Σε παλαιότερη δημοσίευση είχαμε αναφέρει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η πρεσβεία του Ισημερινού με τον ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange.
Η πρεσβεία είχε θέσει όρους στον ιδρυτή του WikiLeaks για μπορέσει να συνεχίσει να ζει μέσα στο κτίριο του Ισημερινού στο Λονδίνο όπως έκανε τα τελευταία έξι χρόνια. Βασική προϋπόθεση ήταν να σταματήσει να δημοσιεύει tweets με πολιτικά σχόλια στο Twitter.
“Ας μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες του ασύλου τον εμποδίζουν να μιλάει για πολιτική ή να παρεμβαίνει στην πολιτική άλλων χωρών”, δήλωσε τότε ο Lenín Moreno στην Deutsche Welle.
O Ισημερινός λοιπόν σήμερα αποφάσισε την άρση του καθεστώτος ασύλου, πετώντας ουσιαστικά την Julian Assange στον δρόμο. Λίγα λεπτά μετά την εκδίωξή του από την πρεσβεία, οι Βρετανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks, με πρόσχημα το σκάνδαλο των offshore εταιρειών με τα INAPapers.
Δείτε το βίντεο
https://www.facebook.com/RTUKnews/videos/403913447065061/
Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.
Σύμφωνα με την Guardian, ο Ισημερινός έχει διαθέσει πάρα πολλά χρήματα για την προστασία του Assange. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας έχει δαπανήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του. Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται η πληρωμή μιας εταιρείας ασφάλειας και μυστικών πρακτόρων για την παρακολούθηση των επισκεπτών του Assange, καθώς και για την τήρηση φακέλων για τα στελέχη της πρεσβείας και τις Βρετανικές υπηρεσίες.
Ο Assange επίσης, τα τελευταία χρόνια φέρεται να έχει ευθυγραμμιστεί με περιθωριακές ομάδες και προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ξενοφοβικού Nigel Farage, μελών της εκστρατείας του Donald Trump, εκπροσώπων Ευρωπαϊκών εθνικιστικών ομάδων και ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού επιμένει ότι η χώρα του δεν δέχεται καμία πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες χώρες που ενδέχεται να έχουν συμφέρον να σιωπήσουν τον Julian Assange. Απλά όπως είχε αναφέρει στην Deutsche Welle ο Assange: “ξεπέρασε τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης”.