Τι να κάνετε εάν ρίξετε νερό ή καφέ στο laptop σας

Το laptop και τα υγρά είναι ένας κακός συνδυασμός, αλλά συχνά συμβαίνουν ατυχήματα. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτά συμβαίνουν στους άλλους, αλλά δυστυχώς για όλους έρχεται η κακιά στιγμή. Δείτε το πρέπει να κάνετε για να σώσετε ότι μπορεί να σωθεί.

Όταν θα δείτε το αγαπημένο σας laptop να είναι πασαλειμένο με νερό, coca cola, μπύρα, πορτοκαλάδα ή καφέ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να απενεργοποιήσετε το μηχάνημά σας και, στη συνέχεια, να αφαιρέστε το καλώδιο τροφοδοσίας και την μπαταρία, αν είναι δυνατόν.

Προειδοποίηση: Η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό δεν ταιριάζουν. Μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή βλάβη στον εαυτό σας ή να προκαλέσετε περαιτέρω ζημιά στον υπολογιστή σας. Πριν αγγίξετε το laptop σας, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας και η περιοχή (ή το κουμπί) που θα ακουμπήσετε είναι εντελώς στεγνά.

Απενεργοποιήστε τώρα!
Για όσους από εσάς διαβάσατε αβίαστα τα παραπάνω, θα το πούμε άλλη μία φορά: απενεργοποιήστε τον φορητό υπολογιστή σας και αφαιρέστε αμέσως το καλώδιο τροφοδοσίας. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι (στα περισσότερα μοντέλα) να πατήσετε και να κρατήσετε πατημένο το κουμπί λειτουργίας έως ότου η οθόνη κλείσει. Όσο περισσότερο περιμένετε να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα σοβαρής καταστροφής του.

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει αφαιρούμενη μπαταρία, αφαιρέστε την, στεγνώστε την και, στη συνέχεια, τοποθετήστε την κάπου ασφαλές. Εάν χύσατε πολύ υγρό στο πληκτρολόγιό σας, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε τον φορητό υπολογιστή σας με την όψη προς τα κάτω σε μια πετσέτα με το καπάκι ανοιχτό (όπως ένα ανάποδο V). Αυτό επιτρέπει στα σταγονίδια να στραγγίζουν πριν φτάσουν στα ευαίσθητα μέρη που βρίσκονται στο εσωτερικό.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού του υπολογιστή μπορεί να επιβιώσει σε νερό, με την προϋπόθεση ότι η τροφοδοσία είναι απενεργοποιημένη. Απενεργοποιώντας το σύστημα και αφαιρώντας την μπαταρία, αν είναι δυνατόν, έχετε να καλή πιθανότητα να αποκόψετε το κύκλωμα που θα μπορούσε να υποστεί ένα δυσάρεστο ηλεκτρικό σοκ και να καταστρέψει τον φορητό υπολογιστή σας.

Θυμηθείτε, εκτός από τα ίδια τα πλήκτρα, υπάρχουν πολλά στοιχεία ενσωματωμένα στη διάταξη πληκτρολογίου που θα μπορούσαν να έχουν ήδη καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένων των ηχείων και του trackpad. Πολλοί φορητοί υπολογιστές, όπως τα MacBooks, έχουν ένα σύστημα ψύξης μεταξύ του πλαισίου και του καπακιού στο οποίο μπορεί να εισέλθει υγρό.

Τι να κάνετε μετά
Αυτό που κάνετε στη συνέχεια εξαρτάται από το φορητό υπολογιστή που έχετε, πόσο χρονών είναι και πόσο άνετα είστε με το άνοιγμα του πλαισίου για πρόσβαση στα εσωτερικά εξαρτήματα.

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας είναι υπό εγγύηση, το άνοιγμα του πλαισίου πιθανότατα θα την ακυρώσει. Θα μπορούσε κάποιος βέβαια να υποστηριχθεί ότι το να χυθεί υγρό σε φορητό υπολογιστή επίσης ακυρώνει την εγγύηση, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας. Το πρώτο βήμα για ένα laptop με εγγύηση λογικά πρέπει να είναι ο κατασκευαστής. Επικοινωνήστε με την εταιρεία και δείτε τι μπορούν να κάνουν για εσάς και αν συνεχίζουν να τον δέχονται σε εγγύηση. Μην τους πείτε ψέμματα, ότι και καλά δεν ξέρετε τι έπαθε. Οι τεχνικοί έχουν δει άπειρα μηχανήματα και βλάβες και εύκολα μπορούν να καταλάβουν τι έγινε, μέχρι και είδος υγρού έπεσε.

Αν τους πείτε την αλήθεια, ίσως να μπορέσουν να το ελέγξουν δωρεάν, αλλά πιθανά το κόστος τυχόν επισκευών και ανταλλακτικών θα πρέπει να το καλύψετε εσείς.

Εάν ο υπολογιστής σας δεν είναι σε εγγύηση (ή δεν σας ενδιαφέρει), ίσως θελήσετε να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας. Δυστυχώς, δεν μπορούν να ανοίξουν εύκολα όλοι οι φορητοί υπολογιστές. Ειδικότερα, οι φορητοί υπολογιστές της Apple και της Microsoft έχουν πολύ χαμηλές βαθμολογίες επισκευής στο iFixit, αφού οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κόλλες κατά την συναρμολόγησή τους.

Σε ορισμένες συσκευές είναι πολύ δύσκολο να μπείτε στο εσωτερικό τους, ενώ άλλες συναρμολογούνται με τέτοιο τρόπο ώστε το άνοιγμα του πλαισίου να είναι σε μεγάλο βαθμό, άσκοπη προσπάθεια.

Πραγματοποιήστε αναζήτηση στον ιστό για το συγκεκριμένο μοντέλο, ψάχνοντας για τον τρόπο ανοίγματος του πλαισίου. Μην αρκεστείτε στο πρώτο βίντεο ή οδηγία. Βρείτε 2-3 διαφορετικά και συγκρίνεται τις προτάσεις τους, ώστε να έχετε μία γενικότερη εικόνα του τι θα συναντήσετε. Τα αποτελέσματα θα σας δώσουν κάποια ένδειξη για το πόσο εύκολη (ή όχι) είναι η επισκευή του φορητού σας υπολογιστή. Εάν αισθάνεστε άνετα, μπορείτε να ανοίξετε το πλαίσιο και να προσπαθήσετε να στεγνώσετε την τυχόν υγρασία.

Επιλογή 1: Ανοίξτε το πλαίσιο
Εάν έχετε αποφασίσει να ανοίξετε το πλαίσιο, μπορείτε να εκτιμήσετε μόνοι σας τη ζημιά. Εάν ρίξατε μόνο νερό, τα εξαρτήματα θα στεγνώσουν και μπορούν να δοκιμαστούν εύκολα. Εάν χύσατε κάτι κολλώδες ή ζαχαρούχο, όπως ένα αναψυκτικό ή μπύρα, τα εξαρτήματα πιθανότατα θα χρειαστούν τον κατάλληλο καθαρισμό, από κάποιον ειδικό.

Εάν αισθάνεστε άνετα, αφαιρέστε ορισμένα μέρη του laptop για να τον στεγνώσετε πιο εύκολα. Αφού καταφέρατε και ανοίξατε το καπάκι είναι αρκετά εύκολο να αποσυνδέσετε και να αφαιρέσετε το SSD ή το σκληρό δίσκο, καθώς και τις μνήμες RAM. Για καλό και για κακό, τραβήξτε μια φωτογραφία πριν ξεκινήσετε, ώστε να έχετε μια αναφορά για την επανασυναρμολόγηση.

Στεγνώστε οποιαδήποτε εμφανή υγρασία στο φορητό υπολογιστή και στα εξαρτήματα με ένα καθαρό πανί χωρίς χνούδι (το χαρτί κουζίνας ή οι χαρτοπετσέτες λειτουργούν καλά).

Τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή σας και τα τυχόν εξαρτήματα που αφαιρέσατε, σε ξηρό, ευάερο σημείο για τουλάχιστον 48 ώρες. Μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών, θερμαντήρα ή οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας για να στεγνώσετε τον φορητό υπολογιστή σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά.

Όταν τα πάντα είναι στεγνά, μπορείτε να επανασυναρμολογήσετε τον laptop σας και να προσπαθήσετε να τον ενεργοποιήσετε.

Επιλογή 2: Πηγαίνετε το για επισκευή
Κάθε τοπικό κατάστημα επισκευής φορητών υπολογιστών μπορεί να ρίξει μια ματιά στον βρεγμένο υπολογιστή σας και να σας ενημερώσει εάν πρέπει να αντικατασταθούν τυχόν εξαρτήματα. Μπορούν επίσης να ανοίξουν το μηχάνημα και να το στεγνώσουν για εσάς. Φυσικά, δεν θα το κάνουν δωρεάν. Θα χρεωθείτε για εργασία και τυχόν ανταλλακτικά που πρέπει να αντικατασταθούν.

Εάν διαθέτετε φορητό υπολογιστή Apple, η Apple πιθανότατα θα χρεώσει πολύ περισσότερα για την επισκευή από ένα μη εξουσιοδοτημένο κατάστημα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Apple και τα εξουσιοδοτημένα κέντρα σέρβις της, χρησιμοποιούν γνήσια ανταλλακτικά. Μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα πηγαίνοντας αλλού, αλλά τα ανταλλακτικά ενδέχεται να μην έχουν την ίδια ποιότητα.

Επιλογή 3: Αφήστε το απενεργοποιημένο και περιμένετε
Αν απλώς ρίξατε λίγο νερό στον laptop σας τότε αξίζει το κόπο να του δώσετε λίγο χρόνο για να στεγνώσει. Το ίδιο ισχύει αν νομίζετε ότι μπήκε πολύ λίγο υγρό στο εσωτερικό του πλαίσιο. Απλώς ανοίξτε το καπάκι του φορητού υπολογιστή και τοποθετήστε το προς τα κάτω σε μια πετσέτα (όπως ένα ανάποδο V), ώστε να μπορεί να στραγγίξει οποιαδήποτε υγρασία.

Τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή σε ξηρό, ευάερο μέρος και περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν προσπαθήσετε να τον ενεργοποιήσετε. Εάν τα κάνετε όλα αυτά αρκετά γρήγορα από την στιγμή που έπεσε το νερό, ενδέχεται να μην υπάρχει καθόλου ζημιά. Αν χύσατε κάτι κολλώδες, το πληκτρολόγιό σας, τουλάχιστον, πιθανά να έχει επηρεαστεί.

Πώς να διορθώσετε τα κολλημένα πλήκτρα
Η καλύτερη λύση για τα πλήκτρα που κολλάνε είναι ο καθαρισμός των πλήκτρων ένα προς ένα. Σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές, μπορείτε να ανοίξετε τα πληκτρολόγια αρκετά εύκολα για να φτάσετε στον από κάτω μηχανισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι ισοπροπυλικής αλκοόλης και ένα βαμβάκι για να αφαιρέσετε ακόμη και την πιο κολλώδη ουσία. Το αλκοόλ θα εξατμιστεί γρήγορα.

Προτού το δοκιμάσετε, βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής σας είναι απενεργοποιημένος, αποσυνδεδεμένος και ότι έχουν αφαιρεθεί τυχόν μπαταρίες, εάν είναι δυνατόν.

Ψεκάστε ή ρίξτε λίγο ισοπροπυλική αλκοόλη στα πλήκτρα που επηρεάζονται και, στη συνέχεια, πατήστε κάθε πλήκτρο επανειλημμένα για να εισέλθει το αλκοόλ στον μηχανισμό. Όσο πιέζετε, τόσο πιο χαλαρό θα πρέπει να γίνει το πλήκτρο. Ωστόσο, μην χρησιμοποιείτε υπερβολικό αλκοόλ.

Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία μέχρι τα πλήκτρα να μην είναι τόσο κολλώδη. Θα πρέπει να βελτιώσει την αίσθηση των τυχόν επηρεαζόμενων πλήκτρων, αλλά λάβετε υπόψη ότι δεν είναι πλήρης διόρθωση, καθώς δεν θα αφαιρέσει εντελώς το κολλώδες υπόλειμμα.

Εάν το πληκτρολόγιο σας είναι εντελώς κατεστραμμένο, συμβουλευτείτε το διαδίκτυο για να δείτε αν υπάρχει καινούργιο και πόσο θα κοστίσει. Σε αρκετά μοντέλα κυκλοφορούν και πληκτρολόγια τρίτων κατασκευαστών σε αρκετά οικονομικότερη τιμή. Από την άλλη έχετε πάντα την δυνατότητα να πάτε το μηχάνημα σας σε ένα κατάστημα επισκευής και να τους αφήσετε να το χειριστούν αυτοί.

Μην χρησιμοποιείτε ρύζι
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το ρύζι δεν είναι το καλύτερο πράγμα για να στεγνώσουν τα υγρά από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Δεν επιταχύνει τη διαδικασία ξήρανσης. Και, εάν βάλετε κόκκους ρυζιού στο σύστημα ψύξης ή στις θύρες USB, θα σας προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από την αρχική διαρροή. Σας προτείνουμε να βράσετε και να φάτε το ρύζι, αντί να κάνετε οτιδήποτε άλλο με αυτό.

Αποφυγή διαρροών στο μέλλον
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μελλοντικές ζημιές είναι να μην το έχετε κοντά του φαγητό και ποτό. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κάλυμμα πληκτρολογίου, το οποίο λειτουργεί ως μία αδιάβροχη μεμβράνη που εμποδίζει τη διέλευση υγρών. Δεν είναι 100% αποτελεσματικό, δεδομένου ότι οι αεραγωγοί για το σύστημα ψύξης πρέπει να είναι ανοικτοί. Θα επηρεάσουν επίσης αρνητικά την πληκτρολόγηση.

Αν πάντως είστε επιρρεπής στο να καταστρέφετε φορητούς υπολογιστές με διάφορα υγρά, ίσως τελικά είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα κάλυμμα πληκτρολογίου.

Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε τον φορητό υπολογιστή σας κάπου ψηλά και να χρησιμοποιήσετε εξωτερικό πληκτρολόγιο και ποντίκι. Αυτό προσφέρει το πρόσθετο πλεονέκτημα της βελτίωσης της στάσης του σώματος σας, επειδή δεν θα χρειαστεί να έχετε το κεφάλι σας προς τα κάτω για να δείτε την οθόνη. Δυστυχώς, αυτή η συμβουλή ισχύει μόνο για χρήση στο σπίτι και στο γραφείο.

Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένης και της σειράς ThinkPad της Lenovo, διαθέτουν «αδιάβροχα» πληκτρολόγια για να αποτρέπεται η διαρροή υγρασίας σε περίπτωση ατυχήματος. Εάν έχετε χαλάσει πολλούς φορητούς υπολογιστές ρίχνοντας ποτά ή άλλα πράγματα πάνω τους, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να αποκτήσετε έναν που να έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε περισσότερη κατάχρηση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.111 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).