Τι κάνουμε πριν και αφού μας κλέψουν το κινητό μας

Εκατομμύρια τηλέφωνα κλέβονται κάθε χρόνο και υπάρχει πιθανότητα να είναι το δικό σας ένα από αυτά. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε τι πρέπει να κάνετε εάν το τηλέφωνό σας κλαπεί.

 

Ενεργοποίηση απομακρυσμένης παρακολούθησης

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση (ονομάζεται “Εύρεση της συσκευής μου” στο Android και “Εύρεση του iPhone μου” στο iOS) σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε την τοποθεσία ενός τηλεφώνου και να διαγράφετε από απόσταση τα του. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνό σας αν λείπει ή να διαγράψετε τα δεδομένα του αν κλαπεί.

Στο Android, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, ανοίξτε την επιλογή Google, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα “Ασφάλεια” και ενεργοποιήστε την επιλογή “Εύρεση της συσκευής μου”. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθείτε το τηλέφωνό σας ή να διαγράψετε τα δεδομένα του από την ιστο Εύρεση του τηλεφώνου σας .

Στο iPhone, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, πατήστε το Apple ID σας (το όνομά σας), ανοίξτε τις “Ρυθμίσεις iCloud” και ενεργοποιήστε την επιλογή “Εύρεση του iPhone μου”. Τώρα, μπορείτε να παρακολουθείτε ή να κλείσετε το τηλέφωνό σας από τον ιστότοπο iCloud .

Χρησιμοποιήστε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης

Ένας περίπλοκος κωδικός πρόσβασης ς μπορεί να είναι αρκετά δύσκολος στην καθημερινότητά σας αν λειτουργείτε συχνά τη συσκευή σας, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τους κλέφτες να “ψάξουν” το τηλέφωνό σας. Προσπαθήστε να ορίσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης σε όλες τις σας. Στην ιδανική περίπτωση, ένας κωδικός πρόσβασης πρέπει να περιέχει κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.

Εάν δεν θέλετε να πληκτρολογείτε έναν περίπλοκο κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, ενεργοποιήστε τον βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας. Το Face ID και η σάρωση ίριδας ή δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι αρκετά ασφαλείς επιλογές.

Ορισμός ιδιωτικών ειδοποιήσεων

Εάν ανησυχείτε για περίεργους που διαβάζουν μηνύματα κειμένου και ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος σας, μπορείτε να αποκρύψετε το περιεχόμενο αυτών των ειδοποιήσεων από την οθόνη κλειδώματος.

Στο Android , μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, ανοίξτε “Ήχος και Ειδοποιήσεις”, βρείτε την επιλογή “Όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη” και, στη συνέχεια, ορίστε την σε “Απόκρυψη ευαίσθητου περιεχομένου ειδοποιήσεων”. Αν πατήσετε “Να μην εμφανίζονται καθόλου ειδοποιήσεις”, δεν θα βλέπετε ειδοποιήσεις ακόμη και όταν το τηλέφωνό σας είναι ξεκλείδωτο.

Στο iPhone , μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, ανοίξτε το μενού “Ειδοποιήσεις” και πατήστε την επιλογή “Εμφάνιση προεπισκοπήσεων”. Από εδώ, μπορείτε να αποκρύψετε τις προεπισκοπήσεις ειδοποιήσεων στην οθόνη κλειδώματος ή να τις σβήσετε εντελώς.

Εάν διαθέτετε iPhone με Face ID, κρύβει ειδοποιήσεις στην οθόνη κλειδώματος από προεπιλογή μέχρι να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας. Αυτό αποτρέπει έναν κλέφτη να δει ειδοποιήσεις με κωδικούς ασφαλείας χωρίς να ξεκλειδώνει το τηλέφωνό σας.

Ενεργοποίηση συγχρονισμού Cloud

Αν τα δεδομένα στο τηλέφωνό σας είναι πολύτιμα, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε το συγχρονισμό cloud.

Στο Android, μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις”, “Λογαριασμοί και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας” και ενεργοποιήστε την επιλογή “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μου”.

Αυτό δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των επαφών σας, των στοιχείων σύνδεσης και των ρυθμίσεών σας. Στη συνέχεια, κατεβάστε μια εφαρμογή όπως το Dropbox, το Google Drive, ή το Google Photos για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των εγγράφων, των εικόνων και των βίντεό σας.

Στο iPhone, μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις», πατήστε το Apple ID σας (το όνομά σας), ανοίξτε τις «Ρυθμίσεις iCloud», ανοίξτε «iCloud Backup» και ενεργοποιήστε το «iCloud Backup». Όταν αγοράσετε ένα νέο iPhone, η διαδικασία ρύθμισης ρωτά αν θέλετε να επαναφέρετε τις ρυθμίσεις, τις επαφές, τις φωτογραφίες και τα βίντεο σας από το iCloud.

Τι να κάνετε αν το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί

Τώρα που το τηλέφωνό σας διαθέτει έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης, που συγχρονίζεται με το cloud, και είναι προσβάσιμο μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε  αν σας το κλέψουν.

Ακολουθούν ορισμένα επιπλέον βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την πρόσβαση ενός κλέφτη στα ιδιωτικά σας αρχεία, τις επαφές, τις φωτογραφίες και τους λογαριασμούς σας:

  • Παρακολούθηση του τηλεφώνου σας: Μεταβείτε στην ιστοσελίδα Εύρεση τηλεφώνου ή iCloud για να εντοπίσετε το τηλέφωνό σας.
  • Αν έχει κλαπεί, διαγράψτε τα δεδομένα σας: Δεν έχει νόημα να κυνηγήσετε τον κλέφτη. Αν υποψιάζεστε ότι έχει κλαπεί, διαγράψτε τα δεδομένα σας.
  • Πείτε στην κινητής τηλεφωνίας ότι πέσατε θύμα κλοπής: Αφού διαγράψετε το τηλέφωνό σας, επικοινωνήστε με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε για να αναφέρετε ότι η συσκευή σας έχει κλαπεί.
  • Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας: Ακόμα κι αν έχετε ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, καλό θα ήταν να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας. Καλό θα ήταν επίσης να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασής σας (ειδικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των email).
  • Καλέστε την αστυνομία: Εάν είστε 100% σίγουροι ότι το τηλέφωνό σας κλαπεί, αναφέρετέ το στην αστυνομία.

Αν προσέχετε που αφήνετε το τηλέφωνό σας δεν θα σας το κλέψουν. Αν συμβεί όμως τα παραπάνω βήματα μπορεί να φαίνονται λίγο χρονοβόρα, αλλά αξίζουν για να προστατεύσετε το απόρρητό σας.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).