Η κυβέρνηση της Λιθουανίας αποφάσισε να απαγορεύσει το λογισμικό ασφαλείας που αναπτύσσεται από την Kaspersky μια εταιρεία με έδρα τη Μόσχα. Φυσικά οι λόγοι της απαγόρευσης είναι οι ίδιοι με τους λόγους που απαγορεύτηκε το προϊόν τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν ότι το λογισμικό της Kaspersky θα πρέπει να αφαιρεθεί από υπολογιστές που λειτουργούν σε υπηρεσίες ενέργειας, χρηματοδότησης ή μεταφορών. Η ανακοίνωση συμπεριλαμβάνει επίσης και τις ιδιωτικές εταιρείες.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι πήρε αυτή την απόφαση επειδή η Kaspersky θεωρείται πλέον «δυνητική απειλή για την εθνική ασφάλεια», εξηγώντας ότι το λογισμικό της μπορεί να τρέχει μόνο σε υπολογιστές που δεν περιέχουν ευαίσθητα δεδομένα.
“Οι πληροφορίες από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το λογισμικό μπορούν να διαρρεύσουν σε χώρες όπου δεν θέλουμε να καταλήξουν”, δήλωσε στο Reuters ο Rytis Rainys, αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
“Συνδυάσαμε διάφορες πηγές για το συμπέρασμα, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών από τους εταίρους μας αλλά και από τις υπηρεσίες πληροφοριών”.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα προϊόντα της Kaspersky απαγορεύτηκαν πρόσφατα και από την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε νομοσχέδιο που απαιτεί από όλα τα κρατικά τμήματα να αφαιρέσουν το πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό.
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε την μη χρήση του λογισμικού της Kaspersky λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, αν και στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με την Ρώσικη εταιρεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η εταιρεία ασφαλείας φυσικά και αρνείται κάθε σχέση με το Κρεμλίνο, εξηγώντας ότι η απόφαση για απαγόρευση του λογισμικού της προήλθε κυρίως σαν αποτέλεσμα μιας “γεωπολιτικής διαμάχης”.
“Η Kaspersky Lab δεν έχει δεσμούς με οποιαδήποτε κυβέρνηση, κει είναι απογοητευτική η απόφαση της λιθουανικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, η εταιρεία φαίνεται να έχει εμπλακεί σε μια γεωπολιτική διαμάχη και αυτό έχει οδηγήσει σε ισχυρισμούς για τους οποίους δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια, κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο” αναφέρει ο Kaspersky.