Ισραηλινοί hackers που κατάφεραν να παραβιάσουν συστήματα που ανήκουν στην Kaspersky ανακάλυψαν hacking εργαλεία που είχαν κλαπεί από την NSA, σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και Washington Post.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αμέσως μετά προειδοποίησαν τις υπηρεσίες πληροφοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες για ενδεχόμενη παραβίαση του δικτύου τους, υποδεικνύοντας πιθανή συνεργασία της Kaspersky και της Ρώσικης κυβέρνησης.Αμερικανοί αξιωματούχοι της NSA ενημέρωσαν με την σειρά τους όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για το ότι η βάση δεδομένων και ο πηγαίος κώδικας της Kaspersky ενδέχεται είναι γνωστά σε μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας κάτι που επιτρέπει σε Ρώσους hackers να πραγματοποιούν επιθέσεις σε κράτη μέλη του NATΟ και γενικότερα στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η Kaspersky συνεχίζει δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση, προσθέτοντας επίσης ότι δεν γνωρίζει να έχει πραγματοποιηθεί καμία παραβίαση από επιθέσεις Ισραηλινών hackers.
“Η Kaspersky Lab ποτέ δεν βοήθησε, ούτε θα βοηθήσει, οποιαδήποτε κυβέρνηση στον κόσμο στις προσπάθειές της για cyberespionage”, δήλωσε η Ρώσικη εταιρεία.
“Ως ιδιωτική εταιρεία, η Kaspersky Lab δεν έχει ακατάλληλους δεσμούς με καμία κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, και το μόνο συμπέρασμα φαίνεται να είναι ότι η Kaspersky Lab βρεθεί στη μέση μιας γεωπολιτικής διαμάχης.”
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε το λογισμικό Kaspersky σε υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες της και σύμφωνα με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στο θέμα, το FBI έχει ενημερώσει δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες για τους κινδύνους ασφάλειας που δημιουργεί το λογισμικό που έχει αναπτύσσει η Ρώσικη εταιρεία.
Ορισμένα καταστήματα λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένου και του Best Buy, έχουν ήδη σταματήσει να πωλούν το λογισμικό της Κaspersky.
Σύμφωνα με τις New York Times και Washington Post, η έρευνα που ξεκίνησε από την αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι hackers κατάφεραν να κλέψουν διαβαθμισμένα έγγραφα από την NSA χρησιμοποιώντας το λογισμικό της Κaspersky, αλλά και αρχεία που ήταν αποθηκευμένα σε οικιακούς υπολογιστές τουλάχιστον ενός υπαλλήλου. Τα προϊόντα ασφαλείας της Κaspersky λειτουργούσαν και σε αυτό το οικιακό σύστημα.
Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη (NSA, Λευκός Οίκος, και Ισραηλινή Πρεσβεία), δεν σχολίασε τις δημοσιεύσεις.
Να αναφέρουμε ότι εφόσον εμπλέκονται τόσες μυστικές υπηρεσίες σε αυτή την ιστορία, είναι πολύ δύσκολο να πούμε με σιγουριά ποια πλευρά έχει δίκιο, ή συνεχίζει να παίζει ένα παιχνίδι μέχρι τελικής πτώσης του αντιπάλου.
Ασφάλεια πάντως με λίγα λόγια δεν υπάρχει στο διαδίκτυο. Η ιστορία έρχεται να μας υπενθυμίσει τι παίζεται κάτω από το τραπέζι, ακόμα και με εταιρείες που εμείς θεωρούμε αξιόπιστες.
Ποιος σας εγγυάται ότι η Google, η Microsoft, η Apple, και πολλές άλλες δεν συνεργάζονται με μυστικές υπηρεσίες;
Όμως τώρα είναι η περίοδος της Κaspersky….