Κοροναϊός σε σκύλο! κινδυνεύει το κατοικίδιό μου;

Κοροναϊός σε σκύλο: Ένας Pomeranian σκύλος από το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να γίνει διάσημος, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν πάνω του ίχνη κοροναϊού. Μετά την επιβεβαίωση ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου ήταν θετικός στον ιό COVID-19, ο σκύλος μπήκε σε καραντίνα. Ακολούθησαν πολλές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε υγρά που συλλέχθηκαν από τη μύτη και το λαιμό του σκύλου και αποκάλυψαν κορωναϊό.

Τα αποτελέσματα φυσικά έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα και ανησυχίες. Μπορούν τα σκυλιά μας να κολλήσουν τον ιό; Πρέπει να ανησυχούμε για το μήπως αρρωστήσουμε τα κατοικίδιά μας; Θα μπορούσαν τα σκυλιά να διαδώσουν τον κοροναϊό στους ανθρώπους;

Κοροναϊός

Ένα θετικό αποτέλεσμα σε κοροναϊό σε αυτό το σκυλί σημαίνει απλά ότι ανιχνεύτηκε ένα μικρό ιικό γονιδίωμα σε ένα δείγμα. Η PCR (μια εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση γενετικού υλικού) είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη μέθοδος ελέγχου, αλλά δεν είναι σε θέση να μας πει αν ο κορωναϊός μόλυνε το σκυλί ή αν απλά ο σκύλος είχε γλείψει μολυσμένες επιφάνειες στο σπίτι.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο χρόνο μπορεί να επιβιώσει ο COVID-19, που ονομάζεται SARS-CoV-2, στο περιβάλλον. Μια μελέτη για άλλους κοροναϊούς αναφέρει ότι μπορούν να παραμείνουν μολυσματικοί για αρκετές μέρες εάν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι σωστές. Έτσι αφού δεν γνωρίζουμε καν αν ο ιός που ανιχνεύθηκε  ήταν μολυσματικός ή όχι, δεν έχουμε ιδέα για το αν πραγματοποιήθηκε μια αναπαραγωγή του ιού στο συγκεκριμένο σκυλί.

Γνωρίζουμε ότι ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται με σταγονίδια, οπότε είναι πολύ πιθανό ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν “βρώμικοι ιστοί”, που φέρουν τον ιό τριγύρω εάν δεν τηρείται κάποια επαρκής υγιεινή.

Ενώ ο SARS-CoV-2 είναι στο επίκεντρο σήμερα, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κοροναϊών, και οι κοροναϊοί που μολύνουν τα σκυλιά δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ο πρώτος που αναφέρθηκε στους σκύλους ήταν το 1974. Πιο πρόσφατα το 2003, εντοπίστηκε ένας νέος κοροναϊός σκύλων που προκάλεσε αναπνευστική νόσο σε σκύλους σε ένα καταφύγιο ζώων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και οι κορονοϊοί σκύλων διαφέρουν από τον SARS-CoV-2, οι σκύλοι είναι σαφώς ευαίσθητοι σε αυτή την οικογένεια ιών. Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχουν προηγούμενες περιπτώσεις ανθρώπινων κοροναϊών που μολύνουν σκύλους ή και αντίστροφα. Για να μεταπηδήσει ένα είδος ιού, υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν.

Το κύριο εμπόδιο που σταματάει τον ιό να μολύνει ένα νέο τύπο ζώου είναι η επιφάνεια του κυττάρου-ξενιστή. Για να μολύνει κύτταρα σκύλου, ο SARS-CoV-2 θα πρέπει να είναι ικανός να δεσμεύεται (συνδέεται) με τους υποδοχείς των σκύλων. Χάρη σε μια γρήγορη έρευνα, γνωρίζουμε ότι ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί τις πρωτεΐνες ACE2 και TMPRSS2 (PDF) για να εισέλθει στα κύτταρα. Τα σκυλιά έχουν και τις δύο αυτές πρωτεΐνες, αλλά δεν είναι ταυτόσημες με τις ανθρώπινες, οπότε ο ιός μπορεί να μην μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

  Καλύτερα και από JPEG; Stable Diffusion καλύτερη συμπίεση εικόνων

Εάν υποθέσουμε τώρα ότι ο ιός μπορεί να συνδεθεί, να εισέλθει και να αναπαραχθεί μέσα σε κύτταρα σκύλων, τότε είναι λογικό οι ιδιοκτήτες σκύλων να ανησυχούν για το αν τα σκυλιά τους θα αρρωστήσουν. Το καθησυχαστικό είναι ότι ο Pomeranian σκύλος από το Χονγκ Κονγκ δεν έχει δείξει κάποιο ανησυχητικό σημάδι. Αν και είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο ανθρώπινος ιός, μπορεί να προκαλέσει ασθένεια σε σκύλους σε αυτό το στάδιο.

Θα μπορούσαν οι σκύλοι να μεταφέρουν τον SARS-CoV-2 σε ανθρώπους;

Για να μεταδώσει τον κοροναϊό ένα σκυλί, ο ιός θα πρέπει να αναπαραχθεί σε σκύλους και να υπάρχει σε αρκετά υψηλά επίπεδα στο σώμα. Ωστόσο στο Pomeranian εντοπίστηκαν πολύ χαμηλά επίπεδα του ιού. Τι επίπεδα χρειάζονται να μολυνθεί ένα άτομο; Δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Γνωρίζουμε για διάφορους άλλους ιούς που, αν και είναι θεωρητικά δυνατή η μετάδοση από άνθρωπο σε σκύλο, η εξάπλωση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πολύ πιο εύκολη. Γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στον ανθρώπινο νευροϊό, που προκαλεί εμετούς και διάρροιες.

Ωστόσο, παρά τα εκατομμύρια των περιπτώσεων αυτού του ιού κάθε χρόνο, έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε σκύλο. Η πλήρης ανάλυση της αλληλουχίας του γονιδιώματος ήταν καθοριστική στη συγκεκριμένη περίπτωση και μάλλον χρειάζεται για να αποδειχθεί οριστικά αν οι σκύλοι μπορούν να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2.

Ακόμη όμως και αν ισχύει το χειρότερο σενάριο  και ο κοροναιός μπορεί να αναπαραχθεί σε σκύλους σε λογικά επίπεδα, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι πολύ πιο πιθανό να μολυνθείτε από τον γείτονά σας παρά από το σκυλί σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπάρχει καλή υγιεινή γύρω από κάθε κατοικίδιο ζώο.

Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύθηκε από το The Conversation της Sarah L Caddy, Clinical Research Fellow in Viral Immunology and Veterinary Surgeon, στο University of Cambridge με άδεια Creative Commons. Διαβάστε το αυθεντικό άρθρο.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).