Καρκινογόνος μια γλυκαντική ουσία σε αναψυκτικά διαίτης; αναμένονται ανακοινώσεις

“Καμπανάκι” ειδικών για ένα από τα πιο διαδεδομένα υποκατάστατα ζάχαρης στον κόσμο, το οποίο πρόκειται να κηρυχθεί ως πιθανώς καρκινογόνο από κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγές με γνώση της διαδικασίας.

pagkosmios organismos ygeias

Πρόκειται για την ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης της Coca-Cola μέχρι την τσίχλα Extra της Mars. Αναμένεται να καταχωριστεί τον Ιούλιο ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το ερευνητικό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση του IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της ομάδας, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Ο IARC δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτές οι οδηγίες προέρχονται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα πρόσθετα τροφίμων), παράλληλα με τους κανονισμούς των εθνικών ρυθμιστικών Αρχών.

Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις του IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες -που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές- έφεραν αγωγές. Αυτό έχει οδηγήσει σε επικρίσεις ότι οι αξιολογήσεις του IARC μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.

Η JECFA, η επιτροπή του ΠΟΥ για τις πρόσθετες ουσίες, επίσης επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης φέτος. Η συνεδρίασή της άρχισε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που ο IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή του -στις 14 Ιουλίου.

ethnos.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

αναψυκτικά διαίτης

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).