Επιθέσεις DDoS ως προπέτασμα καπνού για άλλες επιθέσεις

Οι Κατανεμημένες Επιθέσεις Άρνησης Εξυπηρέτησης (Distributed Denial of Service – DDoS) χρησιμοποιούνται μερικές φορές από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να αποσπάσουν την προσοχή των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα οι χάκερς τρυπώνουν κρυφά από την «πίσω πόρτα», όπως έδειξε σχετική έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International. DDoS

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που ερωτήθηκαν (56%) είναι πεπεισμένες ότι οι DDoS έχουν χρησιμοποιηθεί ως προπέτασμα καπνού για άλλα είδη ψηφιακών εγκλημάτων, ενώ από τις επιχειρήσεις που απάντησαν, η μεγάλη πλειοψηφία (87%) ανέφερε ότι είχε πέσει επίσης θύμα μιας στοχευμένης επίθεσης.

Η Έρευνα Kaspersky Lab IT Security Risks 2016 έδειξε ότι σε αρκετές επιχειρήσεις που έχουν πέσει θύμα ψηφιακής εγκληματικότητας οι DDoS έχουν υπάρξει μέρος των τακτικών της επίθεσης (29%). Για παράδειγμα, ένα ανησυχητικό 26% των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί απώλεια , ως αποτέλεσμα μιας στοχευμένης επίθεσης, υπέδειξε τις DDoS ως έναν από τους συμβάλλοντες φορείς.

Συνολικά, το 56% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα πίστευαν ότι οι επιθέσεις DDoS που είχαν υποστεί οι εταιρείες τους ήταν προπέτασμα καπνού ή δόλωμα για άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Kirill Ilganaev, επικεφαλής του τμήματος Kaspersky DDoS Protection, εξήγησε γιατί οι επιθέσεις DDοS μπορεί να χρησιμοποιούνται από τους ψηφιακούς εγκληματίες ως μέρος της τακτικής τους. «Οι επιθέσεις DDοS εμποδίζουν μια από την άσκηση των συνηθισμένων δραστηριοτήτων της θέτοντας είτε δημόσιες είτε εσωτερικές υπηρεσίες σε κατάσταση αναμονής.

Αυτό είναι προφανώς ένα πραγματικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις και συχνά εργάζεται όλη η του τμήματος Πληροφορικής με στόχο να επιδιορθωθεί το όποιο πρόβλημα. Οι επιθέσεις DDοS μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως ένας εύκολος τρόπος για να σταματήσει η δραστηριότητα μιας εταιρείας, αλλά και ως δόλωμα προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή του IT προσωπικού από μια άλλη εισβολή που λαμβάνει χώρα μέσω άλλων διαύλων».

Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν οι επιθέσεις DDoS έχουν χρησιμοποιηθεί από ψηφιακούς εγκληματίες ως προπέτασμα καπνού, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν ταυτόχρονα άλλες απειλές, όπως ζημίες και exploits μέσω φορητών συσκευών (81%), μέσω ενεργειών άλλων οργανισμών (78%), phishing απάτης (75%), ή ακόμη και κακόβουλης δραστηριότητας εναντίον του προσωπικού της εταιρείας (75%). Η πλειοψηφία (87%) είχε πέσει επίσης θύμα στοχευμένων επιθέσεων.

Όπως αναφέρει ο κος. Ilganaev, «Η έρευνα μας δείχνει ότι οι επιθέσεις DDοS είναι συχνά ευθυγραμμισμένες με άλλες απειλές. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν το πλήρες τοπίο των απειλών και να έτοιμες να αντιμετωπίσουν πολλαπλές μορφές εγκληματικής δραστηριότητας ανά πάσα στιγμή. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις παράπλευρες απώλειες, επιπλέον από τις ήδη σημαντικές απώλειες που προκλήθηκαν από το χρόνο ς και τις επακόλουθες επιπτώσεις στη φήμη.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να χρησιμοποιούν μια αξιόπιστη υπηρεσία προστασίας από επιθέσεις DDοS για να μειώσουν τον σχετικό κίνδυνο και για να βοηθήσουν το προσωπικό να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην προστασία της επιχείρησης από τυχόν απειλές που μπορεί να κρύβονται ως αποτέλεσμα». 

Για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τον έλεγχο επάνω στην αυξανόμενη απειλή που αποτελούν οι επιθέσεις DDoS και όλα αυτά που φέρνουν μαζί τους, η λύση Kaspersky DDoS Protection παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία, για την υπεράσπιση των επιχειρήσεων σε κάθε στάδιο μιας απόπειρας επίθεσης.

* H Έρευνα Corporate IT Security Risks πραγματοποιείται ετησίως από την Kaspersky Lab σε συνεργασία με την B2B International. Το 2016, περισσότεροι από 4.000 εκι μικρών, μεσαίων (50-999) και μεγάλων επιχειρήσεων (1000+) από 25 χώρες κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ασφάλεια του τομέα της Πληροφορικής και πραγματικά περιστατικά που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).