Οι καλύτεροι δωρεάν ιστότοποι για να μάθετε κώδικα Μορς

Δείτε σε αυτό το άρθρο τους πέντε καλύτερους και δωρεάν ιστότοπους που θα σας βοηθήσουν να μάθετε τον κώδικα Μορς.

morse code machine

Ανεξάρτητα από το πόσο παλιός είναι, ο παραδοσιακός κώδικας Μορς (Morse) εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Αυτό το σύστημα κουκκίδων και παύλων πάντα αποδεικνύεται πολύ βολικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν η σύγχρονη τεχνολογία αποτυγχάνει. Οι ραδιοερασιτέχνες άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να μάθουν Μορς για να πάρουν τον πτυχίο τους, αφού στις ραδιοεπικοινωνίες ο κώδικας Μορς θα περάσει και θα φτάσει στον προορισμό του, όταν όλα τα άλλα μέσα αποτύχουν.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε με αυτήν την κρυπτική γλώσσα, εδώ είναι μερικοί από τους καλύτερους ιστότοπους για να μάθετε τον κώδικα Μορς, καθώς τα μαθήματα που προσφέρουν είναι τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους.

Τι είναι ο κώδικας Μορς;

morse,μορς,code
Το αλφάβητο του Κώδικα Μορς. 1922

Ο κώδικας Morse είναι μια μορφή τηλεπικοινωνίας που εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1830 από τον Samuel FB Morse. Χρησιμοποιείται για την κωδικοποίηση χαρακτήρων σε τυποποιημένες ακολουθίες δύο διακριτών διάρκειων σήματος. Αυτές οι διάρκειες σήματος ονομάζονται κουκκίδες και παύλες (dots και dashes).

Ο διεθνής κώδικας Μορς αποτελείται από 26 βασικά λατινικά γράμματα, ένα τονισμένο γράμμα È, τους αραβικούς αριθμούς από το 0 έως το 9 και ένα μικρό σύνολο σημείων στίξης και διαδικαστικών σημείων. Επιπρόσθετα υπάρχει και ο Ελληνικός κώδικας Μορς, καθώς και αντίστοιχα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Χρησιμοποιείται ακόμη ο κώδικας Μορς το 2022;

Ο κώδικας Μορς εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές θέμα μεταξύ των ραδιοερασιτεχνών παγκοσμίως. Εκτός από αυτό, η απλότητά του επιτρέπει τη μετάδοσή του μέσω διαφόρων συσκευών, καθιστώντας το έναν πολύ αξιόπιστο τρόπο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Αν και έχει χάσει μέρος της σημασίας του με την τεχνολογία, παραμένει επίκαιρο το 2022.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθετε τον κώδικα Μορς;

morse,μορς,code

Συνήθως, χρειάζονται μόνο ένας έως δύο μήνες για να μάθετε τον κώδικα Μορς, αρκετά για να γράφετε λέξεις με ρυθμό 10 έως 15 wpm (λέξεις το λεπτό). Με αρκετό χρόνο και εξάσκηση, θα μπορείτε να αναγνωρίζετε τις λέξεις στο σύνολό τους.

Πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει ο κώδικας Μορς;

Ο κώδικας Μορς μπορεί να μεταδοθεί σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η τυπική ταχύτητα αυτού του κώδικα είναι 4 bit/sec στο μέγιστο, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολο τον εντοπισμό, τη λήψη και την αποκρυπτογράφηση σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Παραμένει ακόμα σημαντικός τρόπος επικοινωνίας όταν η φωνή δεν μπορεί να “περάσει”, καθώς ένα απλό μπιπ μπορεί να τα ταξιδέψει εκεί που δεν φτάνει καμία διαμόρφωση ήχου.

Διαβάστε σχετικά: Morse σε λέξεις με το Gboard: Μάθετε Morse σε μια ώρα

Σκέφτεστε να ασχοληθείτε ως ραδιοερασιτέχνης; Θέλετε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας; Μπορεί ακόμη και να θέλετε απλώς να επικοινωνείτε κρυφά. Εάν κάποιο από αυτά σας περιγράφει, δείτε πως να μάθετε τα βασικά του κώδικα Μορς.

1. Learn Morse Code

learnmorsecode morse

Αν ψάχνετε για έναν εύκολο στην κατανόηση και πρακτικό τρόπο για να ξεκινήσετε με τον κώδικα Μορς, το Learnmorsecode.com είναι ένα καλό σκαλοπάτι. Παρόλο που ο ιστότοπος έχει μια πολύ βασική διάταξη, παρουσιάζει συμπαγείς πληροφορίες.

Έχει απλά κείμενα που σας λένε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε. Επιπλέον, προσφέρει ένα γράφημα για την αποκωδικοποίηση Morse και αρχεία ήχου MP3 για την κωδικοποίηση Morse. Το γράφημα αυτό είναι σαν ένα δέντρο με κλαδιά και για κάθε κουκκίδα και παύλα και παρέχει έναν «χάρτη» με όλα τα γράμματα του αγγλικού αλφάβητου. Ξεκινήστε από την κορυφή όταν αρχίσει το ηχητικό σήμα και συνεχίστε να κατεβαίνετε τον πίνακα μέχρι να τελειώσουν τα μπιπ.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ξεκινήσετε με την αποκωδικοποίηση λέξεων γράμμα προς γράμμα και μετά από λίγη εξάσκηση, θα μπορείτε τελικά να αποκωδικοποιήσετε πλήρεις προτάσεις σε κώδικα Μορς.

Ο ιστότοπος παρέχει ένα σύνολο 36 αρχείων ήχου MP3, ένα για κάθε γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου και τους αριθμούς από το 0-9. Υπάρχουν πολλά ηχητικά σήματα ενός δεδομένου συμβόλου σε κάθε αρχείο ήχου, ξεκινώντας από αργά έως γρήγορα, έτσι ώστε ένας αρχάριος να μπορεί εύκολα να καταλάβει.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα είναι αρκετά περιορισμένη από άποψη ευελιξίας, καθώς μπορεί να σας διδάξει μόνο τα βασικά και δεν προσφέρει καμία πλατφόρμα για εξάσκηση.

2. LCWO.net

lcwo morse

Το LCWO είναι ένας άλλος απλός ιστότοπος που χρησιμοποιεί τη μέθοδο Koch για να διδάξει τον κώδικα Μορς. Απαιτεί να εγγραφείτε για έναν δωρεάν λογαριασμό, αλλά μπορείτε να ξεπεράσετε τη σελίδα σύνδεσης, συμπληρώνοντας απλά «test» στο πεδίο ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης.

Υπάρχουν συνολικά 40 μαθήματα με τη μέθοδο Koch που απευθύνονται σε αρχάριους. Αυτή η μέθοδος απαιτεί να ξεκινήσετε μαθαίνοντας δύο σύμβολα του Morse, στη συνέχεια όταν είστε άνετοι με τα δύο προηγούμενα να προσθέσετε ένα τρίτο, μετά ένα τέταρτο και ούτω καθεξής. Διαθέτει επίσης ένα εργαλείο που ονομάζεται MorseMachine που παρέχει εξάσκηση αρχείων MP3, το οποίο σας βοηθά να εκπαιδεύσετε το αυτί σας στον κώδικα.

Επιπλέον, θα βρείτε πολλά τεστ εξάσκησης ταχύτητας, όπως Ομάδες Κώδικα, Εκπαίδευση απλού κειμένου, Εκπαίδευση διακριτικού κ.λπ. Αυτό που κάνει το LCWO διαφορετικό από άλλους ιστότοπους είναι ότι μπορείτε να συγκρίνετε τις βαθμολογίες των δοκιμών σας με άλλους και να μετρήσετε την ευχέρεια σας.

Υπάρχει επίσης ένα φόρουμ στον ιστότοπό τους, και παρόλο που δεν έχει ενημερωθεί εδώ και μερικά χρόνια, εξακολουθεί να είναι μια ενεργή κοινότητα ανθρώπων με την οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε.

Επίσης αυτός ο ιστότοπος είναι εξαιρετικός για άτομα που έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία στο Morse, καθώς περιέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα εργαλεία και δοκιμές. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης και να τις δοκιμάσετε.

Ο ιστότοπος μιλάει Ελληνικά, καθώς και πολλές άλλες γλώσσες.

3. The National Association for Amateur Radio

arrl morse

Το National Associate For Amateur Radio ή απλά το ARRL (Εθνική Ένωση Ραδιοερασιτεχνών), είναι ένας πολύ απλός ιστότοπος με πολλούς πόρους που σας βοηθούν να μάθετε τον κώδικα Μορς. Περιλαμβάνει μια πλήρη βιβλιοθήκη αρχείων MP3 για 26 γράμματα, 10 αραβικούς αριθμούς και σημεία στίξης. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό χωρίς να χρειάζεται να εγγραφείτε πουθενά.

Κάθε αρχείο αναπαράγεται με ρυθμό 10 wpm (λέξεις ανά λεπτό), που είναι η κατάλληλη ταχύτητα για αρχάριους και μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη αυτών των αρχείων για να τα αποθηκεύσετε εκτός σύνδεσης. Ωστόσο, τα αρχεία MP3 είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του κώδικα Μορς ή για το πώς λειτουργούν τα ραδιόφωνα HAM, το ARRL θα σας καλύψει. Διαθέτει επίσης ένα ενεργό φόρουμ όπου μπορείτε να αλληλεπιδράσετε, να κάνετε ερωτήσεις και να δημιουργήσετε τη δική σας κοινότητα ανθρώπων με ομοϊδεάτες.

4. AA9PW

aa9pw morse

Το AA9PW είναι ένας άλλος εξαιρετικός ιστότοπος που προσφέρει πολλούς τρόπους για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας. Είναι μια πλατφόρμα φιλική προς τους αρχάριους που σας επιτρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν και μπορεί να σας μετατρέψει από αρχάριο σε ειδικό στον κώδικα Μορς.

Το AA9PW διδάσκει τον Μορς χρησιμοποιώντας διαφορετικά επίπεδα, με κάθε επίπεδο να αυξάνεται σε δυσκολία. Το πρώτο επίπεδο είναι η μέθοδος Koch, όπου ξεκινάτε μαθαίνοντας δύο χαρακτήρες και στη συνέχεια προσθέτετε έναν ακόμη χαρακτήρα καθώς μαθαίνετε τους προηγούμενους. Το δεύτερο επίπεδο είναι τα σημεία στίξης.

Το τρίτο επίπεδο συνδυάζει γράμματα, αριθμούς και σημεία στίξης. Τέλος, το τελευταίο επίπεδο είναι μια πρακτική της εξέτασης FCC που απαιτείτε για να αποκτήσετε την άδεια ραδιοφώνου Ham.

Μπορείτε επίσης να ολοκληρώσετε ασκήσεις επιλέγοντας ένα τεστ και κάνοντας κλικ στο κουμπί «Δημιουργία κώδικα Μορς» στον ιστότοπο για να ακούσετε τους κωδικοποιημένους ήχους. Προσαρμόστε την ταχύτητα δοκιμής σας από 10 έως 25 wpm.

Επιπλέον, μπορείτε να ορίσετε παραμέτρους όπως πόσες ομάδες κειμένου αποστέλλονται κάθε φορά και πολλά άλλα. Είναι ένας ωραίος τρόπος να αμφισβητήσετε την αυθεντία του εαυτού σας και να εξασκηθείτε στο Μορς ενάντια στο χρόνο.

5. Morse Code World

morsecode world morse

Το Morse Code World είναι μια από τις πιο λεπτομερείς πλατφόρμες εκμάθησης και εκπαίδευσης. Ο ιστότοπος είναι πολύ φιλικός προς το χρήστη και μπορείτε εύκολα να πλοηγηθείτε στους διαδικτυακούς πόρους που προσφέρουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Μορς. Το πρόγραμμα εκμάθησης αναλύεται σε δύο μέρη: στο Διεθνές Μορς και στην Αμερικάνικη έκδοση.

Το Morse Code World διαθέτει μια ποικιλία εργαλείων που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το Morse, συμπεριλαμβανομένου ενός μεταφραστή Morse που μετατρέπει το κείμενο σε ηχητικές ή οπτικές τελείες και παύλες. Αυτός ο μεταφραστής παρέχει προσβασιμότητα σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, καθώς μπορούν να ρυθμίσουν το smartphone τους να δονείται ή να αναβοσβήνει η οθόνη τους για να μεταφέρει τα μηνύματά τους σε Morse.

Μπορείτε να γράψετε ένα κείμενο και να το στείλετε ηχητικά σε ένα φίλο σας μέσω των social media. Πολύ εύκολα βρήκα πως γράφετε και ακούγετε το όνομά μου σε κώδικα Μορς:
dimitris = -.. .. -- .. - .-. .. ...

Έχει επίσης έναν αποκωδικοποιητή που θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε το Morse σε ευανάγνωστο κείμενο ή να χρησιμοποιήσετε μια λειτουργία keyer για να μετατρέψετε το πληκτρολόγιό σας σε κουμπιά Morse για να κωδικοποιήσετε το δεδομένο κείμενο. Αυτές οι δυνατότητες σάς βοηθούν να συνηθίσετε τους χρονισμούς στο Morse για να αυξήσετε την ταχύτητα και την ακρίβεια.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.111 εγγεγραμμένους.
morse,μορς,code

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).