Καθαρίστε σωστά την οθόνη ή την τηλεόρασή σας

Δείτε πως να καθαρίσετε σωστά και με ασφάλεια την οθόνη του υπολογιστή σας, την τηλεόρασή σας και γενικά οποιαδήποτε οθόνη συσκευής.

Σίγουρα υπάρχει ο λάθος τρόπος για να καθαρίσετε την σας. Κάντε το και θα βλέπετε γρατσουνιές, κηλίδες, θαμπάδες και μάλιστα για πολύ καιρό. Κάντε τα παρακάτω και θα έχετε μία οθόνη που θα λάμπει όπως την ημέρα που την αγοράσατε.

Σας δίνουμε 5 συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό οποιασδήποτε οθόνης, είτε αυτή είναι ενσωματωμένη επάνω σε μία συσκευή (π.χ. κινητό τηλέφωνο), είτε ως ξεχωριστό αυτόνομο (οθόνη υπολογιστή, τηλεόραση κλπ). Πάμε να τις δούμε.

1. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή

Ο κατασκευαστής της τηλεόρασης ή της οθόνης σας πιθανότατα έχει το δικό του σύνολο οδηγιών καθαρισμού για τον συγκεκριμένο τύπο οθόνης σας. Αυτό ισχύει για όλες τις οθόνες, όπως OLED, TFT, IPS, LED κλπ.

Μολονότι οι οδηγοί των κατασκευαστών, συχνά είναι ελλιπής και συνιστούν ελάχιστα προϊόντα καθαρισμού, μπορείτε να βρείτε το είδος panel που φέρει η οθόνη σας και βάση αυτού να βρείτε συγκεκριμένες συμβουλές για τη συγκεκριμένη οθόνη και τους τύπους επικαλύψεων που χρησιμοποιούνται σε αυτήν.

Ορισμένοι κατασκευαστές, όπως η Dell, συνιστούν 70-90% ισοπροπυλική αλκοόλη σε ορισμένα προϊόντα τους. Άλλοι, όπως η LG, συνιστούν να μην υγραίνετε ποτέ την οθόνη. Εάν η οθόνη σας εξακολουθεί να είναι υπό εγγύηση, ίσως είναι καλύτερα να ακολουθήσετε πιστά αυτές τις οδηγίες για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα, εάν χρειαστεί να υποβάλετε κάποια αξίωση αργότερα.

2. Αποφύγετε τα σκληρά χημικά καθαρισμού

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να αποφεύγετε οποιαδήποτε σκληρά χημικά καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων καθαριστικών γυαλιών όπως Ajax, Cif, το Windex αν είστε στην Αμερική, διάφορα γυαλιστικά, ακόμη και της ισοπροπυλικής αλκοόλης, εκτός εάν έχετε ειδική σύσταση από τον κατασκευαστή ότι αυτό δεν θα βλάψει την οθόνη.

Τέτοια προϊόντα καθαρισμού συνήθως κατασκευάζονται με αμμωνία, οινόπνευμα και περιέχουν και άλλα προϊόντα και αρώματα που θα μπορούσαν να βλάψουν την οθόνη σας. Οι οθόνες σε σχέση με τα απλά τζάμια που απευθύνονται αυτά τα προϊόντα, έχουν συχνά προστατευτικές επικαλύψεις για την καταπολέμηση της αντανάκλασης ή για την απώθηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων (στην περίπτωση των οθονών αφής).

Εάν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σκληρό καθαριστικό και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οθόνη σας, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό και αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε ξανά στο μέλλον. Υπάρχει περίπτωση να καταστραφεί εντελώς από την εφαρμογή αυτών των οικιακών καθαριστικών, αφήνοντας ραβδώσεις και μία θαμπάδα που θα μπορούσαν να καταστήσουν την οθόνη σας άχρηστη.

3. Ο πεπιεσμένος αέρας και τα πανιά μικροϊνών είναι οι φίλοι σας

Ο πεπιεσμένος αέρας σε μπουκάλι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τη σκόνη από την επιφάνεια της οθόνης χωρίς να προκαλέσετε ζημιά. Τα σωματίδια σκόνης, αν και μικρά, μπορεί να χαράξουν ευαίσθητες επιφάνειες όταν ασκείται πίεση. Αν δεν αγγίζετε την οθόνη, ελαχιστοποιείτε με τον αέρα τον κίνδυνο να γρατσουνίσετε την ευαίσθητη επιφάνεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γυάλινες τηλεοράσεις και οθόνες, όπως αυτές που χρησιμοποιούν τεχνολογία OLED.

Το δεύτερο μετά τον πεπιεσμένο αέρα είναι ένα πανί υψηλής ποιότητας από μικροΐνες, ειδικά αυτά με μεγάλο μήκος μικροϊνας για να πιάσετε όλη τη σκόνη χωρίς να την μετακινήσετε πάνω στην οθόνη. Χρησιμοποιήστε τα πολύ ελαφρά για να αποφύγετε την αδικαιολόγητη πίεση στην οθόνη.

Αποφύγετε οποιαδήποτε προϊόντα καθαρισμού με βάση το χαρτί, όπως χαρτομάντιλα ή χαρτί κουζίνας, καθώς περιέχουν πολλές μικρές σκληρές ίνες που μπορούν να χαράξουν την οθόνη. Αυτή είναι μια καλή συμβουλή γενικά όταν καθαρίζετε οτιδήποτε ανακλαστικό, είτε είναι ένα γυαλιστερό πλαστικό gadget, είτε ένα ζευγάρι γυαλιά μυωπίας ή πρεσβυωπίας.

Θα πρέπει να προσέχετε και όταν καθαρίζετε με τα πανιά από μικροΐνες. Αποφύγετε να τα βάζετε για πλύσιμο με διαφορά μαλακτικά ρούχων, καθώς αυτά τα προϊόντα περιέχουν λάδια και κεριά που μπορεί να μεταφερθούν στις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε. Αυτό θα αφήσει ανεπιθύμητες γραμμές στην οθόνη σας.

Τέλος, εάν το πανί από μικροΐνες σας έχει ετικέτα, τότε θεωρήστε ότι η ετικέτα πιθανότατα δεν είναι κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό μικροϊνών και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην οθόνη σας. Για να είστε σίγουροι, κόψτε τυχόν ετικέτες με ένα ψαλίδι, πριν χρησιμοποιήσετε το ύφασμα.

4. Χρησιμοποιήστε απεσταγμένο νερό, όπου είναι απαραίτητο

μικροπλαστικά

Όταν ο αέρας και το στεγνό πανί από μικροΐνες δεν θα καθαρίσουν καλά, ίσως χρειαστεί να στραφείτε σε κάτι υγρό. Χρησιμοποιήστε απεσταγμένο νερό. Το νερό της βρύσης περιέχει συχνά σωματίδια και μέταλλα που μπορεί να χαράξουν την οθόνη σας, ενώ το απεσταγμένο ή «καθαρό» νερό είναι πολύ καλύτερο.

Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με χειροκίνητη αντλία για να υγράνετε ένα πανί από μικροΐνες και, στη συνέχεια, καθαρίστε την τυχόν επίμονη βρωμιά που έχει κολλήσει στην οθόνη σας. Αυτό το κόλπο θα λειτουργήσει μόνο για κάποια ξηρή βρωμιά. Το λάδι και άλλες τέτοιες βρωμιές πιθανότατα θα χρειαστούν διαφορετική προσέγγιση.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένοι κατασκευαστές δεν θα συστήσουν ποτέ τη χρήση υγρού στην οθόνη σας. Η LG για παράδειγμα, είναι ένας κατασκευαστής οθονών που αποτρέπει τους πελάτες να το κάνουν, αν και η εταιρεία αναγνωρίζει ότι ένα στεγνό πανί από μικροΐνες συχνά δεν αρκεί για να αφαιρέσει την επίμονη βρωμιά.

5. Δοκιμάστε ειδικά προϊόντα καθαρισμού οθόνης

Μερικοί συνιστούν τη χρήση μικρής ποσότητας υγρού πλυσίματος πιάτων, διαλυμένης σε απεσταγμένο νερό, μαζί με ένα πανί μικροϊνών, για την αφαίρεση των λιπαρών λεκέδων. Ένα καθαρό πανί από μικροΐνες που έχει υγρανθεί με απεσταγμένο νερό και ελάχιστο υγρό πλυσίματος πιάτων, θα πρέπει να αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα.

Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να πειραματιστείτε με αυτό το κόλπο, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες λύσεις καθαρισμού, που υπόσχονται να καθαρίσουν με ασφάλεια τις επιφάνειες της οθόνης χωρίς να τις καταστρέφουν. Μία στο Google με τις λέξεις “screen cleaner” θα σας δείξουν ένα σωρό τέτοια προϊόντα.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ζημιάς κατά τη χρήση οποιουδήποτε χημικού προϊόντος, αν και οι λύσεις που προορίζονται για το σκοπό αυτό είναι πολύ πιο ασφαλείς από τα οικιακά καθαριστικά και το νερό της βρύσης.

Μην ξεχνάτε και το πίσω μέρος

Οι οθόνες LCD χρησιμοποιούν οπίσθιο φωτισμό LED που μπορούν να αποβάλουν αρκετή θερμότητα, ενώ οι οθόνες OLED παράγουν επίσης θερμότητα ως υποπροϊόν της χημικής αντίδρασης που φωτίζει μεμονωμένα pixel. Οι plasma και οι CRT ήταν επίσης γνωστές για την παρ θερμότητας, επομένως ο καθαρισμός του πίσω μέρους μιας οθόνης είναι εξίσου σημαντικός με τον καθαρισμό της μπροστινής πλευράς.

Βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο για να φυσήξετε τη σκόνη από τις οπές αερισμού χρησιμοποιώντας πεπιεσμένο αέρα ή χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε υλικό μπορεί να εμποδίσει την ψύξη. Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική ή κάτι παρόμοιο, καθώς μπορεί να συσσωρευτεί στατικός ηλεκτρισμός και να προκαλέσει ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα.

Καλή επιτυχία!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).