Κανόνες και πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια και σκέιτ

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Δεκεμβρίου έθεσε το Υπουργείο Μεταφορών τους κανόνες και τα πρόστιμα για τα οχήματα μικροκινητικότητας.

e-scooter

Κανόνες κυκλοφορίας, αλλά και πρόστιμα που κυμαίνονται από 20 έως 300 ευρώ, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τους χρήστες των οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια, τα τροχοπέδιλα (rollers), οι τροχοσανίδες (skate boards) και τα αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (π.χ. Segway).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» που τέθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου σε δημόσια διαβούλευση, μπαίνουν πλέον κανόνες για την αστική κίνηση των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ).

Προβλέπει την ένταξη των ΕΠΗΟ σε μία εκ των δύο βασικών κατηγοριών, ανάλογα με την ταχύτητα που αυτό μπορεί να αναπτύσσει (βάσει των προδιαγραφών κατασκευής του):

  • Τα οχήματα που η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, τα οποία θα κυκλοφορούν όπου κυκλοφορούν και οι πεζοί
  • Τα οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, αλλά δεν ξεπερνά τα 25 χλμ/ώρα, και τα οποία θα κυκλοφορούν όπου κυκλοφορούν τα ποδήλατα.

Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία όλων των ΕΠΗΟ, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες, δηλαδή άνω των 50 χλμ./ώρα. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, θα τιμωρείται ο εισαγωγέας με πρόστιμο 100 ευρώ αλλά και ο απλός οδηγός με πρόστιμο 40 ευρώ. Τα πρόστιμά αυτά διπλασιάζονται αν το ΕΠΗΟ ξεπερνάει τα 35 χλμ./ώρα.

Προβλέπεται η επιβολή προστίμου 80 ευρώ αν το οδηγήσετε σε δρόμο που το όριο του είναι πάνω από τα 50 χλμ./ώρα (για παράδειγμα στην λεωφόρο Συγγρού).

Και έχει και άλλα. Το όριο ηλικίας για την οδήγηση ενός ηλεκτρικού πατινιού ορίζεται στα 12 χρόνια και για την οδήγηση ενός ΕΠΗΟ με ανώτατη ταχύτητα έως 25 χλμ/ώρα, τα 15 χρόνια. Οι οδηγοί πατινιών από 12 ετών και πάνω, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, διαφορετικά θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 20 ευρώ!!.

Στις υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων, προβλέπονται η χρήση εγκεκριμένου τύπου προστατευτικού κράνους, κανονικά δεμένο. Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Ακόμα, απαγορεύεται οι οδηγοί να φορούν ακουστικά συνδεδεμένα ενσύρματα με ηχητικές συσκευές (επιτρέπονται ακουστικά με ασύρματη σύνδεση), καθώς επίσης η χρήση κινητού τηλεφώνου εν κινήσει εάν δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση. Τα ΕΠΗΟ επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με συσκευή ηχητικής προειδοποίησης, με σύστημα τροχοπέδησης, με ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα κόκκινο φως και αντανακλαστικό στοιχείο πίσω.

Όσο αναφορά το παρκάρισμα προβλέπονται τα εξής: Για τα ΕΠΗΟ προβλέπεται ότι κατ’ εξαίρεση, τα δίτροχα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς καλάθι, καθώς και τα ηλεκτρικά πατίνια, θα μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρα με το άλλο σε διπλή σειρά.

Σε περίπτωση παράνομης μαζικής στάθμευσης ΕΠΗΟ που παραχωρούνται προς χρήση ή ενοικίαση από εταιρίες ενοικίασης, στις εταιρείες – παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Αν η χρήση του χώρου συνεχίζεται και πέραν των πέντε ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, θα βεβαιώνεται νέα παράβαση 300 ευρώ και μετά την πάροδο του δεύτερου πενταώρου τα ΕΠΗΟ οχήματα θα απομακρύνονται.

Πάντως από ότι καταλάβαμε δεν θα απαιτείται και η κατοχή διπλώματος οδήγησης για τα ηλεκτρικά πατίνια. Πάλι καλά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.110 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).