σε πρότυπα WordPress.

2004-2006: Το ξεκίνημα των Social Media

social media

Την αρχή την έκανε το 2004, ο Mark Zuckerberg με την ίδρυση του Facebook.

Το Facebook ήταν μεταξύ των πρώτων ιστοσελίδων που έκανε δημοφιλή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ζούκερμπεργκ σχεδίασε το Facebook ως έναν μπλε ιστότοπο λόγω της αχρωματοψίας του στο κόκκινο και πράσινο.

Η κοινή χρήση περιεχομένου, απόψεων και πληροφοριών μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων και δικτύων που διευκόλυνε το Facebook, έγινε γνωστή ως μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2006 ο Jack Dorsey (Τζακ Ντόρσεϊ) ίδρυσε το Twitter και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Facebook στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας μία εκρηκτική ανάπτυξη το 2009 και μετά.

Πολλοί χρήστες ερωτεύτηκαν τα μικρά και ουσιώδη tweet μηνύματα του Twitter, γεγονός που το έκανε πιο δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσιογραφία.

2006: Η Google απελευθερώνει Έγγραφα, Φύλλα και Διαφάνειες

Το cloud computing έγινε must του World Wide Web, όταν η Google κυκλοφόρησε to 2006 τις διαδικτυακές εφαρμογές παραγωγικότητας Έγγραφα, Φύλλα και Παρουσιάσεις.

Είναι οι εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου, υπολογιστικών φύλλων και παρουσιάσεων του Google Workspace (αρχικά Google Apps), που επιτρέπουν στους χρήστες να επεξεργάζονται και να δημιουργούν έγγραφα , υπολογιστικά φύλλα και παρουσιάσεις μέσω των προγραμμάτων περιήγησης ιστού τους χωρίς να εγκαταστήσουν κάποιο λογισμικό γραφείου.

2008-2012: Η παγκόσμια κυριαρχία του Google Chrome

google chrome

Ο Internet Explorer ήταν το κορυφαίο πρόγραμμα περιήγησης ιστού στον κόσμο μέχρι το 2008 με δεύτερο το Firefox που απευθυνόταν σε πιο “ψαγμένους”.

Ίσως να παρέμενε ο βασιλιάς των προγραμμάτων περιήγησης αν ο Λάρι Πέιτζ (Larry Page) και ο Σεργκέι Μπριν (Sergey Brin) άκουγαν το 2008 τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google, Έρικ Σμιντ (Eric Schmidt).

Ο Σμιντ απέρριψε την πρόταση για ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Google επειδή ήταν πεπεισμένος η Microsoft θα εκμηδένιζε ένα τέτοιο προϊόν και δεν θα είχε μέλλον.

Ωστόσο, ο Πέιτζ και ο Μπριν δεν τον άκουσαν και στρατολόγησαν πρώην προγραμματιστές του Firefox για να αναπτύξουν μια δοκιμαστική έκδοση του Chrome. Αυτοί οι προγραμματιστές ενημέρωσαν αργότερα τον Σμιντ για το νέο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, μη αφήνοντας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google άλλη από το να το εγκρίνει.

Η Google κυκλοφόρησε το Chrome το 2008, το οποίο ξεπέρασε τη βάση χρηστών του Internet Explorer το 2012 και έγινε το αγαπημένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού σε όλο τον κόσμο.

2015: Η Microsoft ξαναχτυπά λανσάροντας τον Edge

microsoft edge

Η Microsoft δεν μπορούσε παρά να παρακολουθήσει με τρόμο το μερίδιο χρηστών του Internet Explorer να πέφτει κατακόρυφα.

Καθώς ο Internet Explorer πάλευε να ανταγωνιστεί τον Chrome, αναδιπλώθηκε και κυκλοφόρησε το 2015 το πρόγραμμα περιήγησης Edge. Μετά από λίγο αργό ξεκίνημα, και κάποια ασταθή βήματα ο Edge έχει μεγαλώσει αφότου η Microsoft το μετέτρεψε σε μηχανή Chromium.

Ωστόσο, ο Chrome εξακολουθεί ακόμα να έχει πολύ μεγαλύτερη βάση χρηστών από τον Edge.

2020: Η HTML 5 αντικαθιστά το Adobe Flash

Το Adobe ήταν κάποτε η κυρίαρχη μορφή περιεχομένου πολυμέσων στον Παγκόσμιο Ιστό. Χρησιμοποιήθηκε για την προσθήκη περιεχομένου πολυμέσων, όπως κινούμενα σχέδια και βίντεο, σχεδόν σε όλους τους ιστότοπους. Πολλά παιχνίδια ιστοτόπων βασίστηκαν επίσης στο Adobe Flash.

Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν μετά την εισαγωγή της HTML 5, από το 2008 και μετά.

Η HTML 5 είναι η πιο προηγμένη έκδοση HyperText Markup Language που έχει πλέον έχει αντικαταστήσει το Adobe Flash. Ο Steve Jobs σνόμπαρε το Flash στα iPhone της Apple υπέρ της HTML 5. Τα τρωτά σημεία ασφαλείας του Flash ήταν ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην κατάρριψή του. Κατά συνέπεια, η Adobe διέκοψε την υποστήριξη Flash το 2020.

2022-2023: Η έκρηξη του Web 3.0 και ο ερχομός του AI

artificial intelligence

Το Web 3.0 είναι η επόμενη έκδοση του World Wide Web, για την οποία ο Tim Berners-Lee έχει μιλήσει με ειδησεογραφικά κανάλια τα τελευταία χρόνια.

Αυτό είναι το επόμενο στάδιο του ιστού που ο Tim προβλέπει ότι θα είναι πιο αποκεντρωμένο, με σχεδιασμό από κάτω προς τα πάνω. Ο Tim μίλησε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλο μέρος της μελλοντικής εξέλιξης του Ιστού, και θα δούμε την περιήγηση α υποστηρίζεται από πολλούς βοηθούς AI, όπως το ChatGPT κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη, μία τεχνική προσομοίωσης των εγκεφαλικών συνάψεων και συγκρίσεων του ανθρώπινου μυαλού, προβλέπεται να κυριαρχήσει στα επόμενα χρόνια, καθώς θα προσφέρει έτοιμες απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να διαβάζει και να συγκρίνει μία λίστα απαντήσεων και αποτελεσμάτων, ώστε να βγάλει τελικό συμπέρασμα.

Αναμένεται να πάρει το ρόλο ενός βασικού βοηθού, που θα προτείνει ενέργειες (σε πολεμικό πεδίο, σε ερευνητικό επίπεδο, στην καθημερινή ζωή, σε εργασιακή δραστηριότητα κλπ) αλλά και θα παρουσιάζει καινούργιο υλικό, άσχετα αν αυτό θα είναι συνδυασμός υπαρχόντων ιδεών.

Ο Ιστός Άλλαξε τον Κόσμο

robot artificial intelligence world

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι πλέον 34 ετών. Ήταν και παραμένει αναμφίβολα μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του 20ου αιώνα μαζί με αυτοκίνητα, αεροπλάνα, υπολογιστές και τηλεοράσεις.

Η εφεύρεση ενός παγκόσμιου δικτύου ιστοτόπων εγκαινίασε μια νέα επανάσταση στις επικοινωνίες και τις πληροφορίες σε όλο τον κόσμο. Έσπασε το μονοπώλιο της 4η εξουσίας (της δημοσιογραφίας) και έδωσε βήμα ομιλίας σε όλους τους ανθρώπους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).